Elazığ'da İş Yaşamında Çalışan Kadın Olmak

Kadın esnaflarımızdan ALESTA mağazası müdiresi Sermin GÜN ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Sermin Gün, ”Ben sektöre girdiğimde gerçekten iş hayatına başlama yaşı olarak bir tık erken bir yaştaydım. Sektöre baktığınızda da çok erkek çalışanların egemen olduğu bir ortam hakimdi. Belki de bu konuda azınlıkta olan tarafta olmak “yapabilirim veya yapmalıyım” duygusunu pekiştirdi. Daha inatçı ve daha hırsla bağlandım ve her geçen gün o da bana bağlandı diyebilirim.

Kadının, hangi meslekte olursa olsun aynı zamanda anne, eş ve evlat olmak gibi birçok rolü de yerine getirmesi bekleniyor. Dolayısıyla, özellikle metropollerde bu dengeyi tutturmak bir kadın için çok zor. Ve bir de iş konusunda hedefleri olan bir kadınsa ve destekçisi de yoksa gerçekten vahim bir durum. Benim destekçim ailem oldu çok şanslıyım. Bir erkekten beklenti iş dünyasında sadece işini yapmakken kadınların böyle değil ne yazık ki. Kadın işini bitirip eve döndüğünde başka sorumlulukları başlıyor. Bazen kadınlar bu dengeyi yakalamakta zorlanıyor.

İnsanların artık kadın esnaflara alıştı bazı iş koşullarında ufak sorunlar yaşamalarına rağmen genel olarak bir şikayet olmuyor.

Kadının çalışmasının, bir şeyler üretmesi öncelikle kendine moral verir. Kadın çalıştığında işe yaradığını hissediyor.

Benim iş hayatına atılacak bayanlara verebileceğim ilk tavsiyem, öncelikle sevdikleri ve başarılı olabilecekleri alanları belirlemeleri, ben bayanım bu iş bana göre değil, yorucu vs gibi ön yargılardan kendilerini kurtarmaları, doğru yerde olduklarından ve doğru işi yaptıklarından emin olmalarıdır.

Mağazamızdan bahsedeyim. Birçok ürün var. Birçok zevke uygun marka saatler getirdik. Müşterilerimize gereken ne ise yapılıyor. Bunun yanı sıra bay, bayan, çocuk giyim çamaşır da mevcut. Termal kıyafetler çok beğeniliyor. Gereken hassasiyeti gösteriyoruz burada müşterilerimizle bir aile olduk diyebilirim.

İŞ DÜNYASI ARTIK DEĞİŞİYOR

Sermin Gün, “Son olarak; Yeni iş hayatına girecekler için diyebilirim ki, kendilerine hayatla ilgili bir liste yapsınlar. Önce hayallerini sonra hedeflerini yazsınlar ve bunları gerçekleştirmek için çok ama çok çalışsınlar. Hata yapmaktan korkmasınlar, bilsinler ki sonrasında mutlaka, o hata dalında tomurcuk açacaktır. Ekonomik açıdan kimseye bağımlı olmasınlar ve başkasının sunduğu lüksün içinde üretkenliklerini kaybetmesinler.

İş dünyası artık değişiyor, kadınlar gücü ve yetenekleriyle inadıyla hırsıyla başarıya koşuyor” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme