Elazığ'da Görmeden Ölmemeniz Gereken Yerler ve Daha Fazlası!
Gakgoşlar diyarı olarak bilinen Elazığ, 4000 yıldan uzun tarihi ve büyüleyici doğal güzellikleriyle keşfedilmeye değer pek çok özel yere sahip.
Hazar Gölü
Sadece Elazığ'ın değil, Türkiye'nin de büyüleyici doğa harikalarından biri olan Hazar Gölü, Elazığ'a 20 kilometre uzaklıkta keyifli bir doğa gezisi sunuyor. Deniz seviyesinden yaklaşık 1250 metre yükseklikte yer alan ve yeşil ile mavinin buluştuğu muhteşem manzaralara şahit olacağınız göl, çevresindeki huzurlu bir atmosferde tatil yapabileceğiniz turistik tesisler ve balık restoranları için de çok ziyaret ediliyor.
Hazarbaba Kayak Merkezi
Elazığ'ın en sevilen ve çok ziyaret edilen kış sporları cenneti olan Hazarbaba Kayak Merkezi, şehre yaklaşık 37 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve 1997 yılında açıldığından beri bölgedeki en önemli kış tatili adreslerinden biri. Deniz seviyesinden 2347 metre yükseklikteki Hazarbaba Dağı eteklerinde uzanan ve her zorluk derecesine göre düzenlenmiş pistlerinde tüm gün kayak yaparak eğlenebileceğiniz Hazarbaba Kayak Merkezi’nde dağ zirvelerine kadar çıkan telesiyej gibi olanaklar da sağlanıyor.
Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları
Sadece Elazığ'ın değil bölgenin de önemli doğa sporları merkezlerinden biri olan Saklıkapı Kanyonu, 4,5 kilometre boyunca el değmemiş arasında harika manzaralar sunuyor. 9 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen, 200 metre yüksekliği bulan dev kaya oluşumları ve benzersiz karstik mağaralarıyla dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz manzaralara şahit olabileceğiniz kanyonun derin vadilerinde ve mağaralarında da rehberli turlarla unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.
Dünyada sadece 15.000 tane kaldığı tahmin edilen kara leylekler için de her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği ve Kara Leylek Kanyonu olarak da bilinen Saklıkapı Kanyonu’nun kaya seyir teraslarından milyonlarca yılda rüzgârlar ve yağmurlarla oluşmuş benzersiz kaya oluşumlarının en güzel fotoğraflarını çekebilir ve kara leylekleri yakından görebilirsiniz.
Keban Barajı
Elazığ merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alan ve Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrallerine ev sahipliği yapan Keban Barajı, çevresindeki turistik tesislerle şehrin sevilen gezi alanlarından biri konumunda. Türkiye'nin en büyük 2. yapay gölü olan Keban Barajı Gölü ile sıcak yaz günlerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen barajın çevresinde çocuklarınızla piknik yapabileceğiniz mesire alanları, temiz havada yürüyüş yapabileceğiniz trekking parkurları ve panoramik fotoğraflar çekebileceğiniz seyir terasları gibi imkanlar bulabilirsiniz. Balık tutma alanlarıyla da yılın yorgunluğunu atabileceğiniz Keban Barajı’nın seyir teraslarından Murat Nehri Vadisi'nin büyüleyici doğal güzelliklerine de şahit olabilirsiniz.
Kömürhan Köprüsü
Elazığ’a yaklaşık 53 kilometre uzaklıkta inşa edilen etkileyici Kömürhan Köprüsü, Fırat Nehri üzerinde çarpıcı bir manzara sunuyor. Karakaya Barajı'nın suları altında kalan tarihi köprünün yenilenmesiyle tasarlanan ve Doğu Anadolu Bölgesi şehirlerini birbirine bağlayan devasa köprü; çevresindeki seyir terasları, balık çiftlikleri ve yürüyüş parkurlarıyla şehrin çok sevilen gezi alanlarından biri haline geldi.
Palu Kalesi
Bölgeye hakim yüksek bir tepe üzerinde etkileyici bir manzaraya sahip olan ve Urartu Kralı Menuas tarafından inşa ettirilen Palu Kalesi, kesinlikle görmeniz gereken tarihi yapılardan biri. Kale çevresinde Urartu döneminden kalan 3000 yıllık büyüleyici çivi yazıtlarını da yakından görme şansı bulacaksınız. Murat Nehri'nin büyüleyici panoramik manzaraları eşliğinde keşfe çıkabileceğiniz kale, çivi yazılarının yanı sıra Urartu kaya mezarları, devasa taş merdivenler ve kale odalarıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Artuklu, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de güzel konumundan dolayı savunma ve gözetleme amacıyla kullanılmaya devam eden Palu Kalesi’nin özellikle gün batımında sunduğu kartpostal güzelliğindeki manzaralar görülmeye değer güzellikte.
Elazığ Kültür Park
2015 yılında tamamlanarak ziyarete açılan Elazığ Kültür Park, şehrin en büyük parkı ve en popüler rekreasyon alanlarından biri. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en büyük şehir parkı olan ve deniz seviyesinden 1060 metre yükseklikte 245 hektarlık geniş bir alanı kaplayan Elazığ Kültür Park; kilometrelerce uzanan yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, çocuk oyun alanları ve çay bahçeleriyle güzel bir mola vermek için ideal.Geceleri rengarenk aydınlatılan süs havuzlarının fotoğraflarını çekebileceğiniz, spor alanlarında hafta sonu sporunuzu yapabileceğiniz park, yıl boyu pek çok kültürel ve sanatsal etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Elazığ Kültür Park’a şehir merkezinden 20 dakikalık bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla gidebilirsiniz. Elazığ otelleri arasından tercihinizi de bu bölgeye yakın bir konumda planlayabilirsiniz.
Buzluk Mağarası
Elazığ'ın en bilinen ve çok ziyaret edilen tabiat harikalarından biri olan Buzluk Mağarası, şehir merkezine sadece 11 kilometre uzaklıkta keyifli bir gezi deneyimi sunuyor. Yaz aylarında düzenlenen doğa yürüyüşlerinin en sevilen rotalarından biri olan ve bölgeye hakim bir konumda yer alan binlerce yıllık Buzluk Mağarası’nın 150 ile 200 metre derinliğe sahip olduğu düşünülüyor.
Çırçır Şelalesi
Elazığ gezilerinde her doğa severin mutlaka keşfetmesi gereken büyüleyici güzelliklerinden biri de Çırçır Şelalesi. Yaz aylarında düzenlenen trekking turları ve fotoğraf safarileriyle keşfe çıkabileceğiniz çarpıcı şelale, Erzurum'a sadece 5 kilometre uzaklıkta. Keban Barajı Gölü’nün sularıyla beslenen ve sarp kayalar arasından dökülen bembeyaz sularıyla büyüleyici bir manzara sunan Çırçır Şelalesi, 1974 yılında doğal bir şekilde oluşmuş dünyanın en genç şelalelerinden biri olmasıyla da çok ilgi görüyor.
Harput Kalesi
Elazığ'ın en çok ziyaret edilen tarihi hazinesi olan Harput Kalesi, M.Ö. 8 yüzyıl Urartular döneminden günümüze kalan bir şaheser. Şehre hakim yüksek bir tepe üzerinde konumlanan devasa kale, uzun tarihi boyunca pek çok efsaneye konu olmuş. Dikdörtgen planlı olarak, iç kale ve dış kale bölümleriyle tasarlanan Harput Kalesi, yüzlerce metrelik kesme taşlarla inşa edilmiş kalın surlarıyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. Kaleye uzun tarihinde Abbasiler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de çarpıcı eklemeler yapılmış.