Elazığ'da Görenleri Hayrete Düşüren Tartım

Elazığ'da 2023 basımı 1 liraları eline alır almaz şaşkınlık yaşayan bir vatandaş, hassas tartı aracılığıyla tartım yaptıktan sonra öğrendiği gerçekle şaşkınlığa uğradı.

Elazığ'da bir vatandaş market alışverişi yaptıktan sonra para üstü olarak 2 adet bir lira aldı. 1 liraları eline alınca ilk başta sahte olduğunu düşünen vatandaş, daha sonra konuyla ilgili araştırma yaptığını ve 1 liralık madeni paraların gramajlarının düşürüldüğünü öğrenince şaşkınlık yaşadığını söyledi.

1 LİRALIK MADENİ PARALAR HEM ESNAFI HEM DE VATANDAŞI ZORA SOKUYOR

Yetkililer, 1 TL'lik madeni paranın maliyetini düşürmek için gramajını azaltıp alaşımındaki nikel oranını azaltma yoluna gittiklerini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Elazığ'da 2023 basımı parayı görünce hem kendisi hem de çevresinde gösterdiği insanların şaşkınlık yaşadığını belirterek, “Bir marketten alışveriş yaptım. Para üstü olarak bana 2 adet 1 liralık madeni para verdiler.

Parayı elime aldığımda o kadar hafifti ki hemen fark ettim. İnceledikten sonra 2023 basımı olduğunu gördüm. Daha sonra hassas terazide tartım yaptım ve eski parayla karşılaştırdım. İnternetten yaptığım araştırma sonucunda da Maliyeti yükselen 1 TL'nin Gramajı 8,1 gramdan, 6,6 grama düşürüldüğünü gördüm. Parayı çevremdeki arkadaşlarıma da gösterdiğimde şaşkınlıklarını gizleyemediler. Yani artık bu paraların maddi bir karşılığı olmuyor. Alışveriş yaptığımızda hem esnaf hem de bizler zor duruma düşüyoruz.” şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI GEREKSİZ TEPKİLERİ DİKKATE ALMAMALI

Türkiye'nin tüm dünyanın etkilendiği ekonomik krizden ağır bir yara aldığı artık herkes tarafından kabul ediliyor. Bu durumda artan enflasyona bağlı olarak paramızda bir değer kaybı gerçekleşti. Her ne kadar 5 ve 10 liralık madeni paraların çıkarılacağı konuşulsa da özellikle yetkililere gelen eleştiri ve tepkiler bu durumun gerçekleşmesinin önüne geçti. Bunlara rağmen güncel ekonomik şartlarda böyle bir ihtiyaç doğduğu apaçık ortadayken Merkez Bankası'nın bu şartlara göre düzenleme yapması artık kaçınılmaz bir hale geldi. Madeni paraların gramajını düşürmek yerine yeni ekonomik şartlara göre çözüm üretilmesi vatandaş ve esnafların asıl talebi..

Bakmadan Geçme