Elazığ'da Esnaf Dertli!
Elazığ'da birçok esnaf ve sanatkar çırak bulamadıklarından dert yanarken esnaflara göre birkaç yıl sonra birçok mesleğin yok olma var.
Elazığ'da esnaflar yetiştirecek, mesleklerini öğretecek çırak ve ara eleman bulamadıkları için bir hayli dertliler. Esnafların ortak görüşü; mesleklerini devredecek kimse olmadığı için birçok mesleği birkaç yıl içinde yapacak usta olmayacak.
Elazığ'da camcılık sektöründe faaliyet gösteren esnaflardan Halil Ayaz “Genel olarak yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı esnaf arkadaşlarımız yaşıyor fakat bizim cam sektörü biraz daha farklı ve daha çok hissediliyor. Sektörümüzde zamanında arkadaşlarımız yetiştirmemiş yeni nesil de bu tür mesleki şeylere sıcak bakmıyor. Bizde makineleşme hızlı ilerliyor ama yine de teknik eleman yetişmesi gerekiyor. Çünkü hangi eve, işyerine girdiğimizde cam ve aynaların çok fazla kullanıldığını rahatlıkla görebiliriz. Yetişmiş elemana bu kadar ihtiyaç duyan bir sektör çırak bulamıyor. Söyleyeceklerim abartı olarak görülmesin 10 yıl sonra cam değiştirmek ayna monte etmek istenildiğinde kolay kolay kimse usta bulamayacak. Belli bir yaş grubuna gelmiş insanlar şuan bu işi yapıyor. Bir süre sonra emeklilik, ölüm gibi nedenlerle onlarda bırakacaklardır” dedi.
ARA ELEMAN İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART
Özellikle inşaat sektörünün alt gruplarında kalifiye eleman bulunmadığını ifade eden Ayaz “ Bir mobilyacı da, camcı da ya da demircilerde eleman sıkıntısı var. Devletimizin çıraklık eğitim merkezlerinde ve meslek liselerimizde bu konuya daha çok el atması gerekiyor. Var olan çırakları eğitmenin yanı sıra yeni çıraklar kazanmak için destek vermeliler. Yıllar içinde çok iyi bir doktor, mühendis yetiştireceğiz onları bulabilirsiniz ama bir tesisatçı bulup musluğunuzu değiştirmek kolay olmayacak. Yeni nesil onu da bilmiyor. Bizler az çok bir musluğun contasını değiştirmeyi biliyoruz. Çocuklarımızın eline tornavida versek bir musluğun başlığını söküp değiştiremezler. Basit gibi görünse de bunlar önemli konulardır. Mesleki anlamda çırak, kalfa konusuna el atmamız lazım” diye konuştu.
RESMİ OLARAK MESLEĞİMİZ YOK
Mesleki yeterlilik belgesi alamadıklarını ifade eden Ayaz “ Birkaç yıl önce yasa çıktı. Mesleki yeterlilik belgesi almamız gerektiği söylendi. Boyacı, kalıpçı, demirci vb. meslektekiler belge alabildi. Biz almaya çalıştık. Ankara'yı bile aradım. Cam işleme, cam sanatları var direkt camcı ya da inşaat camcısı diye bir meslek grubunun resmi olarak olmadığını söylediler ve dolayısıyla belge alamadım” ifadelerini kullandı.