Elazığ'da Bu İşi Yapanlar Çok Para Kazanacak

Bitki koruma uzmanı Ramazan Ayhan    doğru ve teknik tarımla  tarlarını eken çiftçilerin yüksek verim elde ederek geçmiş yıllara göre kazançlarını birkaç kat  artıracaklarını ifade etti.

Elazığ'da çiftçiler yaz aylarında yetiştirip satışını yapacakları sebzeler için ilk adımı attı. Tarlarını sürüp ekimler için ön hazırlığını tamamlayan çiftçiler fideleri toprakla buluşturmaya hazırlanıyor. bitki koruma uzmanı Ramazan Ayhan teknik destek alıp doğru tarım yapan çiftçilerin farklı işler yapmasına gerek kalmadan emeklerinin karşılığını fazlasıyla alacağını söyledi. Ayhan “Baharın gelmesiyle sera ve açık tarlada ekim yapacak vatandaşlarımız için sertifikalı F1 hibrit fidelerimizi getirdik. Bu fideleri Adana, Mersin ve Antalya'daki büyük fide seralarına tohumlarımızı fason olarak ürettirip yeşerttik ve bir kısmı toprakla buluştu. Bu fidelerin özelliği doğru tarım yaparak bir dönüm açık tarlada 10-15 ton domates, 10 ton karpuz, 7-8 ton biber hasadı yapabilecek. Teknik tarımın para kazanacağı aşikar. Tarım sektörünün gelişmesinde tohum ve fide önemli bir zincir halkası olduğu açık bir şekilde ortadır. O nedenle fideyi iyi seçip hastalıksız ve hastalıklara karşı dayanıklı fideleri seçip onları toprakla buluşturmak gerekiyor. Dolayısıyla çiftçilerimizin bu tarz çalışmaları takip etmesi gerekiyor” dedi.

ÇİFTÇİMİZ TEKNİK DESTEK ALMALI

il tarım ve orman müdürlüklerinin çok ciddi eğitimler verdiğini vurgulayan Ayhan “ Bizlerde özel şirketler, bitki koruma uzmanları olarak mesleğimizi icra ederken hem ticaretini yapıyoruz hem de bununla ilgili çiftçilerimize eğitimler vermekteyiz. Ne tarz bir sulama kullanılmalı, sulama metodu nasıl olmalı, hasatta dikkat edilmesi gerekenler, meyve döneminde yapılması gerekenler nelerdir vb konularda üreticiye bilgiler veriyoruz. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve bizler Elazığ'da tarım nasıl yapılır, fide ve fidecilik nedir iyi bir tohum ya da fide seçmenin anlamı nedir ? Bütün bu çalışmalarda amaç üreticinin para kazanması ve para kazandıkça üreticinin mutlu olması ve üretime devam edip zincir halkasında yerini alması anlamına geliyor. Dolayısıyla artık eskisi gibi değil. Doğru ve teknik tarım ciddi para kazandırıyor. Şöyle ki 10 dönüm domates ekip 150 tona yakın ürün hasat eden bir vatandaşın gidip başka yerde çalışmasına gerek yok. Getiri onun fazlasıyla ihtiyacını karşılar. 10 dönüm üzüm bağı olan bir vatandaşımız 50 ton ürün hasat ediyor. Ciddi rakamlar kazanılıyor. Öyle bir aşama yaşıyoruz. Üreticiler teknik tarımdan uzak kalmazsa para kazanmaları kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme