Elazığ'da 'Birlik Toplantısı' düzenlendi
İstanbul'da başlatılan 'yarısı bizden' kampanyasının Elazığ'da sürdürülmesi isteği, şehrin dinamikleri tarafından gündemde tutulmaya devam ediyor. Bu kapsamda Elazığ Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca öncülüğünde 'birlik toplantısı' düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya Ak Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, AFAD Elazığ İl Müdürü Cafer Giyik, Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, CHP Elazığ İl Başkanı Av. Onur Özkan, YRP Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş, İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip Yaşar, HÜDA Par Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Serkan Gürtürk, Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Necati Karataş ve dernek üyesi muhtarlar, STK temsilcileri ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca, bu toplantının uzun süredir planlandığını belirtti.
Başkan Koca: "Bugünkü toplantımız, Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği, 2020 ve 2023 depremlerinden sonra ciddi yaralar alan Elazığ'da kentsel dönüşüm çalışmalarına biraz daha ivme kazandırmak amacıyla, Elazığ Belediyesi'nin yaptığı çalışmalara katkı olsun diye, şehrin siyasi partilerini, il başkanlarını, yöneticileri, Elazığ basınını ve Elazığ'ın kalkınmasında büyük rol oynayan sivil toplum örgütlerini tek tek ziyaret ettiler. Kentsel dönüşüme ivme kazandırmak için neler yapılacağını tartıştılar, neticede şehrin bütün dinamiklerini bir çatı altında toplayıp bunu fikirden çok büyük bir hareket haline getirmenin yollarını aradılar. Kent konseyinin siyaset üstü bir kuruluş olması nedeniyle siyaset gözetmeksizin herkesin Kent Konseyi çatısı altında toplanıp fikirlerini paylaşmalarının çok daha olumlu olacağını belirttiler.
Bizler de muhtarlarımızın aylardır yaptıkları çalışmaları yakından takip ettiğimiz için şehrin bütün dinamiklerini kent konseyi çatısı altında bir araya getirme fikrinin uygun olacağını düşündük ve bu toplantıyı gerçekleştirdik"
Elazığ TSO Başkanı İdris Alan: “Türkçemizde “Yiğit düştüğü yerden kalkar” diye çok güzel bir söz var. Elazığ iki büyük depremle yıkıldı. Hem de şehrimizin çok değerli bir ticaret merkezi olan merkezi mahallelerimizden vuruldu. Bu mahallelerimiz en eski yerleşim yerleri olmakla birlikte şehrin ticaretinin ve şehrin ekonomisinin de yoğun olarak yaşandığı mahallelerimizdi. Bugün İzzetpaşa, İcadiye, Rızaiye, Çarşı, Sarayatik, Nailbey, Kültür, Mustafapaşa, Kırklar, Sanayi, Yeni Mahalle ve diğer mahallelerimizin görüntüsü savaştan çıkmış ve bombalanmış gibi bir izlenim yaratıyor. Bu görüntü ticareti de etkilediği gibi şehir insanına da negatif duygular oluşturuyor. Bu durum Elazığ TSO olarak en çok da bizlerietkiliyor. Çünkü şehrin ticareti ve ekonomisi istediğimiz gelişmeyi yeterince gösteremiyor. Madem bu şehir merkezindeki mahalleler depremde hasar aldığı için yıkıldı ve sendeledi, madem bu mahallelerin yıkılmasıyla zor bir dönem yaşadık ev yaşamaya devam ediyoruz, o zaman bu şehrin yiğit insanlarına yıkıldıkları yerden ayağa kalkmak düşer. Bu şehrin insanlarına yeniden ayağa kalkmak için birlikte olmak, birlikte hareket etmek düşer. Bu yıkıntının altından hemşehrilerimiz tek başına kalkamaz. İnşaat maliyetlerindeki artışları hepimiz biliyor ve yaşıyoruz. Hemşehrilerimiz devletin sunduğu imkanları kullansa bile müteahhit firmalarımız maliyetlerdeki artışları da dikkate alıp haklı olarak ciddi paralar talep ediyorlar. Halkımız da bu parayı veremeyince ne inşaatlar yapılabiliyor ne de mahallelerimizdeki harabe görüntü oradan kalkıyor.
Elazığ Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları bazı mahallelerimizde başlattığı kentsel dönüşüm atağı takdire şayan ve önemli bir adım. Ancak belediyemizin de gücü ve yetkisi bir yere kadar. Kaldı ki kentsel dönüşümü tüm Elazığ'a yaymak; kamu gücünü, Bakanlık gücünü arkasına almakla mümkün olur.
Geçtiğimiz günlerde Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği'nin kamuoyuyla paylaştığı TOKİ'nin İstanbul'a uyarladığı “yarısı bizden” kampanyasının ilimizde de uygulama fikrini oldukça önemli ve anlamlı buluyoruz. Bugün bu toplantıda görüyoruz ki şehir bu kampanyaya kilitlenmiş ve kenetlenmiş."
Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Erhun Karakuş: "Burada çözümleri konuşmamız lazım. Bu konu gündeme geldiği günden beri desteklediğimizi ve takipçisi olacağımızı bildirdik. Farz edelim ki Şahin Bey Ak Parti'nin değil benim partimin belediye başkanı. Böyle olsa dahi tek başına bu memleketi, o bahsettiğimiz mahalleleri yeniden yapması mümkün değil. Belediyemizin gücü belli, etkisi belli. Dolayısıyla bizim bu sorunumuzu çözecek olan kurum direkt Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'dır. İstanbul'da uygulanan “yarısı bizden” kampanyasıyla ilgili bazı duyumlar aldık. “Efendim istiyorsunuz ama biz Sarayatik'te evi yıkılan vatandaşa Güneykent'te ev verdik” diyorsunuz. Bakan Kurum'a iletilmesi gereken en önemli husus: şehir merkezinde oturan hiç kimse kendi isteğiyle o tarafa gitmedi, gitmek zorunda kaldı. Çünkü 2020 depreminde TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AFAD İstanbul'a tanınan hakkı Elazığ'a tanımadı. Gittiler güzel güzel yerlere konutları doldurdular. Vatandaş ya gitmeyip çadırda kalacaktı, ya da 20 bin TL kira vermek zorunda kalacaktı. Dolayısıyla Elazığlılar oralara mecburen gitti"
CHP Elazığ İl Başkanı Av. Onur Özkan: yarısı bizden projesi hükümetimizin elinde olan, ancak onlar adına yapılabilecek olan ve sürdürülebilecek olan bir proje olması çok önemlidir. Burada Belediye Başkanının yapabileceği herhangi bir durum yoktur. Çünkü yıkılmaya devam eden bir şehir ve bu şehri tamamen kendi gücüyle yeniden ayağa kaldırması hiç kimse için mümkün değildir. Devlet yardımı olmak zorunda. Bu yardımın alınabilmesi için ancak güzel bir projeye ihtiyacımız var. Bu proje İstanbul'da başlamış olsa dahi Elazığ için bambaşka bir hikaye olması gerekiyor çünkü Elazığ her anlamda kendine özgü bir şehirdir. Elazığ'da biz mahalle kültürünü kaybettik ve bunun nedeni Elazığ depreminden sonra yapılan deprem konutlarına vatandaşların rastgele yerleştirilmesi, mahalle kültürünü yitirmemizin nedenidir. Bundan sonra yerinde yapılacak olan dönüşümler ancak güzel bir şekilde yapılırsa olur.
Elazığ'ın durumu ortadadır. Elazığ'da bu kadar konut yapılmasına rağmen kira fiyatları ortadadır. Hala insanların bu ev sorununun çözülmediği gayet ortadadır. Yıkılan ve yıkılmakta olan bir şehir durumu vardır ve bu şehre kentsel dönüşümle yardım edilmediği takdirde bambaşka bir hikayeyle karşılaşacağımız ortadadır. CHP ve şahsım adına şunu söyleyebilirim ki yapılabilecek olan her türlü işlemde hem mecliste hem de yerelde insanların toplu olarak onay verdiği kamuoyunun yararına olan her projeye destek vereceğiz.”
FHGC Başkanı Serkan Gürtürk: "Bu toplantıyı çok değerli ve kıymetli buluyorum ancak şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Öncelikle 2020 depreminden sonra mahallelerimizin plansız bir şekilde apar topar dağıtılmasını Elazığ Emniyet Müdürlüğü'nün kuruluş yerleşkesi olayına benzetiyorum. Çünkü bu sorun en başından beri belliydi. Mahalle kültürünü kaybettik.
Belki bugün yerinde dönüşüm olsaydı şehirdeki büyük bir alanı kurtarabilirdik. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum ancak bu konuda siyasilerimize çok büyük görevler düşüyor. Ankara, Bakanlık nezdinde ciddi bir şekilde dile getirilmesi ve belirli bir sonuca bağlanması gerekiyor. aksi halde bizi bir araya getirip bu toplantıda sorunları konuşup dağılmamızla sonuçlanır. Herhangi bir sonuç elde edemeyiz. Muhtarlarımızın serzenişleri doğrudur, haklılar. Mahallelerinde bu sorunlarla karşı karşıya geliyorlar."
HÜDA Par Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı: "Öncelikle yapılmış olan deprem konutlarını hepimiz görüyoruz. Eksikleri varsa zamanı geldiğinde konuşuruz. Elazığ'ın bir ihtiyacı var ve şu an bu ihtiyaç için bir araya geldik. Buna öncülük eden Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği'ne teşekkür ediyorum. Vekillerimizden öncelikle şunu istirham ediyorum. Elazığ'a yapılan bu TOKİ konutları çok elzem ve kıymetli ancak Ankara'da yapılmış olan konutlar Elazığ'a yeterlidir algısı oluştuysa bunu yıkmamız gerekiyor. yapmak istediğimiz, Elazığ'ın şehir görüntüsünün çirkin bir hale geldiği konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu görüntünün ortadan kalkması için burada bir araya geldik, hep birlikte istişare ediyoruz. Bu oldukça elzemdir. Bundan daha önemli olan olası bir depremde can kaybımız olacak mı, bu binalar bize acı yaşatacak mı, bu binalardan kurtulmamız gerekiyor mu?
Şahin Başkanımıza teşekkür ederim bu çalışmaları başlattı. Her zaman destek vereceğiz. Elazığ'a yapılması gereken bu kentsel dönüşüm, İstanbul için planlanan “yarısı bizden” kampanyası Elazığ'da uygulanabiliyor mu, bu imkanlar oluşabilecek mi bilmiyoruz, bu şartları zorlayalım.
Yapılamıyorsa Elazığ'ı bu çirkin görüntüden kurtarmak ve acı bir kayıp yaşamamak adına vatandaşlarımıza kolaylık sağlayıp eski binaların yıkılıp yenisinin yapılabilmesi için vatandaşlarımıza faizsiz kredi imkanı sunmak ve ödemeyi kolaylaştırmak bizler için oldukça önemlidir. Bu iki husus inanıyorum ki büyük bir problemi çözecektir. Bizler bu sorunların çözülebilmesi için HÜDA Par olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız."
İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip Yaşar: “Elazığ'ın geleceğinin imarı açısından, sosyal donatıları açısından, eğitim ve kültürü açısından da ele alınması lazım. Elazığ enkaza dönüşmüş, kültürü yozlaşmış bir şehir haline geldi. Bu kültürü yeniden oluşturmamız, münevver bir şehir haline getirebilmemiz lazım. Bu kenar mahalle olarak adlandırılan mahallelerimizde birer kültür merkezi oluşturmamız lazım. Herkesi Ahmet Tevfik Ozan Kültür merkezine getirme imkanımız olmayabilir, gençlerimizi kültürel ve sosyal çalışmalara katamayabiliriz. Ama o mahallelerin imar edilmesi, kentsel dönüşümle yeniden tasarlanması, mutlu bir toplum oluşmasına neden olacağı gibi oradaki ailelerin ve gençlerin de kendi mahallelerindeki kültür faaliyetlerine katılıp, mahalle kültürünü, şehir kültürünü ve Türkiye kültürünü öğrenmeleri lazım.
Ben bir eğitimci olarak bunları önemsiyorum. Biz kültürel yozlaşmaya doğru gidiyoruz, aile düzenimiz bozuluyor. Ahlaken çökmüş ve erozyona uğramış bir toplum haline geldik.
Elazığ'ın tek sorunu konut meselesi değil. Konut inşallah olacak, kentsel dönüşümle mi yerinde dönüşümle mi olur, faizsiz krediyle mi olur bilmem ama Elazığ'ın yararına olacak her türlü hizmeti destekliyorum. İnşallah bu büyük projenin altından gururla çıkarız ve kısa vadede vatandaşlarımız bundan yararlanır.”
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları: “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, bu fikir muhtarlarımızdan çıktı canı gönülden onlara teşekkür ediyorum.
Bizim Elazığ Belediyesi olarak şehrin herhangi bir sorunundan kaçmak, kendimizi o sorundan sıyırmak gibi bir derdimiz yok. Elazığ'ın gelişmesi, kalkınması ve sorunları noktasında biz işin göbeğindeyiz. Yine kentsel dönüşüm işinde de Elazığ Belediyesi olarak bu işin öncülüğünü yapmak için sizlerle birlikte hareket edeceğiz, gayret edeceğiz. Bazı arkadaşlarımızın 2020 depreminden sonra mahalle kültürünü kaybetmemiz konusundaki eleştirileri başımızla gözümüz üstünde. Ama şunu söylemek istiyorum 2020 depreminde belediye başkanı olarak gece gündüz demeden, mesai gözetmeden şehri hızlı bir şekilde ayağa kaldırmak için emek sarf ettik ve şehri 3 rezerv alana ayırdık. Bu alanlarda da afet konutları yapıldı. Bu konutlar yapıldı ve ilk defa bir depremde kentsel dönüşümün yapıldığı tek il Elazığ oldu. Bunu istememizin gerekçelerinden bir tanesi de mahalle kültürünü yaşatmaktı. Gümüşkavak, Kesrik, Sürsürü, Abdullahpaşa, Mustafapaşa, Rüstempaşa ve Hicret Mahallesinde kentsel dönüşüm konutları yapıldı. Oradaki mahalle kültürünü öldürmemek adına bu tür çalışmalar yapıldı. Bununla birlikte 25 bin civarında kentsel dönüşüm ve afet konutu yapıldı.
Buradaki herkesin ortak kanaati bu şehirde kentsel dönüşümün başlatılması ve yapılması. Hem 2023 Şubat depremleriyle birlikte yıkılan ve yapılmayan boş arazilerin ayağa kaldırılması, aynı zamanda da Tunceli ve Bingöl depremleriyle birlikte yıkılmaya yüz tutmuş olan eski yapıların bir an önce dönüştürülmesi noktasında herkes ortak kanaate sahip ve bu anlamda da belediye olarak bizler işin öncülüğünü yapma adına, Nailbey Mahallesindeki 8 adanın dönüştürülmesi, İstasyon Caddesi, Bosna Hersek Caddesindeki yıkılan yapıları ve o bölgedeki ayakta kalan ama yıkılmaya yüz tutmuş yapıları yıkılarak eski cazibesine kavuşturmak adına başlatmış olduğumuz iki tane kentsel dönüşüm projesi var. Biz bunu daha önceden de yaptık. Abdullahpaşa mahallesinde kentsel dönüşüm yaptık. Ama yapamadığımız yerler var. Gümüşkavak Mahallesinde deprem öncesi TOKİ ile birlikte başlatmış olduğumuz belediyenin 80 dairesini hibe ettiği bir proje ortada.
Bunun haricinde Gümüşkavak ve Aksaray mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaso başlattık. Projelerimizi hazırladık, zemin etütlerimizi yaptık. Hak sahipleriyle görüşmeleri başlattık, ön talepleri aldık. Hak sahiplerimizin arsasına ve üzerindeki enkazına çok yüksek bedel koymamıza rağmen, yapacağımız işin maliyetini de düşürmemize rağmen aradaki farkı vatandaş ödeyemediğinden dolayı Aksaray ve Gümüşkavak mahallelerinde yaklaşık 750 konut yapacaktık sadece 11 hak sahibi kabul etti. Vatandaşlarımız ödeme noktasında zorluk çektiği için istasyon caddesi, nailbey mahallesinde de aynı akıbeti yaşamama adına vekillerimizle ve Bakanımızla sık sık istişare halindeyiz.
Taleplerimizi ilgili yerlere iletiyoruz. Bu doğrultuda muhalefet partileri de dahil olmak üzere bütün vekillerimiz, siyasi parti il başkanlarımızla birlikte bu süreci takip edeceğiz. Bu işin nihayete ermesi noktasında da büyük gayret sarf edeceğiz. Özellikle Nailbey mahallemizde yapacağımız o iki proje şehrimize iki yeni yol kazandıracak. Yeni ticari alanlar oluşturacak ve belki Nailbeyin tamamının dönüştürülmesine katkı sunacak. İstasyon caddesi dönüştürüldüğünde eski cazibesine yeniden kavuşacak. Çarşı, Sarayait, İzzetpaşa mahalleleri gibi mahallelerin de kentsel dönüşümden acilen faydalanması gerektiğine, bunun için birlik halinde ciddi bir irade ortaya koymamız gerektiğine inanıyoruz. Bu toplantı bir başlangıç olsun. İnşallah bu süreci hep birlikte takip edip başarıya ulaşırız”
Ak Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı: şehrimizin 2020 yılında yaşadığı depremden sonra bugün haklı taleplerle karşı karşıyayız. İlimiz zor süreçlerden geçti. Hem 2020 hem de 2023 depremlerinde önemli bir zarar gördük. Ancak bir hakkı da teslim etmek lazım 11 ili etkileyen bir deprem meydana geldi. 53 binin üzerinde insanımız vefat etti. Bugün yaklaşık 450 bin bağımsız birimin bir an önce yapılıp vatandaşlarımıza teslim edilmesi noktasında çok ciddi bir çaba var. Elazığ'ımızda da 2020 depreminden sonra önemli çabalar oldu ancak rezerv alanlar dışında mahallelerimizle ilgili sorun yaşamadığımızı iddia etmemiz elbette mümkün değil. Muhtarlarımızın mahalleleriyle ilgili bu sorunları dile getirmeleri bizler açısından önemli ve yol gösterici niteliği taşıyor. Tabi ki burada belediye başkanımızın yapacağı çalışmalar çok önemli. Bizlerin tarafımıza ulaşan talepleri hükümet yetkilileriyle görüşüp çözüme kavuşturulması noktasındaki gayretlerimiz çok önemli. Ama bu şehirde son süreçlerde şunu ifade etmeliyim: siyasi partilerimizin birlik ve beraberlik içerisinde, bir araya gelmeleri bile çok önemlidir. Basınımızın bir araya gelmesi, şehrin problemlerini dile getirmesi ve bu konuyu gündem oluşturacak şekilde ele almaları çok kıymetlidir.
Bu bir başlangıçtır. Biz mutlaka daha sonra yine bir araya geleceğiz. Bu günü birlik bir şekilde çözülecek bir sorun değil, hepimiz biliyoruz. Bunun için bir çaba lazım, gayret lazım, kaynak lazım, finans lazım ve bunun çözüm yollarını birlikte bulmamız lazım.
2023 yılında kentsel dönüşümle ilgili yeni bir yasa çıkarıldı ve Marmara'da Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü kuruldu. Bunun sebebi de şuydu: 2023 depreminden sonra depremle ilgili bilim adamlarının düzenlediği toplantıda İstanbul depremi için ciddi bir çalışma yapılması gerektiği ifade edildi. Hükümetimiz de bilim kurulunun almış olduğu bu karar doğrultusunda Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü'nü kurdu.
İstanbul'da olası büyük bir deprem olursa inanılmaz bir can kaybıyla birlikte Türkiye ekonomisinin 3'te ikisinin tehlikeye gireceği ortadadır. Bu anlamda biz tabi ki İstanbul'da yürütülen yarısı bizden kampanyasının Elazığ için de kullanılmasını istiyoruz. Bunu mutlaka dile getiririz. Ancak bu kampanyadan İstanbul dışında faydalanan tek bir il bile yok. Bunu söylemek isterim. Biz bundan faydalanmak için mücadelemizi ortaya koyacağız. Bir sonraki toplantılarda daha önemli verilerle bir araya gelelim. 18 mahallemizde, depremden etkilenen mahallelerimizde ne kadar yapı yerinde dönüşüme ihtiyaç duyuyor? Bu bilgileri de mutlaka her birimizin çalışarak ilgili yerlere ulaştırması gerekiyor. bu da bizlere düşüyor. Biz tabi ki sizlerin taleplerini sizlerle birlikte dile getirirken hem bu taleplere destek hem de çözüm noktasında olduğumuzu biliyoruz. Bu süreçte bize ne düşüyorsa sonuna kadar gayret edeceğimizi ifade etmek istiyorum”
Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş: Bu toplantıların gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü herkes fikrini söylüyor. İstişare gerçekten çok önemli, hep yapmamız gerekiyor. Bundan sonraki süreçte de devam edecektir diye düşünüyorum.
Burada iki tane sorun var. Elazığ olarak biz 2 deprem yaşadık. Şu anda 11 ilde çok ciddi anlamda depremle ilgili sorunlarımız var. Özellikle, bu yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslim edilmesi planlanıyor. Şu ana kadar 103 bin konut teslim edildi ve 250 bin konutun ihalesi yapıldı ve toplamda 450 bin konut teslim edilecek. Bunu bir kenara koyalım.
Şu anda Elazığ'a baktığımızda, Elazığ bazında 2020 ve 2023 depremleri var. 2020 depreminde 25 bin konut yapıldı. Çok uzatmak istemiyorum ama biz bunun faydasını 2023 depreminde gördük, faydadan ziyade büyük bir tecrübe oldu bizler için.
2020 depreminde büyük bir yapı stoğu yenilemesi yaptığımız için 2023 depreminde en azından can kaybı açısından en az hasarla atlattık. 2 can kaybımız oldu. Ama 13 bine yakın hasarlı konutumuz var ve çalışmalarımız da halen devam ediyor.
Bazı şeyleri değerlendirmek lazım. 2020 depremi olmuş, şehrin büyük bir bölümü yıkılmış, yeni rezerv alanları oluşturulmuş ve bu yeni alanlara konut yapımı için başlanmış. Acaba bu konutlar şehir içerisinde yapılabilir miydi, şehir yerinde dönüştürülebilir miydi? Böyle düşündüğüm zaman altyapıyla ilgili aldığımız eleştiriler ortada. Şehrin içerisinde 25 bin konutun yapılacağı bir inşaat alanı yaşamı çok ciddi etkileyecekti. İnsanlar hem şehirde yaşayacak hem de inşaat ortamı…
Bunlar düşünüldü, farklı bir yerde inşaatın yapılabileceği rezerv alanları oluşturuldu. Bu alanlar yapıldı ve vatandaşlarımız hak sahibi oldu. Hak sahipliğinin dışında vatandaşlarımıza şöyle bir imkan sunuldu: arsa da hibe edildi. Vatandaşa dendi ki “sana ev veriyorum, konut yapıyorum, arsayı da sana veriyorum.”
Sonuçta ne olursa olsun geçmişi çok fazla konuşmamak lazım, önümüze bakmamız lazım.
2020 depremi Elazığ için büyük bir tecrübe oldu. Bu toplantıda anladığım kadarıyla öne çıkan iki tane şey var: Elazığ'ın bundan sonraki süreçte yeniden ayağa kalkması, mahallelerimizin yeniden yapılanması için “yarısı bizden” kampanyası. Bu kampanya şu anda İstanbul için çıkartılmış bir kanun. Türkiye'nin hiçbir ilinde bu kampanya uygulanacak diye bir durum söz konusu değil. Eğer uygulanabilirse hep beraber sizlerle birlikte süreci takip edeceğiz. Elazığ'ın da bu kampanyaya dahil edilmesi için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz.
Öncelikleri sıraya koymak lazım. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. 11 ilde, böyle geniş bir yüzölçümünde başlayan, insan gücü ve iş makinalarının kullanılması dünyanın hiçbir yerinde yok. Devlet bunu yapmakla yükümlü mü? Değil. Almanya'da geçen yıl sel meydana geldi. Sigortası olanın zararını sigorta karşıladı, olmayan kendi başının çaresine baktı. Bu onlara göre doğru olabilir ama bizim Cumhurbaşkanımıza göre doğru değildi. Biz elimizden gelen bütün gayreti, bütün ödeneklerimizi bu 11 il üzerine kurduk. Şu anda 11 ilin en iyi yerlerinde olan illerden biriyiz. Hatay'da Adıyaman'da Kahramanmaraş'ta çok ciddi barınma problemi olan insanlarımız var. Şu anda devletin önceliği bu. Tabi bu öncelik dikkate alınırken bizleri bekleyen bir deprem riskimiz var. Hem ilimiz için hem de Marmara bölgesi için. Marmara Bölgesi'nde meydana gelecek olan depremin Türkiye ekonomisini ne hale getireceğini tahmin edemezsiniz.
Şu anda bizim için öncelikli olan vatandaşlarımızın barınma ihtiyacı ve riskleri ortadan kaldırmak için önlemlerin alınması. Bu amaçla İstanbul'da “yarısı bizden” kampanyası başladı. İnşallah ilerleyen süreçlerde Türkiye geneline, özellikle deprem bölgelerine yayılabilir. Böyle bir durumda bizler elbette birlik ve beraberlik içerisinde, şu anki birliğimizi kullanarak gerekli gayreti göstermeliyiz.
Başkanımız belediyenin imkanları dahilinde bir şeyler yapmaya çalışıyor. Belediyenin imkanlarını artırmaya yönelik bir şeyler yapılabilir. Bu toplantı bu açıdan çok önemli yeni fikir, düşünce ve projeler olursa, bu toplantı bunun için bir başlangıç. Eminim bu toplantılar devam edecektir. Bir sonraki toplantıda bu projeler konuşulabilir.”