Elazığ'da Bir Sektör İflasın Eşiğinde!

Elazığ Eczacı Odası Başkanı Uğur Çelik Elazığ ve ülke genelinde eczacıların yaşamış olduğu sorunları anlattı.

Personel, SGK, kira gibi gider artışlarının gelir artışlarının çok üzerinde seyrettiğine dikkat çeken 23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanı Uğur Çelik “ Zor şartlar altında birçok meslektaşımız ilaç hizmetini aksatmamak adına büyük bir özveri ile çalışmaktadır” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda 23. Bölge Elazığ Eczacı Odası başkanlığına seçilen Uğur Çelik, eczacıların yaşadığı sorunlar ve beklentilerini gazetemiz Hakimiyet'e açıkladı.

Başkan Çelik “ 9-10 Eylül tarihlerinde odamız binasında olağan kongremizi üyelerimizin yoğun katılımı ile gerçekleştirdik. Meslektaşlarımız, Elazığ Eczacı odası yönetimi için 2 yıl süre ile ekibimize görev verdiler. Tüm meslektaşlarımıza içtenlikle teşekkür ederiz. Ekibimiz ile birlikte meslektaşlarımın teveccühüne layık olmak için var gücümüzle çalışacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.

ECZACILAR HER GEÇEN GÜN KÜÇÜLMEYE GİDİYOR

Vatandaşların en çok güven duyduğu mesleklerden biri olan eczacılık mesleğinin kadim ve saygın bir meslek olduğunu hatırlatan Çelik “ Maalesef son dönemlerde eczaneler piyasa koşullarına göre orta ölçekli işletme olmaktan çıkıp ,küçük ölçekli işletmeler haline gelmiştir. Personel maliyetleri, SSK primleri, kira vs. gibi giderlerin artışları gelir artışlarının çok üzerinde olmakta ve bu durum bir çok meslektaşımızı her geçen gün iflasın eşiğine doğru sürüklemektedir. Şu an son derece zor şartlar altında çalışan bir çok meslektaşımız ilaç hizmetini aksatmamak adına büyük bir özveri ile hizmetlerine devam etmektedir” diye aktardı.

PİYASADA BULUNMAYAN İLAÇ SAYISI 150'Yİ GEÇTİ

Ülkemizde İlaç Fiyat Kararnamesi (İFK) denilen bir olgu olduğunu kaydeden Çelik “Güncel verilere göre şu an Euro 30 TL civarı iken, kararnameye göre ilaçta Euro kuru yaklaşık 14 TL civarı olarak hesaplanıyor. Yaklaşık 150'nin üstünde ilaç şu an piyasada bulunmuyor. Piyasada ilaç yokluğunun en temel sebebi bu fiyat kararnamesidir. Özellikle yabancı firmalar bu Euro kurundan ülkemize ilaç getirmek istemiyorlar. Son zamanlarda bazı firmalar Türkiye piyasasından bazı ilaçları çekme kararı aldılar. Yine son yıllarda dünyada bulunan bir çok yeni molekül, ilaç firmalar tarafından Türkiye'ye getirilmiyor. Halkımız bu yeni nesil ilaçlardan mahrum kalmaktadır. Bu konu üzerine gerekli mercilerin bir an önce düzenleme yapması ve bu yeni nesil ilaçlarının halkımızın hizmetine sunulması gerekmektedir” diye ifade etti.

İLAÇLARDA YÜKSEK FİYAT FARKI ÖDENİYOR

Sosyal güvenlik kurumunun ödeme sistemi yüzünden vatandaşlara ciddi miktarda fiyat farkı çıktığına dikkat çeken başkan Çelik “ Maalesef bu durum vatandaşın ilaca erişimini zorlaştırmaktadır. Çocuklarda sık kullanılan 104 TL olan ateş düşürücü bir şurup için SGK'nın ödediği 34 lira ,vatandaşın ödediği rakam yaklaşık 60 TL'dir. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi ve vatandaşlarımızın bu ilaç fiyat farklarından kurtulması gerekmektedir. Devletimizin asli görevlerinden biri olan vatandaşımızın sağlığını korumak noktasında gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını eczacılar olarak talep etmekteyiz” diye aktardı.

İLAÇTA DIŞA BAĞIMLIYIZ

Çelik “ İlaç son derece stratejik bir üründür. Şu an ilaçta özellikle kanser, kan ürünleri, insülin gibi bir çok ilaçta dışa bağımlı bir durumdayız. Bu konuda yerli sanayiye destek verilmesi ve ülkemizin bir an önce kendine yeter seviyeye gelmesi gerekmektedir.

ECZACILARA YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURULMALI

Fırat Üniversitesi bünyesinde eczacılık fakültesi açıldığını ve öğrenci kabulüne başladığını hatırlatan Çelik “Şehrimize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ederim. Bu yıl açılan fakültelerle birlikte fakülte sayımız 63 ve yıllık öğrenci kontenjanı 4740 olmuştur. Mezun olacak gençlerimizin istihdam alanları için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Kamu hastaneleri, Özel hastaneler, evde bakım birimlerin, SHÇEK, Cezaevi ilaç birimleri gibi ilacın olduğu her yerde ilaç konusunda uzman olan eczacıların, istihdam edilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

ECZACILAR ÖZLÜK HAKLARINA KAVUŞMALI

Eczacıların hak ettiği özlük haklarına bir an önce kavuşması gerektiğini kaydeden Çelik “ Kamu Eczacılarımızın sorunlarına değinmek isterim. Özellikle covid ve deprem dönemlerinde tüm diğer sağlık çalışanları gibi büyük özveri ile çalışan eczacılarımızın özlük hakları konusunda ciddi iyileştirmelere ihtiyaçları vardır. Sağlık Bakanlığı tarafından stratejik personel sayılan ve 5 yıllık bir eğitim sonucu mezun olan eczacılarımız kamuda diğer değerli meslek gruplarımız olan doktor ve diş tabipleri ile eşdeğer özlük haklarına sahip olmalıdır. Bu konuda hem Türk Eczacıları Birliği hem de Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir. Ümit ediyorum ki kamu eczacılarımız da en yakın zamanda hak ettikleri özlük haklarına kavuşacaklardır. Tüm vatandaşlarımıza sağlık ve mutluluk diliyorum” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme