Elazığ'da bir grup esnafın komşu isyanı: 'Asıl mağdur olan biziz'

Elazığ'da bir grup esnaf birlikte ikamet ettikleri binadaki hak sahibi vatandaşlar tarafından mağdur edildiklerini iddia etti.

Elazığ'da zemin katlarında işyeri bulunan binaların hak sahipleri arasında az hasarlı- ağır hasarlı tartışmasına bir yenisi daha eklendi. Bağ-Kur Caddesi olarak bilinen Gnr. Abdullah Alpdoğan Caddesi No: 5'teki binada daire sahipleri ile binanın altında işyeri olan vatandaşlar arasındaki az hasarlı- ağır hasarlı çekişmesi mahkemeye taşındı. İşyeri sahipleri mahkeme kararı beklemeden dairelerini kullanılmaz hale getiren hak sahiplerini suçlayarak kendilerini mağdur ettiklerini iddia etti. İşyeri sahiplerinden Teoman Benli “Binamıza Kahramanmaraş merkezli depremlerde ilk olarak gelip az hasar verdiler. Bina sakinlerinden biri iddiaya göre araya adam devreye bırakarak bina incelenmeden ağır hasara çevrilmesini sağladı. Bizde esnaflar olarak olayı yargıya taşıdık. İlk bilirkişi ekibi geldi binaya az hasar verdi. Çıkan sonuca itiraz edildi ve Gaziantep'ten yeni bir ekip geldi onlarda az hasarlı raporu verdiler. Mahkeme süreci devam ederken bina ağır hasarlı göründüğü için daire sahiplerine hak sahipliği ve bazılarına yeni konutlar dahi çıktı. Kendilerine konut çıkanlar konutlar ellerinden gitmesin diye mahkeme kararını beklemeden evlerini boşalttılar kapı pencereleri söküp kullanılmaz hale getirdiler. Mahkeme sonra az hasarlı olarak sonuçlandı. Bina bu şekilde kaldı. Biz esnaflar olarak mağdur edildik” dedi.

İşyeri sahiplerinden Celal Erdoğan ise “Mağdur olan biz esnaflar olduk. Ev sahipleri çıkıp gitti. Asıl zarar bize oldu. Dışarıdan binamızın haline görenler çekinerek içeri geliyorlar. Bina gerçekten ağır hasarlı olsaydı kendi can ve mal güvenliğimiz için zaten bizde durmayız. Elazığ'dan, Adıyaman'dan, Gaziantep'ten üç farklı yerden bilirkişi geldi ve sonuçta binamıza az hasarlı verildi. Bina sahiplerine bir tebligat gelmeden herhangi bir resmi kurum açıklama yapmadan binayı bu hale getirmenin bir anlamı var mıydı? Burada 20 yıldır – 30 yıldır esnaflık yapan kişiler var. Hepimiz mağdur edildik. Kendi kafalarına göre kapı, pencere sökmek, binaya çirkin bir görüntü verilmesinin bir manası yoktu” diye kaydetti.

Bir diğer esnaf Emrah Öztekin “Binada oturan ev sahiplerinin başvurusu üzerine binada hasar tespiti yapıldı ve az hasarlı olduğu raporu verildi. Bina sahipleri sonucu beğenmedi ve itiraz etti. Binaya gelip bakılmadan ağır hasarlıya çevrildi. Binanın dış görünüşüne göre mi karar verdiler yoksa duvarlarla mı konuştular açıkçası onu bilemiyoruz. Çünkü; bodrum depo olarak kullanılıyor ve onun anahtarı bizdeydi. Gidip taşıyıcı kolonlara bakılmadan nasıl bir değerlendirme yapıldı biz çözebilmiş değiliz. Bina nihayetinde itirazlar sonucu yapılan bilirkişi incelemelerinde az hasarlı olduğu raporu verildi.

KONTROLSÜZ BOŞALTMA YARALANMALARA SEBEP OLUYORDU

Öztekin “Ev sahipleri binayı ağır hasarlı görüntüsü vermek için bir an önce kontrolsüz bir şekilde kapı pencerelerini sökmeye başladı. Sökümler esnasında hiçbir çevre güvenliği alınmamıştı. Binadan düşen parçalar esnaf arkadaşların uyarısı olmazsa birkaç vatandaşımızın yaralanmasına neden olacaktı. Çok şükür olası kazaların önüne geçildi ama; binamız dışarıdan harabe halinde görülmesine neden oldular” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme