Elazığ'da Atık İlaç Toplama Çalışmasına Talep Büyük

Geçtiğimiz yıllarda Elazığ Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve 23. Bölge Elazığ Eczacı Odası arasında imzalanan protokollün ardından Elâzığ genelinde bütün eczanelere atık ilaç toplama kutuları dağıtıldı.

Hayata geçirilen bu proje ile il merkezindeki 139 eczaneye Elazığ Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü tarafından atık ilaç toplama kutusu yerleştirilerek proje hayata geçirildi.

Yapılan çalışmanın halk ve toprak sağlığı için faydalı olduğunu belirten Eczacı Bihter Kürkçü: “Yapılan çalışmadan çok memnunuz” dedi.

Eczacı Bihter Kürkçü: “Bu uygulama karşılıklı bir protokol imzalanarak hayata geçti. Bu uygulama çok da güzel oldu, çünkü ilaç dediğimiz şey kimyasal bir yapıdır ve ilaç olması da kullanılan dozudur. Çok fazlası zarardır ve zehirdir. Haliyle kimyasalın doğaya karışması direkt zehrin toprağa karışması demektir. Bu noktada uygulama oldukça faydalı bir iş oldu.

“KİMYASAL YAPILARIN DOĞAYA KARIŞMASINA ENGEL OLUYOR”

Kürkçü: “Elazığ Belediyesi, sağ olsun hemen hemen tüm eczanelere atık ilaç toplama kutusu temin etti. Bizler kutumuza miadı dolmuş ilaçlarımızı topluyoruz, özellikle gelen hastalarımıza “ilaçları çöpe atmayın, bizlere getirin” diye uyarılarda bulunuyoruz. Kutu doldukça belediyeden ilgili kurumları arayarak boşaltmalarını talep ediyoruz.

Gelen ekipler topladıkları ilaçları kendi atık merkezlerinde toplayarak, uygun şekilde imha ediyorlar. Bu da kimyasal yapıların doğaya karışmasına engel oluyor” dedi.

“HASTALARIN ÇOĞU BU UYGULAMANIN OLDUĞUNU BİLMİYOR”

Bihter Kürkçü: “Diyalog halinde olduğumuz eczanelerinde kutularına baktığım, bildiğim kadarıyla hepsinin atık kutusu dolu dolu. Hastaların çoğu bu uygulamanın olduğunu bilmiyor, bizler ilaçlarını buraya getirmeleri gerektiğini, çöpe ya da tuvalete dökmemeleri gerektiğini belirtiyoruz ama daha fazla kişiye ulaşmak gerekiyor.

Haliyle sizlerin de haber yapıp kamuoyuyla paylaşmanız inanıyorum ki çok fayda sağlayacaktır. Gelen ilaçlar geri dönüşüm olarak gelmiyor, tamamen imha edilmek üzere toplanıyor amaç doğaya ve kanalizasyon sularına, içme sularına zarar vermemek. Örnek verecek olursak tabletli ilaçlarda ya da fitil krem gibi ilaçlarda geri dönüşüme girecek hiçbir şey yok, daha önce de belirttiğim gibi hepsi kimyasal atık ve imha edilmesi şart” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar 1
Bahri 05 Aralık 2023 16:37

Kutusuz iade edilmesi veya kutunun üzerine iade yazılması yapılmalı

Bakmadan Geçme