Elazığ'da Alışverişte İlk Biz Öteleniyoruz

Elazığ'da mobilya sektöründe hizmet veren Fırat Doğan ile yaşanan ekonomik krizin sektörlerine olan etkisinin konuştuk.

Elazığ'da Mobilia Home mağazası yöneticisi Fırat Doğan ile mobilya sektörünü, vatandaşların ürün alırken beklentilerini ve mobilya fiyatlarını konuştuk. Mobilya sektörü olmazsa olmaz mutlaka almam lazım denilen bir sektör olmadığını dile getiren Doğan “ İhtiyaçlar bir süre daha ertelenebilir. Bir süre daha almayalım bir dönem daha beklenelim denilen en kolay ötelenebilen bir iş kolu olarak sektörümüzü tanımlayabiliriz. Bu öteleme pandemi sürecinde birçok mobilyacının Elazığ'da kapanmasına neden oldu. Akabinde ekonomik kriz başladı. Türkiye'de ticaretin durması için bir çok sebep var. Örneğin seçim yılına giriyorsak ticaret mutlaka küçülmeye gidiyor. Bu sebepler mobilya sektörünün daraltmasının yanı sıra Elazığ'da ihtiyacın yaklaşık 2 katı mobilya sektöründe firma faaliyet gösteriyor. Olumlu tarafları rekabet ortamının oluşmasından dolayı tüketiciye yansıdığı kadar mağazalara ve üretici fabrikaları olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE VATANDAŞ ARASINDA GÜVEN OLUŞTU

Vatandaşların ürün fiyat karşılaştırmasını çok rahatlıkla yapabildiğini kaydeden Doğan “ Örneğin bir firmanın koltuğu İnegöl ya da Ankara'da ne kadar ilimizde ne kadar diye karşılaştırma yapması mümkün değilken mağazaların fiyatlandırması ise yetinmek zorunda iken şuan internet ortamında bunun kıyaslamasını çok rahat yapabiliyor. Şuan Almanya'nın Wiesbaden şehrinde Möbel Haus Elazığ şehir merkezinde Mobilia Home, Mobezza Home ve Mobilyam Outlet mağazalarımızla Kovancılar ilçesinde ise Mobilia Park adı altında 2 şubesiyle toplam 6 şubede hizmet veriyoruz. 6 şubeyi toplayınca ortalama 100'ün üzerinde koltuk modeli, 60'ın üzerinde yatak odası ile ne arıyorsanız mağaza mağaza gezmeden web sitesi üzerinden fiyatlarını mobilyanın kullanıldığı malzemeyi kıyaslamasını mümkün kılıyoruz. Burada ne ise web sitemizde aynı fiyat olması vatandaşlarımızla aramızda güven ortamı oluşmasını sağladı.

İHTİYAÇLARDA HEP İKİNCİ PLANDAYIZ

Son yıllarda yaşanan fiyat artışlarından dolayı vatandaşın mobilya sektöründe alışveriş yapmayı ikinci plana ittiğini ifade eden Doğan “ Vatandaşlarımız düğün tarihim belli, evimi tuttum demiyorsa o müşteriye mobilya satmamız çok zorlaştı. Bir şuan ki yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı vatandaşlarımız farklı yatırım modelleri arayışlarına girdi. Param değer kaybetmesin ya da daha fazla kazanayım beklentisi mobilya sektörümüze olumsuz olarak yüzde yüz sirayet etti” diye aktardı.

HER BÜTÇEYE UYGUN ÜRETİM YAPILIYOR

Mobilya sektöründe kullanılan malzemeye göre müşteri portföyünün olduğunu belirten Doğan “ Her mobilyanın kendine göre işçiliği verdiği hizmet kullandığı ürünler ele alındığında bugün yatak odası, yemek odası, oturma grubu bir çeyiz seti almak isteyen kişi Elazığ'da sektörde dip fiyat olarak 90 bin TL'den başlıyor ve kullanılan malzeme miktarı ve kalitesine göre 200 – 250 bin bandına kadar yükselebiliyor. Mobilyamızı satalım da ne olursa olsun bir mantalitede asla değiliz. Bizim için önemli olan sattığımız üründen sonra nelerle karşılaşacağız onu düşünerek satış yapıyoruz. Çünkü üründe oluşan bir arızayı iletmek onun çözümüne kavuşturmak müşteri için çok kolay. Bizim tarafta ise o ürünü almak arızasını biz yapabiliyorsak burada yoksa fabrikaya geri göndermek yapıldıktan sonra geri alıp müşteriye teslim etmek bizim için aşırı bir külfet oluyor. Bu nedenle akıllı mobilyacı bana sorun yaratmayacak mobilyayı almak ve satmak zorundadır. Bunları göz önüne alarak bizim sattığımız çeyiz paketleri 120 bin TL'den başlıyor. Bu örneği otomobil örneği üzerinden daha rahat bir şekilde verebiliriz. Türkiye'de üretilen bir otomobil mi istiyor müşteri, orta segment bir Japon otomobili mi ya da Avrupa'da üretilen üst segment bir araba mı ? Bunu mobilyaya göre yorumladığımızda hangi ürünü istiyorsanız ona göre ücret ödemek zorundasınız.

Özel Haber

Bakmadan Geçme