Elazığ'da 40 Yıllık Hasret Bitti!
Mustafa Göl usta 1966 yılında 10 yaşındayken Elâzığ Bakırcılar Çarşısı’nda kalaycı çırağı olarak mesleğe adım attı. 13 yıl çalıştıktan sonra 1979 yılında Keban Barajı’nda DSİ personeli olarak çalışmaya başlayan Göl, bir süre 2005 yılına kadar orada çalıştı.
Mesleğe geri dönmemek için çok çaba sarf ettiğini belirten Mustafa usta “Uzun yıllar kalaycılık yapmamak için bakırcılar çarşısına bile uğramadım. Geçmiş yıllarda beraber çalıştığımız esnaflarla otururken bir abimiz niye geri dönmüyorsun vaktini de değerlendirmiş olursun bana sitemde bulunca acaba geri dönmeyi düşünmeye başladım. Ailem karşı çıksa da 1 buçuk yıl önce mesleğime geri döndüm” dedi.
SADECE 2 KİŞİ KALDIK
Kalaycı mesleğinin kaybolan meslekler arasında hızla ilerlediğini belirten Göl “Elâzığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Muş dahil olmak üzere bu illerde kalaycı kalmadı. Malatya’da vardı ama depremden sonra mesleği bırakıp gittiler. Elazığ’da ise sadece 2 kişi kaldık. Bizlerde bırakınca kimse kalmayacak. Çünkü; çırak olmak için kimse yanımıza gelmiyor” diye konuştu.
MESLEĞE BAŞLADIĞIM İŞYERİNE YENİ SAHİBİ OLARAK GERİ DÖNDÜM
Göl “Babam elimden tutup rahmetli ustamın yanına getirdi ve boyumun yetişmediği tezgâha körük çekerek mesleğe başladım. Ustam rahmetli olduktan sonra uzun süre işyerini kimse çalıştırmadı. Ustamın çocuklarından burayı kiralayarak devraldım. Mesleğimi severek yapıyorum. İnsanlar bakır eşya kullanmaya geri döndüler. Allah’a şükür parada kazanıyoruz. Vatandaşları bir konuda uyarmak istiyorum. Köylere diğer illerden gelip kalaycıyız diye kalay yapan kişiler var. Vatandaşlarımız onlara dikkat etsin. Bakır eşyaları kalaylama da kurşun kullanıyorlar ve çok pahalıya yapıyorlar. Bu konuda dikkat etsinler. İşi ehillerine teslim ederlerse kendileri için hem sağlıklı olur hem de daha ekonomik olur” ifadelerini kullandı.