Elazığ'da 24 Yıllık Umut Yarıda Kaldı

Elazığ'da bir vatandaşın 24 yıldır beklediği karaciğer nakli umudu yarıda kaldı.

Ramazan Kalkan 54 yaşında, 2000 bin yılında karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu. 24 yıldır beklediği karaciğer nakli kendi evinin içinden çıktı. Kalkan'ın teşhisin koyulduğu yıl dünya gelen kızı Zehra'nın dokuları nakil için uyumlu çıkınca tereddüt etmeden babasına karaciğerinden bir parça verdi. Yaşanan süreç hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kalkan “ Malulen emekliyim. 2000 bin yılında karaciğer yetmezliği teşhisi koyuldu. 2023 yılında ise doktorlar artık ilaçların ve makinelerin tedaviye cevap vermediği mutlaka nakil gerekli olduğu söylendi. Bir süre nakil bekledim alınan doku örneklerinden yeğenim uygun olduğu tespit edildi. O da cezaevindeydi. Nakil her iki taraf için uzun soluklu bir tedavi gerektirdiği için yeğenime kısa süreli izin verildi o nedenle nakil konusunda maalesef yardımcı olamadı” dedi.

KIZIM ZEHRA BENDEN HABERSİZ HASTANEDE TAHLİL YAPTIRMIŞ

Kalkan “ Bizim haberimiz yok. Ortanca kızım Zehra benden ve annesinden habersiz Malatya Turgut Özal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'ne gidip tahlil yaptırıyor. Karaciğer nakli olabilir mi diye? Sonuçlar olumlu çıktı. 1 Şubat 2024'te hastaneden aradılar. Kızınız doku örneği sizinkine uyuyor. Bir an önce nakil için gelin diye 20 Şubat'ta nakil olduk. 6 ayı geçti şuan durumum Allah'a çok şükür eskisine göre iyidir. Fakat; nakilden sonra damarlarımdan bir tanesinde pıhtı oluştu. Tam anlamıyla nakilden faydalanamadık. Karaciğerde bir sıkıntı yoktu ama benim vücudum nakile yeterli cevabı veremedi” diye konuştu.

YENİ NAKİL İÇİN TEREDDÜTTEYİM

Kalkan “ Nakilden sonra art arda uzun süreli iki defa ameliyat oldum. Ama; damarım maalesef açılamadı. Ailemle birlikte çok zorlu bir süreç yaşadık. Şuan yeni nakil için kadavra bekleniyor ama bulunursa yeni bir nakil olup olmamakta tereddütteyim. Şuan için bir sıkıntım yok ama; doktorlar ilerisi için ikinci bir naklin şart olduğunu söylüyorlar. Bana uygun karaciğer bulunursa o gün ailemle süreci yeniden değerlendiririz. Şimdi açıkçası olurum da diyemiyorum olmam da” diye ifade etti.

KAN ve ORGAN NAKLİ ÇOK ÖNEMLİ

Kalkan “ İnsanın başına gelmeden bilemiyor. Bu durumu en iyi yaşayan aileler bilir organ naklinin ne kadar önemli bir şey olduğunu sağlıklı bir bir birey öldüğünde 5 kişiyi yeniden hayata bağlayabilir. Bu nedenle herkesi organlarını bağışlamaya devam ediyorum. Organ naklinin yanı sıra kan nakli de çok önemli 18 –60 yaş arası sağlıklı her vatandaşın düzenli olarak kan bağışı yapmasını istiyorum” diye aktardı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme