Elazığ'da 100 Bin TL Maaşla Çalıştıracak Eleman Bulamıyorlar!
Elazığ'da 100 bin TL aylık maaşla çalıştıracak eleman bulamıyorlar. Çözüm bulunamayınca Elazığ'da günde bin küçükbaş hayvan satılıyor.
Elazığ Damızlık Koyun ve Keçi Birliği Başkanı Mahmut Sezer, yayla sezonu açılmasıyla Şavak ve Beritan aşiretleri başta olmak üzere küçükbaş hayvancılıkla uğraşan göçerlerin çözüm bekleyen birçok sorunu olduğunu dile getirdi.
MERA SORUNUMUZ HER YIL DAHA BÜYÜYOR
Sezer “Göçer hayvancılık yaptığımız için mera sorunumuz hep var. Meralar tam anlamıyla hayvancılığın hizmetine açılsa kışlık meralarımız bize yetiyor. Ama; yaz ayları bizde sıcak geçtiğinden yazlık meramız çok az süre kullanıyoruz. O yüzden Bingöl, Erzincan ve Erzurum başta olmak üzere çevre illere gideceğiz. Oralarda da sorunlarımız başlıyor. Önce oranın halkına meralar ihale ediliyor onlarda bize fahiş fiyatlarla kiralıyorlar” diye konuştu.
SÜRÜLERİMİZİ YAYA GÖTÜRMEK ZORUNDAYIZ
Geçmiş yıllarda göçerler için bir yol güzergahı belirlendiğini kaydeden Sezer “Maden'den başlayıp Karakoçan bitene kadar bir güzergah belirlenmiş ve biz bu yolu yaya kullanırdık. Zaten yaya da gitmek zorundayız. Şu an Erzurum yaylaları hala karla kaplı ve yaylalar açılıncaya kadar hayvanları otararak o bölgeye götürmemiz gerekiyor. Şuan bölgedeki 5 vali ortak bir karar alarak yaya olarak hayvan götürülmesini kesin olarak yasaklamışlar. Bu yasak üreticiye bir darbedir onu ortadan kaldırmaktır. Biz demiyoruz geçtikleri yerlerde vatandaşlara zarar versinler istemeyerek de olsa güzergah içerisinde köylülerin bir malına zarar verilsin mağduriyet yaratalım biz bunu istemiyoruz”
BİR ÜRETİCİYE 266 BİN TL CEZA
Maden İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından bir üreticiye 266 bin TL ceza kesildiğini kaydeden Sezer “ Biz bu cezayı mahkemeye taşıdık. Mahkemeden ceza kaldırılır mı ödenmesine mi hükmedilir onu bilemiyorum. Sebep hayvanların yürüyerek götürülmesi siz eğer yürüyerek götüremezsiniz derseniz Elazığ'da hayvancılık biter. Büyükbaşta dışa bağımlı haldeyiz sorunlar çözülmezse birkaç yıl sonra küçükbaşta da dışa bağımlı olacağız. Her yıl Elazığ'da 30 bin küçükbaş eksiliyor. Geçen yıl 350 bin anaç desteği alındı. Bu yıl bu 320 bine düştü. Önümüzdeki yıl 250 bin anaç desteği alabilsek iyidir. Anaç koyunlar kesime gidiyor. Anaç koyun beside olur mu? Koyunları besiye almış ki kurban bayramında satışını yapsın. Sorunlar çözülemeyince çareyi satmakta ya da kestirmekte buluyoruz. Yasaklar belimizi büküyor. Öncelikle bu yasaklar tarafları mağdur etmeden kaldırılmalıdır.
5 AYDA 500 BİN KAZANACAK ÇOBAN BULAMIYORUZ
Günde bin küçükbaş Şanlıurfa tarafına satılıyor. Destek verildiği halde çoban bulamadıklarından küçükbaşta bu yıl biraz para edince üretici çareyi koyunlarını satmakta buluyor. Özellikle Afgan mültecilerin tarım ve hayvancılıkta çalıştırılması için izin almıştık. Ama şuan Afganlar piyasada çalışıyorlar. Oralarda çalıştırana bir şey yok benim köyümden 3 kişi Afgan çoban çalıştırdıkları için 3'er ay cezaevinde yattılar. Ayda 17 bin liraya gençlerimiz gider asgari ücretle çalışır ama biz 5 ay boyunca ayda 60 bin TL'den 100 bin liraya yeme içmesini karşılayıp çalıştıracağımız bir çoban bulamıyoruz. Her gün bir çok üreticimiz çoban bulmak için bizi arıyor