Elazığ Atatürk Stadyumu'nda Bir İlk Daha
Geçtiğimiz sezon birçok karşılaşmaya ev sahipliği yapan stadyum bu sezona da yenilenerek hazırlanıyor.
Elazığ Atatürk Stadyumu Elazığ'ın göz bebeği olmakla birlikte yine Elazığ'ın en büyük spor kompleksi yatırımı olma özelliğini taşıyor. Elazığ Atatürk Stadyumu'nu yeni sezona hazırlayan Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yaz sıcaklarına karşı çimleri korumak adına 12 adet fan alarak, çimlere serinletme işlemi uygulayor çimin formlu kalmasını ve nefes alabilir bir ortamda büyümesini sağlıyor.
Elazığ Atatürk Stadyumu, Elazığspor'un maçlarına ev sahipliği yapan toplam 18.423 kapasiteli çok amaçlı stadyum olma özelliğine sahip.
26 Eylül 2023'de Türkiye Kadın Milli Futbol takımımız Litvanya ile Atatürk Stadyumu'nda karşılaşarak mücadeleyi 2-0 kazandı. Bu karşılaşma sonrası BBO Sports, 8troll Futbol, Enganche Spor gibi birçok site Elazığ Atatürk Stadyumu zemininden övgüyle bahsetti ve Stadyum bir kez daha ulusal basında geniş yer buldu.
Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün almış olduğu fanlar, stadyum içerisinde bulunan nem ve sıcaklığı azaltmak için kullanılıyor. Çimin sağlıklı ve organik büyümesini sağlamak açısından bu tarz iklimlendirme yaparak çimin istediği sıcaklık ve nem oranı ayarlanabilmesi açısından çok önemli bir çalışma.
Bu fanlar çimin içerisinde yatay bir hava sirkülasyonu sağlayıp istediğimiz mevsim şartlarına uygun sıcaklık ve nem oranı ayarlayabilme imkanı sunuyor. Bu şekilde çim organik büyüyor ve hızlı toparlanarak kendi mevsim şartlarında olduğu için çim yeşil ve formlu kalıyor.
Fanlar motorlu ve yaklaşık bir buçuk metre çapında stadyumun sıcaklığını yaklaşık on derece düşürüyor.
Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulsamet Eren açıklamalarda bulunarak, “Serinletme olmazsa aşırı yüksek maliyetli gübreler kullanmak zorunda kalıyoruz. Hem yüksek maliyetlerden kurtulup hem de çimin sağlıklı ve organik büyümesini sağlamak açısından bu tarz iklimlendirme yaparak çimin istediği sıcaklık ve nem oranını ayarlayabiliyoruz. Bu fanlar cimin içerisinde yatay bir hava sirkülasyonu sağlayıp istediğimiz mevsim şartlarına uygun sıcaklık ve nem oranı ayarlayabilme imkanı sunuyor bize. Ve bu şekilde çim organik büyüyor ve hızlı toparlıyor kendi mevsim şartlarını sürekli ona gösterdiğimizden dolayı yeşil ve formlu kalıyor. Türkiye'de kapalı stadyumların tamamında bu problem yaşanmakta. Kapalı stadyumların bakımı açık statlara göre yaklaşık 4 kat daha fazla. Nem ve sıcaklık arttıkça çimde hastalık ve yabancı otlar çıkar bunun tek önlemi soğutma, fan ve serinletme işlemi uygulayıp çimin formlu kalmasını ve nefes alabilir bir ortamda büyümesini sağlıyoruz. Stadyumda büyük emeği geçen personellerimize teşekkür ediyorum” dedi.