Elazığ'a Gelen Naci Görür, Vatandaşları Uyardı!
Elazığ'da deprem uzmanlarının katıldığı '2. Uluslararası Mühendislikte İlerlemeler ve Gelişmeler Konferansı' bünyesinde 'Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı' yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Programda Hakimiyet Haber Muhabiri Hasret Kantarcıoğlu Elazığlıların en merak ettiği soruyu Prof. Dr. Naci Görür'e sordu.
Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştayda konuşmalarını ve sunumlarını bitiren bilim insanları, program sonunda vatandaşların ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bu süreçte söz alan Hakimiyet Haber İnternet Haber Sitesi Muhabiri Hasret Kantarcıoğlu, hemşehrimiz Prof. Dr. Naci Görür'e Elazığ'ın deprem riskine dair bir soru sordu.
Hasret Kantarcıoğlu: “Geçtiğimiz günlerde FOX TV'de yaptığınız açıklamada Türkiye'de hemen hemen her yer aktif bir fay hattıdır demiştiniz. Bunun hemen ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan aynı şekilde bir açıklamada bulundu. 7'nin üzerinde deprem olmasını beklediği illeri belirtti. Olası depremlerden Elazığ ne kadar etkilenir?”
“ELAZIĞ'IN HER TARAFI AKTİF FAY HATLARIYLA ÇEVRİLİ”
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ'ın olası depremlerde alacağı zararları şu ifadelerle aktardı: “O arkadaşım ne demiş, bilmiyorum, ilgilenmiyorum. Elazığ olası depremlerden etkilenir mi, etkilenmez mi diye çok soru soruyor, özellikle hemşehrilerim. Az önce gösterdiğim haritada da görüldüğü gibi Elazığ'ın her tarafı aktif fay hatlarıyla çevrili. En yakın olanı da Doğu Anadolu Fay Hattı. Doğu Anadolu Fayının Bingöl-Göynük arası hariç, geriye kalan yerlerin hemen hemen büyük çoğunluğu kırıldı, enerjiyi tüketti veya azalttı. Şimdi bu enerjinin önemli bir kısmı Malatya fayına, Ovacık fayına, oradan yine bizim Kuzey Anadolu'da beklediğimiz Erzincan—Karlıova arasına yüklenmiş olabilir. Bizi direkt etkileyecek olan, yakınımızdaki Doğu Anadolu Fayına da enerji transfer edildi ama onu harekete geçiremez. Yani zaten Elazığ'da olan depremde yeterince boşaldığı için 6 Şubat depremlerinin yüklediği enerjiyle tekrar harekete geçeceklerini düşünmüyorum.”
“MALATYA'YI VE MALATYALILARI UYARIYORUM DİKKATLİ OLUN”
Elazığ'dan ziyade Malatya'nın tehlikeli konumda olduğunu, Malatyalıları uyardığını ve dikkatli olunması gerektiğini belirten Görür, “Elazığ, bizzat Doğu Anadolu fayından gelecek depremlerde çok büyük hasar almayacaktır. Ama eften püften binalar varsa, onlar ciddi bir rüzgarda bile yıkılır. Elazığ'ın durumu bu.
Yalnız Malatyalılara da söyledim. Malatya fayıyla alakalı yapılan araştırmalar neticesinde en son milattan önce 900 ile 1000 sene önce 7 üstü bir deprem ürettiği belirlendi. O fay yaklaşık olarak 500 yılda bir büyük deprem üretir. Malatya'yı ve Malatyalıları uyarıyorum. Dikkatli olun. Dikkat edin dediğimiz zaman, Naci Hoca böyle dedi kaçalım gidelim demeyin. Dikkat edin.” Şeklinde uyarıda bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür, konuşmasının devamında Elazığ'ın hangi bölgelerinin riskli olduğunun belirlenmesi için ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Görür, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:
“ELAZIĞ'DA DEPREM TEHLİKE ÇALIŞMASI YAPILMALI”
“Biz Elazığ'a da yıllar önce dikkat edin, önlem alın dedik. Filan Bey ne demiş bilmiyorum. Elazığ bu komşu faylardan eğer deprem olursa etkilenebilir. En yakın deprem periyodu, zamanı dolmuş olan Malatya fayıdır. Onu da tam bilmiyoruz, iyice araştırmalıyız. Elazığ'da deprem tehlike çalışması yapılmalı. Tehlike haritaları ortaya koyulsun. Olası bir deprem Elazığ'ın en fazla neresine zarar verebilir bilmiyoruz. Haritalarımız yok. Bunun gibi daha çok eksiğimiz var. Önce Elazığ'ın tehlike analizi çıksın. Mikro Bölge analizi çıksın, ondan sonra Elazığ'ı da depreme hazırlarız. Şu anda Elazığ'da depreme dair korkulacak bir durum yok. Yalnız şunu da bilmekte fayda var, bugün bütün yer bilimcilerine sorsak Erzincan ile Karlıova arasında kuşkuludur. Deprem gelebilir diye. Orada en son deprem 1794 yılında olmuş. O periyod 250 senede bir deprem üretir. Bu son depremden dolayı stresini biraz daha yükseltti. Oraya yüklenirse Karlıova-Bingöl-Göynük arası kırılır. Bu kırılma olursa o zaman Sivrice ile Göynük bölgesi tehlikeli olur. 2020 depremi başka yerde oldu ama Göynük ile Elazığ arasında en son deprem 1874 yıllarında falan oldu. “