EL YAPIMI BAKIRIN YERİNİ HAZIRI ALDI

Bakırcılık, tarihten günümüze kadar süregelen diğer el sanatları gibi önemli bir değer

TAKİP ET
Bakırcılık, tarihten günümüze kadar süregelen diğer el sanatları gibi önemli bir değer. İlk olarak Selçuklu Devleti daha sonra Osmanlı Devletinde el sanatı olarak değer görmeye başlayan bakırcılık, günümüzde hazır üretim ve tüketim ürünleri haline geldi. Günümüze gelindiğinde ise el yapımı bakır eşyalar üreten bakırcı sayısı bir hayli azalma gösteriyor. Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi bakırcılıkta gelişmiş olan şehirler, diğer şehirlere el yapımı ve hazır bakır ürünleri ulaştırıyor.

Günümüzde bakır, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Erzincan' dan hazır veya el yapımı olarak toptan şekilde bakır satıcılarına ulaşıyor. Görünüm olarak orijinal el yapımına çok benzer olan bakır ürünler içerisinde; şekerlik, çeşitli boy ve desenlerde ibrik, çaydanlık, süs eşyaları, kapaklı tava, tava, tencere, Türk kahvesi fincanları, bakraç, ayran bardağı tepsi, cezve gibi çeşitli mutfak gereçleri ve süs eşyaları bulunuyor.

Bakır satıcıları, hazır bakır ürünlerinde müşterilerin daha çok ayran bardağı ve fincanlara talep gösterdiğini söylüyor.

Bakmadan Geçme