Eğer Bir Jakonuz Varsa Bir Ömür Arkadaşınız Var Demektir

Başak MERAL GÜNDÜZ/Ülkemizde papağan besleyenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu papağan türlerinden en çok beslenenlerden biri de Jako papağanıdır. Jako papağanları hem akıllı hem de evde beslemesi oldukça keyifli olan hayvanlardır. Biz de bu yazımızda evcil bir kuş olan bu akıllı kuşların bakımı, eğitimi ile ilgili bilgileri Oğuz Akvaryum Petshop yetkilisi Özkan Polat gazetemize anlattı.

TAKİP ET

BU PAPAĞAN ONLARCA, YÜZLERCE KELİME VEYA CÜMLE ÖĞRENEBİLİR
Özkan Polat”Jako oldukça zeki bir papağan türüdür. Bunun bir diğer anlamı da, bu papağanın onlarca, yüzlerce kelime veya cümle öğrenebileceğidir. Jako'nun bu muhteşem zekasının bir dezavantajı vardır. Yeterince sosyalleşemezse, egzersiz yapamazsa ve onunla uzun süre sohbet edilmez, ilgisiz bırakılırsa depresyona girebilir. Depresyonla beraber kendi tüylerini yolma eğilimi gösterebilir.Jako, tarih boyunca birçok kıtada, birçok statüde ve Portekiz denizcilerinin favorisi olarak denizlerde bulunmuş bir papağandır. Jako namı diğer Afrika Gri Papağanı ülkemizde herkesin kalbini 90'ların en popüler ve hala daha sevgiyle hatırlanan Bizimkiler dizindeki Kapıcı Cafer'in papağanı Maşuk olarak çalmıştır.Bu masum görünüşlü ve zeki papağanların yanında ağzınızdan çıkanlara dikkat etmek isteyebilirsiniz. Duydukları kelimeleri çok çabuk öğrenen bu papağan türü için öğrendikleri kelimeleri unutmak imkansıza yakındır. Jakolar çevrelerindeki sesleri kolayca ezberleyebilir. Kapı zili, kapı gıcırtısı ve telefon alarmı gibi sesleri kolayca öğrenir ve unutmazlar.İlk bakışta Jakoların neredeyse güvercine benzeyen bir görünüşü olan, gri renkli, orta boylu sıradan bir papağan olduğunu düşünebilirsiniz. Ama onu biraz daha seyretmeye devam ederseniz parlak kırmızı renkteki kuyruğunu, zeka ışıltılarıyla pırıl pırıl turuncu gözlerini ve kafa, boyun, göğüs etrafındaki eşsiz güzellikteki taraklı-dalgalı görünümdeki tüylerini farkedebilirsiniz. Jakoların tüyleri düz gri olabildiği gibi bazılarında tüyleri koyudan açığa doğru farklı tonlarda olabilmektedir. Bu papağanın sadece gri olmaktan öte eşsiz güzelliğini farkettikten sonra bir daha ona aynı gözle bakamayacaksınız.”dedi.

Polat:“Yetişkin bir jakolar yaklaşık olarak 35 santimetreye kadar uzayabilir.Ortalama ömürleri doğal habitatında yaşayan jakolar için 80 yıldır. 90 yaşına kadar yaşamış örnekler tarihe geçmiştir. Evcilleştirilmiş jakoların ömrü 50 ile 70 yıl arasında değişiklik göstermektedir.Jakolar doğal yaşam ortamlarında birbiriyle yüksek perdeli çığlıklar ve ıslıklarla iletişim kurarlar. Akşam olduğunda da onlarca hatta yüzlercesi bir araya gelerek geceyi birlikte ve çoğu zamanda da aynı ağaç üzerinde geçirirler.Jakoların beslenmesinde onlar için özel tasarlanmış papağan yemlerini tercih edebilirsiniz. İçeriğinde nar, mango ve kavun gibi meyveleri içeren pelet yemleri çok severler. Taze meyve olarak da yine bu meyvelerden küçük porsiyonlar halinde sunabilirsiniz. Jakolar gün içinde, öğünleri dışında, atıştırmalık yemekten keyif alırlar. Onlar için yeterli olacak küçük porsiyonlarda fındık fıstık gibi kuruyemişler, marul gibi yeşillikler ve taze meyveler onların günlerine mutluluk ve lezzet katacaktır. Ayrıca ihtiyaç duydukları besinleri edinebilmesi için öğünlerini onlara yeterli olacak porsiyonlar halinde taze sebzeler, yapraklı yeşillikler ve sağlıklı tohumlar ile desteklemenizi tavsiye ederiz. Bu taze sebze ve yeşillik eklemeleri ile kuşunuzun daha sağlıklı olduğunu göreceksiniz”dedi.

ÇOK ZEKİ OLAN JAKOLAR,SAHİPLERİ İLE OLDUKÇA SIKI BİR BAĞ KURMALARI İLE BİLİNİRLER
Özkan Polat”Gerçekten çok zeki olan Jakolar, sahipleri ile oldukça sıkı bir bağ kurmaları ile bilinirler. Hatta duygusal anlamda ilgiyi çok severler ve ilgi görebilmek için dikkat çekme amaçlı yaramazlıklar yapabilirler. İlgi çekmeye çalışırken kendisine ya da çevresine yanlışlıkla zarar vermemesi için onunla gün içinde harcayacağınız vakit çok önemlidir. Günlük olarak kafesinden güvenli bir şekilde gezebileceği bir ortama çıkarıp, elinize alarak, severek, sohbet ederek ve egzersiz yaptırarak onun duygusal ihtiyaçlarını giderebilirsiniz. Hem onu mutlu edip hem de sağlıklı olmasını sağlamanız işte bu kadar kolay. Jakolar kaslı ve güçlü bir papağan türüdür. Fiziksel sağlığını koruyabilmesi için her gün birkaç saat kafesi dışarısında onun zarar görebileceği eşya ve objelerden arındırılmış odalarda vakit geçirmesini sağlamalısınız.Jakolar orta boy bir kuştan daha büyük papağanlardır. Onlar için tercih edeceğiniz kafeslerin onların kafes içerisinde rahat vakit geçirmelerine yetecek genişlikte olması gerekir. Eni, boyu 60'ar santimetre uzunluğu ise 90 santimetre (60x60x90) ölçülerindeki bir kafes Jako için minimum olarak tercih etmeniz gereken ölçüdür. Kuşunuzun daha rahat ve sağlıklı olması adına her zaman bu ölçülerden daha büyük bir kafes tercih etmenizi tavsiye ederiz. Kafesinin içerisi mutlaka güzel vakit geçirebilmesi için ve papağanlara uygun tasarlanmış oyuncak ve tüneklerle dekore edilmelidir. Evde yalnız bırakmanız gerektiğinde ona televizyon ya da radyo açarak yalnız hissetmesinin önüne geçilinebilir.Jakolar'ın bağlandıkları kişiye kabiliyetli bir arkadaş olmak için gayet iyi donanımlı papağan olduklarını,ama onları anlayıp ve onlara üstün yetenekli hayvanlar olarak davranılırsa bu durumun gerçekleşeceğini söyledi.

Bakmadan Geçme