DÜKKANÖNÜ CAMİ YAPISIYLA BÜYÜLÜYOR

Ali ÖZTÜRK/Palu ilçesi Elazığ için çok önemli bir kenttir. Tarihi açıdan çok önemli bir kent olan Palu Murat suyu çevresinde kurulmuştur.

TAKİP ET
Anadolu da hüküm sürmüş devletler için önemli bir geçiş güzerghı olarak kullanılmış ve önemli tarihi yapılar bırakılmış bir şehirdir. Tarihi ve turistik yönden çok önemli bir şehir olan Palu'nun önemli tarihi yapılarından birisi de Dükkanönü Camidir. Eski Palu yerleşiminin Zeve Mahallesi'nde yer alan yapı, doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olup harim bölümü ve güneydoğu köşesindeki birleşik bir minareden oluşmaktadır. Yapıya girişin sağlandığı doğu yönünde, son cemaat yerine ilişkin veriye rastlanılmamaktaysa da, kimi arşiv fotoğraflarında yapının kuzey yönünde son cemaat yeri olduğu görülmektedir. Beşeri şartlar ve zamanla oluşan doğal şartlardan dolayı cami tahrip olmuştur.

 Yontu Taştan Yapılmış Tarihi Yapı

Harim bölümü dörderden iki sıra halinde dizilen payelerden, kuzey güney doğrultusunda birbirlerine ve duvarlara atılan kemerlerle desteklenen düz dam ile örtülü olarak görülmekte olup, güney yönde eksende yer alan mihrap nişinin iki yanında yer alan niş dışında, payelerden atılan kemerlerin oturduğu duvar payeleri arasında kalan her bölmede birer olmak üzere dört pencere açıklığı görülür. Güney cephenin bu hareketliliğine karşın, kuzey ve batı duvarlarda herhangi bir açıklık bulunmaz. Yapıya girişi sağlayan doğu cephenin ekseninde yer alan açıklık ile güneyinde yer alan açıklık pencere düzenlemesi iken, kuzeyde yer alan açıklık, harime girişi sağlayan kapı açıklığıdır. Günümüzde büyük oranda tahrip olmuş olan minare girişi ise, minarenin doğu yönünde yer almaktadır. Dış cephenin doğu ve batısı ile minarede görülen düzgün kesme taş malzemeye karşılık, batı duvar dış cephesinde ağırlıklı olarak kaba yontu taş kullanılmıştır. Kuzey duvarlar toprak dolgu altında görülmese de, batı cephe ile aynı kurguda yapılmış olmalıdır. İç duvarlar, sıva düşüncesi nedeniyle moloz taş ile örülmüş görünmektedir. Girişin üstünde bir dönem var olan ancak, günümüzde görülmeyen kitabede yer alan 1291 Hicri / 1874 Miladi tarihi, caminin yapım tarihi olarak değerlendirilir.

Bakmadan Geçme