DSİ: 'PARDON'

YILLARDAN BERİ ULUOVA SULAMA PROJESİ İLE ZAMAN KAYBEDEN VE MİLYONLUK YATIRIM YAPAN DSİ, 'PARDON' DEDİ VE PROJESİNİ HATUNKÖY BARAJI'NA ÇEVİRDİ

TAKİP ET
İlimizin en bereketli ovası olan Uluova'nın sulanması için hazırlanan ve üzerinde yıllarca çalışılıp birtakım ihaleler yapılma suretiyle milyonlarca  masraf edilen projenin yanlış olduğu ve bundan vazgeçilerek,  aynı amaç için farklı  bir bölgede baraj yapılması projesine dönülmesi, kamu kurumlarının ne kadar ciddi ve bilimsel çalıştığını ortaya koydu.

BORÇ ÖDENEMEYİNCE KAPATILMIŞTI

İlimizin tarımsal kalkınmasına önemli oranda katkı veren Uluova sulama projesi, Eyüpbağları mevkiinde Keban Baraj gölünden pompalar aracılığı ile çekilen suyun, kanallara iletilmesi ile 1980'li yıllarda  faaliyete geçmiş ve yıllarca çiftçimize hizmet etmişti.

Yaklaşık 10 yıl bu yöntemle önce DSİ, ardından da Eyüpbağları Sulama Birliği marifetiyle çalıştırılan tesisler, biriken ve tahsil edilemeyen elektrik borcundan dolayı kapatılmıştı.

TESİSLER YAĞMALANDI

Elektriği kesildikten sonra işlevsiz kalan Eyüpbağları pompa istasyonundaki motor ve diğer teknik aksam zamanla kimliği bilinmeyen şahıslar tarafından adeta yağmalanmış ve adeta içi boşaltılarak pompalar yerlerinden sökülmüştü. İlgili kurum ve yetkililerin duyarsızlıkları sebebiyle burada bulunan ve maddi değeri yüksek olan cihazların yağmalanmasına göz yumulmuştu.

YENİDEN HAYATA GEÇİRME GAYRETLERİ

Uluova'nın susuz kalmasıyla birlikte bu durumdan olumsuz etkilenen 50'ye yakın köy ve tüm şehir ekonomisi de düşünülerek projenin yeniden hayata geçirilmesi düşünülmüş ve her dönem aday olan siyasiler, bu sorunun çözüleceğine dair seçim vaatlerinde bulunmuşlardı.

MALZEME BİLE ALINDI

Siyasilerin konuyu bakanlık düzeyinde takip etmesi sonucu projeyi hayata geçirmek amacıyla 2017 yılında verilen ödeneklerle 13.000.000 TL'lik boru ve malzeme alımı gerçekleştirilmişti.

YANLIŞ, BAKANDAN DÖNDÜ

İlimiz Milletvekillerinin sorunun çözümü için projeleri de alarak dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na gitmeleri ile gerçek ortaya çıktı. İSKİ Genel Müdürlüğü ile başlayıp DSİ Genel Müdürlüğü ile devam eden, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile uzmanlık alanının zirvesine çıkan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, projeyi görür görmez yanlışlığını dile getirdi ve bunun hem maliyet hem de işletme konusunda yanlış bir proje olduğunu sert bir dille ifade etti.

Bu proje için bakanlığın bir yıl içinde sulama projeleri için ayrılan bütçenin üçte birine denk geldiğine işaret eden Bakan Eroğlu'nun bu tespitinden sonra milletvekilleri de haklı olarak DSİ 9. Bölge Müdürlüğüne dönerek projenin revize edilmesini talep ettiler.

 

 

DSİ 9. BÖLGE 'PARDON, YANLIŞ OLMUŞ'

Milletvekillerinin bu gayreti işin uzmanı olan dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan döndükten sonra projeyi yeniden inceleyen DSİ 9. Bölge Müdürlüğü teknik ekibi de projeyi; uygulanabilir ve işletilebilirdik açısından eksik ve yanlış olduğunu  kabul etti.

MİLLETVEKİLİ BULUT AÇIKLADI

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin de projeni yanlış olduğu itirafını da bizzat İlimiz milletvekili Metin Bulut, katıldığı bir televizyon programında açıkladı.

DSİ yetkililerinin uzun süreden beri hazırladıkları ve siyasileri de gerçekleşmesi yönünde bilgilendirdikleri projenin yanlışlığını yıllar sonra kabul etmesini 'bizi neden yıllarca oyaladınız' sitemi ve üzüntüsü televizyon programında ifade eden Metin Bulut, hem geçen süre hem de bu proje için boşa giden kaynaklar için de üzüntüsünü dile getirdi.

YENİ PROJE HATUNKÖY BARAJI

Uluova'nın sulanması için Eyüpbağları projesi suya düştükten sonra DSİ uzmanları bu kez Hatunköy içme ve sulama projesine yöneldi.

Elazığ için içme suyu, Uluova için ise sulama amaçlı olarak projelendirilen Hatunköy Barajı'nın DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bu ay içerisinde ihale edileceği ifade ediliyor.

Tarımsal sulama ve içme suyu amaçlı olarak planlanan Elazığ Hatunköy Barajı, 67 milyon 147 bin metreküp depolama hacmine sahip olacak. Çekirdekli kaya dolgu tipinde, temelden 47,50 metre yüksekliğinde, 910 bin metreküp dolgu hacminde bir proje olan Hatunköy Barajının da yanlış bir planlamaya kurban gitmemesi endişelerini dile getiren vatandaşlar, DSİ uzmanlarının konuyu dikkatle takip etmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

LOJMANDA TİTİZ, SULAMA PROJESİNDE LAKAYT

Şehrin yıllarını çalan ve bu süre içerisinde kaybedilen ekonomik değer ve kuruyan ağaçlar ile susuz yapılmak zorunda kalan sulama projesini mühendislik hesaplarını göz ardı ederek yanlış kurgulayan, hem maliyet miktarı hem de işletim bedelinin miktarı hesaplanmadan üretilen projenin suya düşmesi karşısında 'yanlış proje' deyip işin içinden çıkan DSİ 9. Bölge Müdürlüğü mühendis ve uzmanlarının, kendilerinin ikamet edeceği lojmanlar söz konusu olunca, yüzlerce yetişmiş ağacı keserek şehrin oksijen deposu konumundaki alanı beton yığınına çevirme noktasında çok mahir ve uzman olduklarını ifade eden vatandaşlar, bu yanlış planlamanın mutlaka bir bedeli olması gerektiğini ifade ediyorlar.

KAMU KURUMLARININ SORUMSUZLUKLARI

Uluova Sulama Projesi örneğinde olduğu gibi birçok kamu kurumunun yanlış projelerle hem kamu kaynaklarının heba ve israf edilmesine hem ülke ekonomisine hem de projeleri bekleyen vatandaşlara büyük zarar verildiğini belirten vatandaşlar, bu konuda hükümetin eski DPT benzeri bir kurum ihdas ederek projelerin verimlilik, yerindelik ve ihtiyaç derecesine dair onay alındıktan sonra hayata geçirilmesinin artık kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyorlar.

Bakmadan Geçme