Dr. Temizer: 'Yılanların Görünme Sebebi Depremler'

Yılanların ekolojik dengenin bozulması sonrasında popülasyonunun arttığını, yer sarsıntıları ve depremler gibi doğal afetlerden kaynaklıda yaşam alanlarının bozulduğunu ifade eden Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Akın Temizer, yılanların öldürülmesinin ekosisteme zarar verdiğini ifade etti.

Elazığ'da son günlerde haberlere de sık sık konu olan yılanların neden her yerde görüldüğü sorusu, vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Özellikle yaz aylarında Elazığ'ın merkez ve köylerinde hemen her gün farklı yılan türlerinin görüntülenmesi insanların farklı yorum yapmalarına neden oluyor.

Konu ile ilgili olarak Elazığ Hakimiyet Gazetesi, yılan sayılarında yaşanan artışı Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Akın Temizer'e sordu.

Dr. Temizer yaptığı açıklamada, Yılanların ekolojik dengenin bozulması sonrasında popülasyonunun arttığı, yer sarsıntıları ve depremler gibi doğal afetlerden kaynaklı yaşam alanlarının bozulduğunu ifade etti.

DEPREMDEN DOLAYI TOPRAĞIN ALTINDAN ÇIKTILAR

Temizer sözlerine şöyle devam etti: “Depremler sonrası yaban hayvanlarının çoğunun sayısı artmadı, yerlerinden çıktılar. Tilki, kuş, yılan gibi hayvanların görülmesi çoğaldı. Ekolojik şartlar değişti, su her yere ulaştı. Hava, su ve güneş bunlar her canlının üremesi için değişken bir faktör. Depremden dolayı yılanlar başta olmak üzere hayvanların çoğu toprağın altından çıktılar. Toprağın dibi kaynıyor hem sıcak hem de oynamadan dolayı yaşamları bozuldu.” dedi.

SADECE YILAN DEĞİL FARELER DE ARTTI

Sadece yılanların değil farelerin de çok fazla görüldüğünü ifade eden Dr. Temizer, “Sadece onlar değil aynı zamanda farelerde çıktı ve yılanlar farelerle beslenmeye başladı. Kış aylarında kedi ya da fare yılanı yer, ama yaz periyodunda ise fare popülasyonlarını yılan azaltır. Yılanın olduğu yerde fare olmaz. Şimdi ekolojik denge değişti, hayvanlar suya, havaya güneşe kavuştu. Arazide canlı çoğalınca üreme yetenekleri arttı. Sıcaklar zaten üremeyi etkiliyor. Canlıların 3 şekilde üremesi var, biri yumurta, biri yarı canlı, biri de anne stal devresinde canlı doğup dışarı çıkıyor. Yumurta sayısı, beslenme sayısı, fare popülasyonu arttı. Yılanın girip besleneceği, saklanacağı otluklar, kaynaklar çoğalmaya başladı. Su ulaşmayan yere su da ulaştı.” dedi.

İNSANLAR MÜDAHALE ETTİĞİ ZAMAN BİR TÜR ÇOĞALIRKEN BİR TÜR AZALIYOR

Ekolojik sistemin değişmesinden ve sıcaklıkların artmasından dolayı yılan popülasyonunun arttığını ifade eden Dr. Temizer, “Yağmurlar yağınca, toprağın altında yaşayan fareler, tavşanlar çıkıyor. Bütün canlılar yuvanın nemlenip bozulmasıyla dışarı çıkıyorlar. Böyle olunca yılan da rahatsız oluyor ve beslenmek için ortaya çıkıyor. Ekolojik sistemin değişmesinden ve sıcaklıkların artmasından dolayı yılan popülasyonu arttı.”

“FARE POPÜLASYONU DA ARTTI”

Eskiden kedi, köpek ve yırtıcı kuşların ev ve doğadan fareleri temizlediğini dile getiren Temizer, “Şimdilerde herkes atmacayı, şahini, doğanı veya yırtıcı kuşları doğal ortamda bırakmıyor yakalıyorlar bu nedenden dolayı da fare popülasyonu artıyor. Doğada şöyle bir denge var, insanlar müdahale ettiği zaman bir tür çoğalırken bir tür azalıyor. Ekolojik dengeyi kendi haline bıraktığın zaman dengede kalır ve doğru olanı etkili olur.” dedi.

YILANLARIN ÖLDÜRÜLMESİ DOĞRU DEĞİL

Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Akın Temizer son olarak, “Yılanları biz zararlı biliyoruz tamam, ama ekolojik yapıya faydası da var. Domuzları avlıyorduk, yasaklandı. Neden yasaklandı fare popülasyonunun önüne geçmek için. Karadeniz'de domuz sayısının azalmasından sonra fare sayısı çok arttı. Domuz sadece kök ile beslenmiyor, diğer canlıları da yiyor, özellikle fare popülasyonunun ortadan kaldırılmasında etken bir rol ”dedi.

“KİRPİNİN YAŞADIĞI YERDE YILAN OLMAZ”

Kirpiyi gören vatandaşların öldürmelerinin ya da uzaklaştırdıklarını yanlışlığına dikkate çeken Dr. Temizer, “Hâlbuki kirpinin yaşadığı yerde yılan yaşamıyor. Eskiden akşam hava kararınca bahçelerde kirpi olurdu, kirpi bile kalmadı. Yılanların öldürülmesi doğru değil, ekosisteme katkısı var. Avrupa'da hiçbir canlıyı öldürmüyorlar. Evlerinin bahçelerine gelen hayvanları uzak yerlere götürüp yaşayacakları alanlara bırakıyorlar.” dedi.

Bakmadan Geçme