Dr. Aksoy: 'Bir Bütün Olarak İnsanlığı Kurtarmaya Yardımcı Olmalıyız'

Başak MERAL GÜNDÜZ/Çevre bilinci, çevresel sorunlar ve çevre bilincinin önemi hakkında, Çevre Mühendisi Dr. Hande Türk Aksoy,  gazetemize açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET

EYLEMLERİMİZİN ÇEVRE ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ ANLAYARAK İNSANLIĞI KURTARMAYA YARDIMCI OLMALIYIZ
Dr. Hande Türk Aksoy, ”Gelecek nesiller için gezegenin hayatta kalmasını ve sürdürebilirliğini sağlamak insanların ahlaki yükümlülüğüdür.İnsanlığın bir bütün olarak bu gezegende uzun süre hayatta kalması insanların katkısı olmadan da mümkün gözükmemektedir.Çevreye verilen zararın büyük bir kısmı insan seçimleri yoluyla yapıldığından gezegenin refahında ve dolayısıyla insanlığın refahında bir değişiklik görebilmesi yalnızca daha iyi,daha sağlıklı seçimler yoluyla olmakta. Bu nedenle, davranışlarımızı değiştirmek ve çeyreye yönelik eylemlerimizi geliştirmeyi ve öğrenmek bizim sorumluluğumuzdur. Doğru yönde proaktif adımlar atmanın en iyi yollarından biri,daha çevre bilincine sahip olmak ve başkalarına da çevre konusunda nasıl daha bilinçli olunacağını öğretmektir.Eylemlerimizin çevre üzerindeki etkisini anlayarak ve farklı davranarak,yalnızca gezegeni değil,bir bütün olarak insanlığı kurtarmaya yardımcı olmalıyız” dedi.

ÇEVRE BİLİNCİ NEDİR?
Aksoy, ”Çevre bilinci, doğal çevre ve onun refahını artıran ona daha fazla zarar veren seçimler hakkında bir farkındalıktır. Aynı zamanda yeryüzünün varlığını devam ettirebilmesi için korunmaya muhtaç olduğunun bilincidir.Bununla birlikte“çevrecilik” terimi,insanların çevreyi insan kaynaklı rahatsızlıklardan korumak ve korumakla yükümlü olduğu bir ideolojidir. İnsan yapımı seçimler, gezegenin her geçen gün daha hasta olmasının bir numaralı nedenidir. Büyük ölçekte çevrecilik insan kararlarının yıkıcı sonuçlarıyla mücadele etmenin ve gezegenin sağlığının diğer yönde tepe takla kalmasına yardımcı olmanın en iyi yollarından biridir.
Şu anda karşı karşıya olduğumuz çevresel sorunlarla en iyi şekilde mücadele etmek için çevremize zarar veren verilerin bazılarını anlamak yardımcı olabilir. Hep birlikte inceleyelim;

Petrol sondajı: Kültürümüzün bir bütün olarak fosil yakıta bağımlılığı vardır. Ne yazık ki, petrol sızıntıları ve açık deniz sondajları deniz yaşamını yok ettiğinden,dünyayı toksinlerle boğduğundan ve küresel ısınmaya, okyanus asitlenmesine yardımcı olan atmosferik karbondioksiti artırdığından,bu aynı zamanda çevresel zarara en çok katkıda bulunanlardan biridir.

Ormansızlaşma: Yaban hayatı neslinin tükenmesi,insan yararına ağaçlarım kesilmesinin bir sonucu olarak gerçekleşir.Milyonlarca dönüm orman kesilirken canlılar yaşam alanlarından çıkmak zorunda kalmakta ve dolayısıyla hayatta kalma oranları önemli ölçüde azalmaktadır.
Plastik eşya üretimi: Gezegen üzerinde yıkıcı etkiler yaratan atıkların çoğu plastik tüketiminden kaynaklanmaktadır.Aslında dakikada 1 milyondan fazla plastik şişe satılıyor ve bu plastik şişelerin %91'i asla geri dönüştürülmemektedir.”dedi.

GEZEGENİMİZİ KORUMAK NE KADAR ÖNEMLİ?
Hande Türk Aksoy, ”Gezegenimizi korumak gerçekten ne kadar önemlidir? Bu soruyu cevaplamak için çevre kirliliğinin sadece gezegen için değil,kendi sağlığınız için de ne kadar zararlı olabileceğine bir göz atmak en iyisi olacaktır.Sera gazı konsantrasyonları, sanayi devriminden bu yana üçte bir oranından fazla olsa bile sürekli olarak artmaktadır. Bunun anlamı,sera gazları arttıkça küresel sıcaklıkların artması ve aşağıdakiler gibi sayısız başka sonuçla karşılaşılmasıdır;

- Daha fazla su kıtlığına neden olan ve orman yangınları riskini artıran buzulların erimesi ve şiddetli kuraklıklar,
- Özellikle Florida ve Meksika Körfezi'nde kıyı taşkınlarına neden olan yükselen deniz seviyeleri,

- Ormanlarda, çiftliklerde ve şehirlerde artan zararlı böcekler,sıcak dalgaları ve şiddetli sağanaklar,tarım ve balıkçılığa zarar verebilir veya yok edebilir,

- Mercan resiflerinin yok olma hızı ve dolayısıyla bitki ve hayvanların yok olma hızı,
- Artan polen üreten yakupotu, artan hava kirliliği seviyesi ve patojenlerin sivrisineklerin büyüyebileceği uygun koşulların bir sonucu olarak artan alerji, astım ve bulaşıcı hastalık oranları.

Ayrıca, çevre bilinci ve gezegenimizi korumak için alınan proaktif önlemler olmadan herkes giderek daha kötü hava kalitesine maruz kalır ve bu da insanlar için ciddi sağlık sorunlarının artmasına neden olur.” dedi.

Bakmadan Geçme