Dönüşümde TOKİ Beklentisi
İcadiye Mahallesi Muhtarı İrfan Gözvur, vatandaşların yerinde dönüşümün TOKİ aracılığıyla yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 17 Temmuz 2023 tarihi itibariyle deprem bölgelerinde yerinde dönüşüm modeliyle yerinde dönüştürülecek konutlara 750 bin lira ve iş yerlerine 400 bin lira hibe desteği, yine konutlar için 750 bin lira, ahırlı köy evleri için 1 milyon lira ve iş yerleri için 400 bin lira; 2 yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz kredi desteği sunduğu yerinde dönüşüm kampanyası başlatmıştı.
Birçok hissedarın olduğu binalarda yerinde dönüşüm için henüz vatandaşlar kendi aralarında anlaşma sağlayamazken İcadiye Mahallesi Muhtarı İrfan Gözvur mevcut şartlarda yerinde dönüşümün Elazığ için hayal olduğunu ancak devlet eliyle yapılırsa yerinde dönüşümün yapılmasının mümkün olduğunu kaydetti.
İCADİYE MAHALLESİ AĞIR YARALI!
Gözvur “İcadiye mahallemizde şu ana kadar 54 ağır hasarlı bina yıkıldı. Şuanda sağlam bina dediklerimizin birçoğu da ömürlerini tüketme noktasına gelmiş binalarımızdan oluşuyor. Depremden hasar görmemiş ya da az hasarlı olması Rabbim bir daha göstermesin büyük bir depremde yıkılamaz diye bir şey yok. Bunların önlemini almak için devletimizin özellikle büyükşehirler için büyük bir çaba sarf ettiğini görüyoruz ve duyuyoruz. Ama maalesef Elazığ'da kendi mahallem için konuşayım. İcadiye Mahallesinde yaklaşık 52 bina yıkıldı. Yıkılacak olan birçok binamız var. Yeniden hasar tespiti yapılsa depremle alakalı olarak değil, yaşları itibariyle birçok sağlam olan binamıza da ağır hasarlı bina kararı vereceklerinden eminim” diye konuştu.
BİNALARIMIZI TOKİ YERİNDE YAPSIN
Muhtar Gözvur “Vatandaşlarımız yerinde dönüşüm için sürekli kapımızı çalışıyor ve sorunları yetkililere iletmelerini istiyorlar. Başta gazeteniz olmak üzere bütün Elazığ medyasına teşekkür ediyorum. Her vesileyle bizim sorunlarımızı dile getirmemiz için bizlere fırsatlar veriyorsunuz. İcadiye Mahallesi diye bir mahalle neredeyse kalmadı. Devletimiz hibe ve kredi veriyor ama bu imkanlardan kesinlikle vatandaşımız yararlanamıyor. TOKİ yapsın diyor başka bir şey demiyor. TOKİ ise şehir içine sıcak bakmıyor. Çatalçeşme, Yemişlik ve Zafran gibi rezerv alanları tercih etti. 2020 için rezerv alanları halkımıza çok cazip geldi ama şuan için herkes yerinde dönüşüm yapılmasını istiyor. Bu konuda devletimizden bir girişim bekliyorlar fakat vatandaşlar olarak kesinlikle yerinde dönüşümü uygulamaları mümkün değil. Yapamazlar. Çünkü birçok müşterek var onların bir araya gelmesi aynı dili konuşması mümkün değil.”
İL ÖZEL İDAREYE TEŞEKKÜR, YIKIM FİRMALARINA SİTEM
Gözvur “Bitişik nizam olmasından dolayı yan binalara bazen ne kadar özen gösterilse de zararlar verilebiliyor. Elazığ İl Özel İdaresi yıkım ekiplerine ben çok teşekkür ediyorum. Onların sorumlu olduğu yıkımlarda duvarıdır, camları, çatı gibi bir zarar verilmişse aynı gün içerisinde insanları mağdur etmeden hemen yapıyor. Bunun en büyük nedeni tabi devlet kurumu olmasından kaynaklanıyor.
Özel firmalarda ise sorun çok fazla çıkıyor. Özellikle zarar ettiklerini gerekçe gösteriyorlar. Kendilerince haklı olabilir ama bunların denetlenmesi gerekiyor. Vatandaşın zararlarını gidermede zorluk çıkarıyor ya geç yapıyor ya da yıkım bittikten sonra çekip gidiyor. Özel yıkım firmalarını hangi kurumumuz denetliyorsa sert yaptırımlar uygulamalı ve yıkım şartnamelerinde vatandaşın yararı göz önüne alınmalı” ifadelerini kullandı.