Doç. Dr. Kaya: 'Bölge ile birlikte sağlık turizmiyle de ülkeye hizmet ediyoruz'
Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nin bölgenin sağlık üssü olmakla birlikte sağlık turizmi açısından da önemli katkı sağladığını ifade eden Başhekim Doç. Dr. Kaya, hizmet veren poliklinik sayısının 2024 yılında 154'den 170'e yükseldiğini ifade etti.
Fethi Sekin Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Şüheda Kaya, Hakimiyet Gazetesine özel açıklamalarda bulundu.
Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nin şehrimize ve ülkemize sağlık turizmi açısından da katkı sağlamak için gayret sarf ettiğini ifade eden Doç. Dr. Kaya, hizmet veren poliklinik sayısının 2024 yılında 154'den 170'e yükseldiğini ifade etti.
İşte Fethi Sekin Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Şüheda Kaya ile yaptığımız röportajımızın detayları.
-Hastanenin açılışından bu yana geçen süreçte neler değişti, neler gelişti? Hastanenin ilk açıldığı dönemle kıyaslandığında, hizmet kalitesi, hasta memnuniyeti ve kapasite konusunda ne tür gelişmeler yaşandı?
Hastanemiz açıldığından beri sadece ilimize değil bölge illerine de hizmet ediyor. Bilindiği üzere, Fethi Sekin Şehir Hastanemiz, 24 Ocak 2020 Elazığ depremi, Covid-19 pandemisi ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde Elazığ başta olmak üzere Bingöl, Tunceli, Muş, Malatya, Diyarbakır ve çevre illerden hasta kabul ederek tüm bölgeye hizmet etmiştir. Günde ortalama 10 bin hastaya hizmet veren hastanemiz, şehrimize ve ülkemize sağlık turizmi açısından da katkı sağlamak için gayret sarf ediyor. Hastanemiz hizmet kalitesi ve hizmet çeşitliliği yükselen bir grafik sergilemiştir. Bizden önceki yönetim ekiplerinin yaptığı başarılı çalışmaları biz de üstüne ekleyerek devam ettiriyoruz. Örneğin 2023 yılı sonlarında tüp bebek merkezimizi hizmete açtık. Tüp bebek merkezimizin ilk doğumları da geçtiğimiz aylarda gerçekleşmiş oldu. Yine, Evde Sağlık Hizmetleri Birimimiz bünyesinde YAŞAM (Sağlıklı Yaş Alma Merkezi' hizmeti başlatıldı. Burada Aile hekimi Uzmanlarımız ve Gerontologlarımız 65 yaş üstü hastalarımıza özel olarak hizmet sunuyor, onları evlerinde ziyaret ederek sağlık ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Yakın zamanda suda doğum ünitemizi açtık ve burada da ilk doğum gerçekleşti. Hizmet veren poliklinik sayımız 2024 yılında 154 den 170'e yükseldi. Dolayısıyla hastalarımızın hekime daha rahat ulaşmalarını sağlıyoruz. Ayrıca kulak burun boğaz, cildiye ve göz hastalıkları branşlarında mesai dışında da poliklinik hizmeti veriyoruz.
İKİ MERKEZİMİZE RUHSAT ALDIK
Yaptığımız çalışmalar neticesinde 'Kronik Yara Bakım Merkezi' , 'Kas Hastalıkları Tanı ve Tedavi Ünitesi' ve 'Obezite Cerrahisi Uygulama Merkezi' ruhsatlarımızı aldık. Yine 2024 yılının ilk aylarında 'Uzaktan Hasta Değerlendirme' hizmetini başlattık. Bu sayede MHRS den randevu alan hastalarımızın online olarak değerlendirmesi yapılabiliyor, teşhis edilmiş hastalıkları kontrol edilip; tıbbî danışmanlık verilebiliyor ve hekimin uygun görmesi halinde e-reçetesi yazılabiliyor. Nöroloji, cildiye, göğüs hastalıkları, dhiliye ve psikiyatri kliniklerinde uzaktan hasta değerlendirme hizmetini bu yıl başlattık. Diğer polikliniklerimizin dhil edilmesi için de çalışmalarımız devam ediyor. Unutmamamız gereken bir nokta da hastanemizin aynı zamanda bir eğitim ve araştırma hastanesi olduğu. 2024 yılında Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun onayıyla dört kliniğimiz daha eğitim verme yetkisi aldı ve eğitim kliniği sayımız dokuza yükseldi. Aynı kapsamda Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulumuzu da Eylül ayında kurduk. Bu sayede klinik araştırmalar bilimsel ve etik yönden kliniklerimizdeki hocalarımız tarafından değerlendirilecek.
-Fethi Sekin Şehir Hastanesi, bölgenin en önemli ve en teknolojik hastanesi olarak biliniyor. Geçtiğimiz haftalarda bölgede tek olan suda doğum ünitesinin açılması bu konudaki en önemli örneklerden biri. Gelecekte yapmayı planladığınız yenilikler nelerdir, bizi neler bekliyor?
Mevcut durumda en öncelikli konumuz 'İyotlu Tedavi Ünitesini hizmete açmak. Hazırlıklarımız devam ediyor. En kısa sürede açmayı planlıyoruz. Bildiğiniz üzere ilimizde iyotlu tedavi yapılmıyor ve hastalarımız bu tedaviyi almak için başka illere gitmek zorunda kalıyorlar. Tiroit hastalıklarının tedavisinde kullanılan bu yöntem için de merkezimizi kuruyoruz. Yine göz bankası ve kornea nakli merkezi oluşturmak istiyoruz, bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Vurgulamak istediğim diğer bir husus da şu ki; İlimiz için kardiyoloji ve kalp-damar cerrahisi hizmetlerinin geliştirilmesinin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Hastalarımızın tedavileri için başka illere gitmemesi ve tedavilerinin hastanemizde yapılması öncelikli hedeflerimizden. Hastanemizde 2024 yılında ilk defa 'sol dal pacing' yöntemi ile kalp pili takıldı, bu metot kalp yetersizliğini riskini azaltan ve yaşam konforunu artıran yeni ve etkili bir yöntem, yine 2024 yılı içerisinde Damar İçi Ultrasonografi Eşliğinde Stent Takılması İşlemi ve Kireçleşmiş Damar Tıkanıklıklarında Rotablasyon Tedavisini uygulamaya başladık. Bu işlemler için hastalarımızın artık dış merkezlere gitmesine gerek yok. Bu hususta 'kapalı kalp cerrahisi' hizmetine de yakın zamanda başlamayı planlıyoruz. İlimizin sağlık ihtiyaçları kapsamında 2025 yılında Hiperbarik oksijen tedavi ünitesinin hizmete açılması da planlarımız arasında yer alıyor. Eğitim Kliniği sayısının arttırılması hedeflenmektedir. Hastanemize ait Akademik Dergi çıkarılması planlanmaktadır.
-Hastanenin bölgedeki diğer sağlık kuruluşları arasındaki konumu nedir? Farklılık yaratan ve hastaneyi tercih edilebilir kılan özellikler nelerdir?
Hastanemiz fiziki donanımı ve deneyimli insan kaynaklarıyla tüm bölgeye hizmet veriyor. Özellikle Çocuk yoğun bakım ve yenidoğan yoğun bakım ünitemiz, nitelikli çocuk cerrahi ameliyatları, obezite cerrahisi, tıbbi onkoloji, kapalı böbrek ameliyatları, beyin ve epilepsi pili ameliyatları, sol dal pacing' yöntemi ile kalp pili, damar içi ultrasonografi eşliğinde stent takılması işlemi ve kireçleşmiş damar tıkanıklıklarında rotablasyon tedavisi gibi nitelikli hizmetlerimiz için tüm yurt genelinden hasta kabul ediyoruz. Yine bölgede sunulmayan bazı hizmetler ve suda doğum ünitemiz gibi yenilikçi hizmetlerimiz de bölge illerinden talep görüyor.
-Hasta memnuniyetini ölçmek için hangi yöntemler kullanılıyor? Hastaların geri bildirimleri nasıl toplanıyor ve değerlendiriliyor?
Hasta hakları birimimiz, SABİM ve CİMER, web sitemiz ve resmi sosyal medya hesaplarımızdan gelen talep, öneri ve şikyetler tarafımızca detaylı olarak değerlendirilmektedir. Bu geri dönüşler bir nevi bize yol gösteriyor diyebiliriz. Çok yüksek bir memnuniyet oranına sahibiz. Mevcut durumda memnuniyet oranımız 88 'in üzerinde.
-Bekleme süreleri ve randevu alma süreçleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bu konuda yaşanan sorunları azaltmak için neler yapılıyor?
Randevu alma ile ilgili süreçler zaten bakanlığımızın takibindedir. Bu konuda yeni bir çalışmanın olduğu Sağlık Bakanımız tarafından açıklandı. Bizler daha fazla erişim için poliklinik sayılarını artırdık, kulak burun boğaz, cildiye ve göz hastalıkları branşlarında mesai sonrası poliklinik hizmeti başlattık, Nöroloji, Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniği, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları Kliniği, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Sağlıklı Yaş Alma Merkezi olmak üzere altı hizmet branşında uzaktan hasta değerlendirme uygulamasını başlattık.