Diyabet ve Beslenme İlişkisi

Başak MERAL GÜNDÜZ/Son zamanlarda diyabet dünya genelinde sıklıkla görülmeye başlanmıştır. Şeker hastaları şeker konusunda ve gıdalar açısından çok dikkatli olmak zorundadırlar.

TAKİP ET

Diyabet hastaları için beslenmenin önemine değinen Diyetisyen Elif Dişibüyük,“Diyabet hastası bireylerin yediklerine dikkat etmesi sağlıklarında büyük fark yaratır. Doğru tercihli besinler, kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutar ve yaşam kalitenizi arttırır” dedi.

BESLENME PROGRAMLARI KİŞİYE ÖZELDİR
Elif Dişibüyük,”Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere 2 çeşit diyabet vardır.Tip 1 diyabetik genetik geçişli olarak daha sık karşılaşılırken, Tip 2 diyabet genetik ile beraber yanlış beslenme, obezite kaynaklıda ortaya çıkabilir. Yüksek kan şekerine bağlı olarak sık sık idrara çıkma , aşırı susama, doymama, gergin ve sinirli olma durumu , gözlerde kızarıklık , uzun süre açlıkta el-ayak titremesi gibi belirtiler ile kendisini göstermeye başlar. Çoğu zaman diyet ile kontrol altına alınabilmektedir ve diyet tedavisi ile yüz güldüren sonuçlar alınmaktadır.Bu süreçte sağlıklı beslenmek diyabet tedavisinin en önemli noktalarından biridir. Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, boyuna, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite durumuna, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre bizler yani diyetisyenler tarafından hazırlanır.

Beslenme programları tamamen kişiye özeldir. Diyabetli bireyler yeterli ve dengeli beslenebilmeleri için enerji ve tüm besin ögelerinden önerilen miktarlarda almaları gerekir. Diyabet tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ideal kiloda olmaktır. Eğer kilo oranı fazla ise kan şekeri dengesi sağlanamayabilir. Diyabet diyeti uygularken glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durulmalıdır.

Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekeri ani yükseltir ve çok ani düşürür bu durumda kan şekerinin dalgalanması ve bozulmasına sebep olur. Beyaz ekmek yerine tam buğday, kepek veya çavdarlı ekmek, beyaz pirinç yerine bulgur veya kepekli makarna tüketilmelidir. İncir, muz, karpuz, kavun ve üzümün glisemikindeksi diğerlerine oranla daha yüksektir ve daha çabuk acıktırırlar. Elma, armut ve şeftali gibi meyveler ise glisemikindeksi düşük olanlarıdır. Meyve seçimi yaparken glisemikindekse dikkat ederek tüketilmelidir. Dilimlenmiş meyve üzerine , süt, yoğurt ve gün içinde tükettikleri sularına tarçın ekleyerek tatlı ve şeker isteğini azaltıp dengeleyebilirler.3 ana , 2-3 ara öğün yaparak kan şekerinin ani yükselmelerinin önüne geçilmelidir.

Ara öğünde protein ve karbonhidrat bir arada alınmalıdır. Her gün 2-3 litre arası su tüketimi olmalıdır.Eğer tüm dikkat edilmelere rağmen kan şekerini dengeleyemiyorsanız profesyonel destek alarak hem kan şekerinizi dengeleyip hem de fazla kilolarınızı verebilirsiniz. Çünkü sağlığınız sizin elinizde ve siz buna değersiniz'dedi.

Bakmadan Geçme