DİKKATLİ OL­MA­LI­YIZ 

Orman Bölge Mü­dü­rü Ziya POLAT, Ha­ki­mi­yet Ga­ze­te­si'ne önem­li açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

TAKİP ET
Tamer ÖREN - Ya­ğış­la­rın bu yıl fazla ol­ma­sın­dan do­la­yı mera ve ara­zi­ler­de ot yo­ğun­lu­ğu­nun bir hayli fazla ol­du­ğu­nu be­lir­ten Orman Bölge Mü­dü­rü Ziya POLAT 'Ku­ru­yan bu otlar yan­gın ris­ki­ni art­tı­rı­yor. Do­la­yı­sıy­la bu yıl geç­miş yıl­la­ra göre daha dik­kat­li ol­ma­lı­yız' dedi. 



Orman Bölge Mü­dü­rü Ziya POLAT ile için­de bu­lun­du­ğu­muz yaz mev­si­mi ne­de­niy­le artan orman yan­gın­la­rı­nı önlem adına va­tan­daş­la­rın yap­ma­sı ge­re­ken­le­ri, bölge mü­dür­lü­ğü­nün bu konu yap­mış ol­du­ğu ha­zır­lık­la­rı, çift­çi­ye ve­ri­len des­tek­le­ri ve gö­re­ve baş­la­dı­ğı 2014 yı­lın­dan iti­ba­ren her yıl rutin ha­li­ne gelen 70 bin dekar ala­nın ağaç­lan­dır­ma ça­lış­ma­la­rı­nı ko­nuş­tuk. 

 



HASAT DÖNEMİNDEYİZ 

Ya­ğış­lar­dan do­la­yı mev­sim öte­len­se de son gün­ler­de artan sı­cak­lık­lar­la bir­lik­te yaz mev­si­mi­nin artık ken­di­ni iyice his­set­tir­me­ye baş­la­dı­ğı­nı ifade eden POLAT, ' Tabi hasat dö­ne­min­de­yiz. Tar­la­la­rı­mız­da bi­çer­dö­ver­ler ça­lı­şı­yor ha­liy­le anız­lar da or­ta­ya çık­ma­ya baş­la­dı. Ya­ğış­la­rın fazla ol­ma­sı se­be­biy­le me­ra­lar­da ve diğer ara­zi­ler­de ot yo­ğun­lu­ğu da fazla. Tabi bu ot­la­rın ku­ru­mu­şa yan­gın ris­ki­ne de art­tı­rı­yor. Do­la­yı­sıy­la bu yıl her za­man­kin­den daha dik­kat­li ve du­yar­lı ol­ma­mız ge­re­ki­yor. Yan­gın riski bu yıl daha fazla. En küçük bir dik­kat­siz­lik can ve mal kay­bı­na sebep ola­bi­lir. Orman ara­zi­le­rin­de de çok dik­kat­li olun­ma­lı. Bizim büyük emek­ler­le oluş­tur­du­ğu­muz or­man­la­rı­mız küçük bir yan­lış­lık­la heba ola­bi­lir' diye ko­nuş­tu. 

 



ALO 177 ORMAN YAN­GIN İHBAR HATTI UNU­TUL­MA­MA­SI GE­RE­KEN BİR NU­MA­RA 

Ela­zığ­lı hem­şe­ri­le­ri­miz­den bu ko­nu­da du­yar­lı­lık bek­le­dik­le­ri­ni vur­gu­la­yan POLAT 'Özel­lik­le köy­ler­de ya­şa­yan va­tan­daş­la­rı­mız çok çok dik­kat­li ol­ma­lı. Pik­nik yapan va­tan­daş­la­rı­mız­dan da aynı has­sa­si­ye­ti bek­li­yo­ruz. Pik­nik so­nun­da ateş mut­la­ka sön­dü­rül­me­li, sön­dü­ğün­den de emin olun­ma­lı. Yan­gın­la­rın ne­re­dey­se ta­ma­men insan ha­ta­la­rın­dan mey­da­na ge­li­yor. Yak­tı­ğı­mız ateşe, si­ga­ra­mı­za, do­ğa­ya at­tı­ğı­mız cam par­ça­la­rı­na kadar dik­kat et­me­li­yiz. Hem ço­cuk­la­rı­mız için, hem ge­le­ce­ği­miz için, daha ya­şa­na­bi­lir bir dünya, bir ülke ve bir şehir için yu­ka­rı­da say­dı­ğım du­rum­la­ra çok önem ver­me­li­yiz. Yeşil alan­la­rın en büyük düş­ma­nı yan­gın­dır. Olası bir yan­gın­da hem ağaç­lar yok olu­yor hem içe­ri­sin­de­ki can­lı­lar ölü­yor. Eko sis­te­me de çok büyük za­ra­rı var. Bu açı­dan çok dik­kat­li dav­ra­nıl­ma­lı. Önce yan­gın çık­ma­ma­sı için çaba gös­ter­me­li, olası bir yan­gın­da da 177'yi, 155'i veya 110'u ara­ya­rak bir yer­le­re mut­la­ka haber ver­me­li­yiz. Yan­gı­na kü­çük­ken mü­da­ha­le et­me­li­yiz. Bu bağ­lam­da muh­tar­la­rı­mı­za 40'a yakın su yakın su tan­ke­ri da­ğıt­tık. Bu yıl da da­ğı­tı­yo­ruz. Kış ve bahar mev­sim­le­rin­de tan­ker­le­ri köy­lü­le­ri­miz kendi iş­le­rin­de kul­la­na­bi­lir fakat; yan­gın­la­rın sü­rek­li ya­şan­dı­ğı yaz ay­la­rın­da su tan­ker­le­ri­nin dolu ve hazır bek­le­til­me­si ge­re­ki­yor' ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. 



YAN­GIN­LA­RI SÖN­DÜR­MEK HEPİMİZİN VA­TAN­DAŞ­LIK GÖREVİDİR

Yan­gı­na kısa sü­re­de mü­da­ha­le edil­me­di­ği tak­dir­de çok büyük za­rar­la­ra yol aça­bil­di­ği­ni vur­gu­la­yan POLAT ' Bu se­bep­le va­tan­daş­la­rı­mı­za çok büyük görev ve so­rum­lu­luk dü­şü­yor. Olası yan­gın­lar­da va­tan­daş­la­rı­mı­zın biz­den önce mü­da­ha­le et­me­si ge­re­ki­yor. Bölge mü­dür­lü­ğü ola­rak 7/24 dört ara­zöz ara­cı­mız ve eki­bi­miz bir su ikmal ara­cı­mız ve iş­çi­le­ri­miz­le bir­lik­te bu yan­gın­la­ra mü­da­ha­le etmek için bek­li­yo­ruz. Tabi be­le­di­ye­le­ri­miz­den de bu ko­nu­da des­tek is­ti­yo­ruz. Yan­gın İnşal­lah olmaz olur­sa da can ve mal kaybı ol­ma­dan bu yan­gın­la­rı sön­dür­mek he­pi­mi­zin va­tan­daş­lık gö­re­vi­dir. Şuan da Dün­ya­da­ki en büyük bela kü­re­sel ısın­ma­dır. Kü­re­sel ısın­ma ve iklim de­ği­şi­mi ile mü­ca­de­le­nin te­me­lin­de en büyük yol yeşil alan­la­rı ar­tır­mak ve ko­ru­mak' diye ifade etti. 



YILDA 7 MİLYON FİDAN TOP­RAK­LA BU­LU­ŞU­YOR

Ela­zığ'da son 5 yıl­dır Ela­zığ'da Orman Bölge Mü­dü­rü ola­rak görev yap­tı­ğı­nı ha­tır­la­tan POLAT ' 5 yıl­dır dü­zen­li ola­rak ağaç­lan­dır­ma ça­lış­ma­la­rı yü­rü­tü­yo­ruz. Bu bağ­lam­da or­ta­la­ma 60-70 bin dekar da ağaç­lan­dır­ma kont­rol ça­lış­ma­sı ya­pa­rak ve her yıl 7 mil­yon fidan di­ke­rek Ela­zığ dağ­la­rı­nı ye­şer­ti­yo­ruz. Son 1 ayda 2014'ten beri yap­tı­ğı­mız sa­ha­lar­da yüzde 80 ba­şa­rı var. Bu da bizi mutlu edi­yor. 5 sene için­de daha net gö­rü­le­cek­tir ki yeni orman alan­la­rı oluş­tu­ru­lu­yor. Hem yan­gın­la mü­ca­de­le edi­yo­ruz hem de ağaç­lan­dır­ma ya­pı­yo­ruz. Bu bağ­lam­da 2018 yı­lın­da 70 bin dekar alan­da ağaç­lan­dır­ma ça­lış­ma­la­rı ya­pı­yo­ruz. Ağaç­lan­dır­ma ça­lış­ma­la­rın­da 8 mil­yo­na yakın tüplü fi­da­nı­mız var. Çıp­lak fidan yağış re­ji­mi­nin dü­zen­siz ol­ma­sın­dan do­la­yı ba­şa­rı­yı azal­tı­yor­du. Ama tüplü fidan üre­ti­mi­ni ar­tı­rıp sa­ha­la­ra sür­dük. Hem Ela­zığ'a bağlı fi­dan­lık­lar­da hem de mer­kez­de ki fi­dan­lık­lar­dan tüm Doğu ve Gü­ney­do­ğu'ya fidan ve­ri­yo­ruz. Bu du­ru­mu daha ge­liş­ti­re­rek böl­ge­ye hitap eden fi­dan­lık ha­li­ne ge­le­ce­ğiz. Murat Re­ha­bi­li­tas­yon Pro­je­si'ne devam edi­yo­ruz. Yeni hav­za­lar aldık. Bu­gü­ne kadar yüz­ler­ce köye ulaş­tık. Köy­ler­de fı­rın­lar ve çeş­me­ler ya­pı­yo­ruz. Pro­je­de 10 mil­yon dolar ek ücret talep ettik ve uygun gö­rül­dü. İnşal­lah yeni hü­kü­me­tin ku­rul­ma­sıy­la yeni gelen 10 mil­yon do­lar­lık ge­li­ri kul­la­na­rak Ela­zığ ve çevre il­ler­de­ki va­tan­daş­la­rın daha iyi stan­dart­lar­da ya­şa­ma­sı­nı sağ­la­ya­ca­ğız. Ela­zığ'da artık ağaç­lan­dır­ma kül­tü­rü otur­du. Şu ana kadar bir sı­kın­tı­mız yok. İnşal­lah dik­ti­ği­miz fi­dan­lar ye­şer­dik­çe hem Ela­zığ hem de Tür­ki­ye daha ya­şa­na­bi­lir bir hale gelir. 

 

ÇİFTÇİYE HER YIL 2 MİLYON TL'LİK DES­TEK 

Ela­zığ'da yılda yak­la­şık 2 mil­yon TL çift­çi­ye fa­iz­siz kredi des­te­ği sun­duk­la­rı­nı dile ge­ti­ren POLAT 'Bu kre­di­ler eko­no­mik ni­te­lik­te ola­bi­lir. Bu kredi 5 yıl fa­iz­siz bir kredi. Bu ko­nu­da müt­hiş bir talep var. Bu ki­şi­ler ve­te­ri­ner ra­po­ru almak ko­şu­luy­la kre­di­den ya­rar­la­na­bi­lir. Biz al­dık­la­rı hay­van­la­rın be­de­li­ni ödü­yo­ruz. Be­si­ye müt­hiş bir talep var. Sos­yal ni­te­lik­li kre­di­ler­de biz güneş ener­ji­si ve­ri­yor­duk ama bunun sü­re­si doldu. Yeni bir proje ge­liş­tir­dik o da kat ka­lo­ri­fe­ri. Biz pro­je­len­di­rip 3 yılda fa­iz­siz almak şar­tıy­la bunu ver­me­yi plan­lı­yo­ruz. Ela­zığ'da 100'ün üze­rin­de üzüm sıkma ma­ki­na­sı ver­dik. Bunun bir kıs­mı­nı Murat Nehri kap­sa­mın­da köy­le­re ver­dik. Her yıl verip 3 yılda geri alı­yo­ruz. Köy­ler­de büyük bir emek ta­sar­ru­fu sağ­la­dık. Biz ar­ka­daş­lar­la otu­rup üzü­mün hm su­yu­nu sı­ka­cak hem de çe­kir­de­ği­ni ayı­ra­cak bir ma­ki­ne ge­liş­tir­dik. 60 günde yap­tık­la­rı işi 2 günde ya­pı­yor­lar. Aynı za­man­da yol, okul, iba­det­ha­ne ağaç­lan­dır­ma­la­rı devam edi­yor. Ela­zığ bu ko­nu­da Tür­ki­ye'nin önde ge­len­le­rin­den. Tüplü fi­dan­da en çok fidan diken bölge mü­dür­lü­ğü­yüz. İnşal­lah bun­lar devam et­tik­çe mutlu olu­ruz ve gö­re­vi­mi­zi de yap­mış olu­ruz. Ela­zığ'da ve böl­ge­miz­de ya­pa­ca­ğı­mız en önem­li şey eroz­yon­la mü­ca­de­le ve ağaç­lan­dır­ma­dır' di­ye­rek söz­le­rin ta­mam­la­dı. 

 

Bakmadan Geçme