Destek Var mı Yok mu?
Devlet desteği ile üretildiği açıklanan ve bunun için yetkililerin katıldığı törenler yapılan lavanta ve sarımsak gibi alternatif ürünlere ne kadar destek verildiği tartışma konusu oldu
Son yıllarda çiftçimizin özel gayret ve araştırmaları ile ilimizde alternatif tarım ürünleri ekiliyor ve olumlu sonuçlar elde ediliyor.
Geçtiğimiz hafta ilimiz merkez Göl Köyü'nde lavanta hasadının gerçekleştirilmesi karşısında Hakimiyet'e göre köşemizde projeyi takdir ederek emeği geçenlere teşekkür etmiştik.
İlimiz Göl köyünde kendi imkânları ile bir yıl önce 3 dekar alanda lavanta dikimi gerçekleştiren Gülsüm Kaya isimli genç çiftçimiz, ürününü hasat etmiş ve bunun için yetkilileri de davet etmişti.
Yetkililer de üzerine basa basa bu üretimin devlet destekli olduğunu beyan etmişlerdi.
Lavanta hasadından iki gün sonra medyaya bir başka hasat haberi düştü.
Tarım İl Müdürlüğü menşeli haberde şu cümleler yer alıyordu:“Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Atalar, Sarıçubuk Köyü'nde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteği ile Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağını Elazığ'da dikti. İlk kez denenen ürünün hasadı Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan'ın da katılımıyla gerçekleştirildi.”
Haberin devamında ilgililerin konuşmaları ve alternatif tarım konusunda yapılan çalışmalar var.
PROF.DR. ATALAR'DAN TEPKİ
Hasat töreninden bir gün önce sosyal medya hesabından; “Kastamonu Taşköprü sarımsağını bahçemizde yetiştirdik çok şükür... İlimiz tarımına neler kazandıracaklarını önümüzdeki süreçte hep beraber göreceğiz inşallah.” paylaşımı yapan Prof. Dr. Atalar, yetkililerin katıldığı hasat törenin ardından ise ilginç bir paylaşım yaparak kendi üretiminin farklı yansıtılmasına sitem etti.
“TUZ KOKMUŞ VESSELAM…”
Prof.Dr. Atalar, yaşadıkları ile ilgili şunları yazdı. “Hiçbir yapı içeriden çürümeden yıkılmaz. Hükümeti de acil tedbir alınmazsa bu içten çürüme yıkacak gibi. Ne demek istediğimi kendi ilimiz özelinde de değerlendirmek lazım.
Siyasiler, bürokratlar hele de
"Bazı Kurum Müdürleri"!!!
Tuz kokmuş vesselam...
“DESTEK ALMADAN YAPTIM”
Bu paylaşımın ardından refikimiz Fırat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Songül Dursun'a sarımsak üretimi hakkında bilgiler veren Atalar, devlet desteği konusunda şunları söyledi:
“Ben bunu tamamen kendi imkânlarımla devlet desteği almadan yaptım; sadece hasat da destek aldım. Bundan sonraki süreç Elazığ için umut verici diye düşünüyorum”
“İSTİSMAR ETMEDEN, KENDİ REKLAMINI YAPMADAN..
Fırat Gazetesi'ne verdiği özel söyleşi haberini kendi sosyal medya hesabında paylaşan Prof.Dr. Atalar, şahsi notu olarak da şu cümleleri yazdı:“En azından emeğimizi istismar etmeden, kendi reklamını yapmadan, hakkımızı teslim edenler var.Emeği geçenlere şükranla..”
LAVANTADA DURUM NE?
Devlet desteği ibaresi ile Tarım İl Müdürlüğünden basına servis edilen Taşköprü sarımsağına herhangi bir destek verilmediği ortaya çıkında muhabirlerimiz, Göl Köyünde lavanta ekimi yapan Gülsüm Kaya'ya ulaştılar.
Kendisinin aromaterapist olduğunu ve çocukluğumdan beri bitkilerle ilgilendiğini ifade eden Kaya, lavanta ekimine kendi araştırmalarıyla karar verdiğini, lavanta fide ekimi ve tarla işlemesinin ardından ekimini yaptığı alandaki tüm yatırımı kendi sermayesi ve kadın gücüyle yaptığını ve herhangi bir maddi destek almadığını ifade etti.
“EĞİTİM VE CİHAZ DESTEĞİ ALDIM”
Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli bazı yetkililerin kendisine eğitim ve ekipman anlamında büyük destek verdiklerini ve katkıları olduğunu ifade eden Kaya, kurumun destilasyon cihazını halen kullandığını da belirtti.
DESTEK VAR MI YOK MU?
Bu iki örnek olaydan sonra “devlet desteği” ibaresi ile basına servis edilen alternatif ürün ekimlerinin ne kadar desteklendiği ve üreticilerin ne kadar yönlendirildiği merak konusu oldu.
Her iki olayda da üreticiler kendi araştırmaları ve kendi sermayeleri ile başlattıkları alternatif ürün ekimleri, Tarım İl Müdürlüğü tarafından kendi projesi ve destekleri ile hayata geçirildiği haberlerini yapması üreticiler kadar vatandaşların da tepkisini çekti.
ŞARK KURNAZLIĞI
Prof.Dr.Ömer Atalar'ın dikkat çektiği ve bir bilim adamı kimliği ve objektifliği ile ortaya koyduğu bu mesele, halkın devlete olan güvenini zedelediği gibi, şahsi emek ve bütçelerle hayata geçirilmiş projelere şark kurnazlığı ile sahip çıkılmasının yanlışlığını da gün yüzüne çıkardı.
BUNLARA GEREK YOK
Alternatif tarım ürünleri konusunda zaten herkesin bilgi ve malumat sahibi olduğunu, bu konuda internet ortamında her türlü bilginin var olduğunu ifade eden üreticiler, Tarım İl Müdürlüğünün bu konuda masa başında tavsiye ve yönlendirme yapmak yerine kendi belirlediği alanlarda kendi destek ve kontrolünde yapılacak alternatif ürün üretimlerinin daha etkili ve faydalı olacağını ifade ediyorlar.
Tören yapma ve gündeme gelme adına kendi imkanları ile üreten kişilerin emek ve hayallerine birileri tarafından el konulmasını doğru bulmadıklarını ifade eden vatandaşlar, özellikle kamu kurumlarının bu konuda hassas davranması ve üst yöneticileri de doğru ve tam bilgilendirmeleri gerektiğine dikkat çekiyorlar.