DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANILMASINDA AİLENİN ROLÜ
BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Yarıyıl tatili öncesi anne baba, öğretmen ve öğrencileri sürekli meşgul eden bir gündem maddesi olarak ajandalarında hep yer bulan ve önemini hiç yitirmeyen Verimli ve düzenli ders çalışma alışkanlığı hakkında Bahçeşehir Koleji Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Bigem VAROL açıklamalarda bulundu.
Bigem Varol, ''Eğer çocuğunuzun bir çalışma sistemi varsa ve bugüne kadar işe yaradıysa bırakın bu düzenine devam etsin. Kendilerine ait düzeni olan öğrenciler kendilerini tanıdıkları ve sistemli oldukları için ihtiyaç duydukları anda gerekli değişiklikleri yapıp yeni bir düzene çabuk uyum sağlayabilirler. Bazen ilkokuldan ortaokula /ortaokuldan liseye geçişte yeni durumlarla ve beklentilerle karşılaşıldığı için kısa süreli zorlanmalar ya da ders başarısında düşmeler olabilir. Ergenlik döneminin etkileri de eklendiğinde akademik başarının bir nebze düşmesi gözlemlenebilir. Doğal bir gelişim süreci olan bu dönemde anneler babalar panik yapmamalı, çocuklarına anlayışlı davranarak, olumsuzluğun nedenlerini araştırmalı ve takip etmelidirler. Ciddi bir neden yoksa öğrenci muhtemelen dönemsel bir sorun yaşıyordur. Dönemsel sorunların üstesinden gelindiğinde bu öğrenciler toparlanarak eski parlak günlerine kavuşabilir hatta daha üzerinde de performans gösterebilirler. Bu nedenle düzenli ders çalışma alışkanlığı olan bir öğrencinin performansında düşme gözlemlendiğinde onun dinlemek ve anlamaya çalışmak akademik başarısına yapılabilecek en büyük katkıdır.'' dedi.
ANNE VE BABALAR ÇOCUKLARININ BAŞARILI VE SORUMLULUK SAHİBİ OLMASINI İSTER
Varol sözlerine şöyle devam etti: ''Anne ve babalar çocuklarının başarılı ve sorumluluk sahibi olmasını ister. Bir öğrenci için de bu, düzenli ders çalışmayı ve verilen ödevleri zamanında yapmayı gerektirir. Bu nedenle anne babaların beklentileri çocuğunun yaşamında olumlu sonuçlar yaratır ancak bunları gerçekleştirme süreci bazı çocuklar için zor, stresli, gergin zamanların başlangıcı anlamını taşıyabilir.Özellikle ilkokul ve ortaokul döneminde çocuğu ile birlikte/kontrol altında ders çalışmayı alışkanlık haline getirmiş ailelerde çocuk lise yıllarına gelindiğinde zorlanma üst boyuta çıkar, çatışmalara neden olur ve en sık görülen şikyet konusuna dönüşür. Kendi kendine çalışma alışkanlığını kazanamamış /kazandırılmamış(!) öğrenci ağırlaşan dersler karşısında nasıl çalışacağını bilemediği için çaresizce çırpınırken, çocuğu ile aynı zorluğu yaşayan aileler de bu çaresizliğin içinde kendi paylarına düşen huzursuzluk ve gerginliği yaşarlar.'' diye konuştu.
ÇOCUĞUNUZLA HAYATI DAHA ÇOK PAYLAŞIN
Bigem Varol, ''Öncelikle yeni bir çalışma davranışı oluşturmanın zorluğu gerçeğini bilmek gerekiyor. Yeni oluşturulacak çalışma davranışında tamamen etkin olması gereken kişi çocuğunuz olmalıdır. Ailelerin yeni program, öğrenci üzerinde etkin hale gelinceye kadar gözlemci, destekleyici ve zaman zaman denetleyici olmaları gerekir.Çocuğunuzla hayatı daha çok paylaşın. Konuşun, dinleyin, gezin ve aktiviteler gerçekleştirin. Geleceğini, hayallerini, beklentilerini öğrenin; hayatının bu yeni döneminde onu tekrar tanımaya çalışın. Hayaller ve beklentiler için hedef oluşturma sürecini paylaşın. Hedefleri için bir şeyler yapmasına izin verin; nerede destek ve nerede gözlemci olmanız gerektiğinin farkında olun.'' dedi.
'HAFTALIK YAŞAM PLANI' OLUŞTURUN
Varol, ''Birlikte konuşarak, okul rehber öğretmeninden de destek alarak haftalık yaşam planı oluşturun. Yaşam planında okul derslerinin yanında okul dışı zamanın nasıl planlanacağı ayrıntılı olarak yer almalıdır.
Örneğin, hangi gün spora gidilecek ve kaç saat olacak? Veya izlenecek film için hangi gün kaç saat ayrılacak? Arkadaşları ile hangi günler kaç saat buluşulacak? Bunun dışında dersler hangi
zaman aralıklarında çalışılacak? Programın ders çalışma bölümünün üzerinde ayrıntılı şekilde düşünülmüş olması gerekir Gerçekçi, her gün için 2- 3 periyotluk kısa ders çalışma saatleri şeklinde dersler yerleştirmeniz önerilir. Çalışma alışkanlığı olmayan bir öğrenci için ders süreleri günlük en fazla 20-30 dakikalık aralıklarla 2 veya 3 periyottan fazla tutulmamalıdır.'' dedi.
DERS ÖĞRETMENLERİ VE REHBER ÖĞRETMEN İLE ETKİN İLETİŞİM KURUN
Varol,'Haftalık Yaşam Planı' yaparken çocuğunuzun mutlaka okul öğretmenlerinden destek almasına fırsat verin ve yönlendirin, takip edin. Bırakınız çocuğunuza öğretmenliği, okuldaki öğretmenleri yapsın. Siz çocuğunuzla hayatı paylaşan, örnek model olan, hedeflerini konuşan, sıkıntıları samimiyetle paylaşan anne babalar olmayı tercih edin.Çocuğunuzun öğrenme stili sizin öğrenme stilinizden farklı olabilir. Sizin öğrenciliğinizde çok işinize yarayan bazı yöntemler onun ders çalışmasını ve öğrenmesini tam tersine zorlaştırıyor olabilir. Öğrenme stiline uygun yöntemleri bildiğinde ve uyguladığında ders çalışma konusunda motivasyonunun arttığını gözlemleyebilirsiniz.''diye ifade etti.