Depremi Karakoçan'da yaşamak

24 Ocak 2020 depreminde il dışında olduğumuz için o yıkıcı ve ürkütücü ana şahsen şahit olamamış ancak o an yaptığımız telefon görüşmeleriyle şehrin ciddi zarar, hemşerilerimizin de önemli acılar hatta travmalar yaşadığını öğrenmiştik.

TAKİP ET

6 Şubat 2023 depreminin ilkine iş yerinde yakalanmış, ikinci depremin ardından da yağan kar eşliğinden aracımıza sığınmış ve zor günün hatırına bir birlerimize teselli verip destek olmuştuk.

Çarşamba günü yaşadığımız depreme ise Karakoçan ilçemizde bir dostumuzun iş yerinde yakalandık.

Daha önce birçok etkinlik yanında özel ziyaretlerimiz olan ve bizde çok hatırası bulunan Karakoçan ilçesi, Elazığ kadar olmasa da bu depremden nasibini aldı. Salı günü planladığımız programı bir arkadaşımızın ani çıkan programı sebebiyle çarşambaya ertelemiş ve ikinci molamız olan Karakoçan'da depremi yaşamıştık.

Çok sarsmayan ancak kısa süreli bir sallantı şeklinde yaşadığımız depremin ardından güzergâh kapsamında Adaklı, Kığı, ilk göz ağrımız Hasbağlar, Özlüce Barajı, Bağin ve Golan kaplıcaları, Tunceli, Pertek ve yeniden Elazığ'la son bulan bir günlük seyahat esnasında gördük ki hemşerimiz Prof. Dr. Naci Görür'ün sık sık dikkat çektiği Tunceli, Yedisu depremi yaşandığı takdirde asıl sorun yıkımlar değil, ulaşım olacak.

Zira bu bölgelerdeki yollar, çok yüksek ve çoğunlukla da yumuşak zeminden oluşan dağların etek ve derin vadilerinden geçiyor. Güçlü bir sarsıntıda bölgede bulunan evlerden ziyade dağların ve zaten muhkem durmayan kayaların yuvarlanmasıyla yollar ulaşıma kapanacak ve ulaşım karayolu ile sağlanamayacak.

Karayolunun açık olmaması demek, başta arama kurtarma ekipleri olmak üzere yardımların bölgeye zamanında ulaşamaması demek olacak. Bu durumda ise birçok zayiat deprem anında değil, depremden sonra kısa sürede ulaşılamadığı için yaşanmış olacak.

Bu açıdan Elazığ'a ciddi ve kapsamlı bir lojistik üs yapılması şart. Bu konuda ETSO Başkanı İdris Alan 2023 Mayıs ayından beri çağrılar yapıyor ve konuya dikkat çekiyor. Ancak bu konuyla ilgili hala bir adım atılmadığını da üzülerek görüyoruz.

Umarız Elazığ TSO Başkanı Alan'ın bu çağrısının ne kadar önemli ve gerekli olduğu görülür de ilimiz siyasileri ve yöneticileri harekete geçer.

Bakmadan Geçme