Dede Korkut'a Dönüş
ATV'nin sevilen programı Kim Milyoner İster yarışmasında ender görülen anlardan biri yaşandı. 1 milyon lira değerindeki son soruya gelen Batu Alıcı isimli gence 'Hangisi 'Dede Korkut Hikayeleri'ndeki karakterlerden biri değildir?' diye soruldu. Şıklar ise şu şekilde verildi:
A: Bala Hatun
B: Banu Çiçek
C: Bamsı Beyrek
D: Bayındır Han
1 milyonluk final sorusu… Bu sorunun, kültürümüzün temel taşı olan Dede Korkut Hikayeleri'nden çıkması geleceğe dair umudumu biraz artırdı…
Soru karşısında doğru cevaptan emin olamayınca yarışmadan çekilme kararı alan ve devam etme kararı alsaydı B şıkkını söyleyeceğini belirten genç, doğru cevabın A şıkkı olduğunu görünce "Oh be" diyerek rahat bir nefes aldı.
Yarışmada çok ender açılan 1 milyonluk sorunun nasıl olacağını herkes merak ediyordu. 5-6 yılda bir gerçekleşen bu olayın keyfini sürmek isteyen milyonlarca izleyici 1 milyonluk sorunun Türk kültürünün ve edebiyatının temel eserlerinden olan Dede Korkut Hikâyelerinden gelmesini memnuniyetle karşıladılar.
Bu soruyla birlikte gençlerimiz yeniden Türk kültürü ve edebiyatının temel eserlerine yöneldiler. Artık herkesin elinde Türk klasikleri ve Dede Korkut hikâyeleri.
Hadi bir kez de biz hatırlatalım Dede Korkut Hikayelerini
Korkut Ata (Dede Korkut), Oğuz Türklerinin eski destanlarında yüceltip kutsallaştırılmış; bozkır hayatının geleneklerini ve törelerini çok iyi bilen, kabile teşkilatını koruyan yarı-efsanevi bir bilgedir ve Türkler'in en eski destanı olan Dede Korkut Kitabı'ndaki hikayelerin anlatıcısıdır.
Dede Korkut Hikayeleri, Oğuz Türklerinin bilinen en eski epik destansı hikâyeleridir. İçerdiği on iki hikâyenin büyük bölümü ilk defa 10-11. yüzyıllar arasında Oğuzların eski yurdu olan Seyhun nehri boylarında ortaya çıkmış, 11. yüzyılda Oğuzlar'ın Kuzey İran, Güney Kafkasya ve Anadolu'yu ele geçirmeleri ile Yakındoğu'ya gelmiştir. “Alpamış” olarak da bilinen Bamsı Beyrek hikâyesi ise 5 ve 6 yüzyıllara kadar tarihlenmektedir. Eserin günümüze ulaşan üç adet el yazması mevcuttur. Biri 19. yüzyılda Dresden'de, diğeri 20. yüzyılda Vatikan'da, üçüncüsü ise 21. yüzyılda Kazakistan'da bulunmuştur.
Dresden nüshasına göre eserde sırasıyla şu Oğuz hikâyeler vardır.
Dirse Han Oğlu Boğaç Han
Salur Kazan'ın Evi Yağmalanması
Kam Büre Bey Oğlu Bamsı Beyrek
Kazan Bey Oğlu Uruz'un Tutsak Olması
Duha Koca Oğlu Deli Dumrul
Kanlı Koca Oğlu Kanturalı
Kazılık Koca Oğlu Yegenek
Basat'ın Tepegöz'ü Öldürmesi
Begin Oğlu Emren
Uşun Koca Oğlu Segrek
Salur Kazanın Tutsak Olup Oğlu Uruz'un Çıkarması
İç Oğuz'a Taş Oğuz Asi Olup Beyrek Öldüğü
Dede Korkut Hikayeleri'ndeki karakterler ise şunlar:
Bamsı Beyrek
Banu Çiçek
Basat
Bayındır Han
Burla Hatun
Deli Dumrul
Dede korkut hikâyeleri bugüne kadar çizgi film haline getirildi ama neden filmlere konu olmadı bu da ayrı bir mesele ama bu külliyat ve bu zenginlik batıda olsaydı kim bilir ne dev projeksiyonlar yapılır ve dünyaya pazarlanırdı.