CUMA PAZARI TAŞINSIN

Tamer ÖREN  - Cuma günleri  pazar kurulduğu için birçok sokak ve caddeye girilmediğini söyleyen  Sanayi Mahallesi Harun FIRAT ' Mahalle halkı ve esnaflarımız yıllardır pazarın bulunduğu yerden taşınmasını istiyor. Cuma günleri mahallenin yarısının  etkilendiği pazarın taşınması için yetkililerden bir an önce çözüm bulmasını bekliyoruz' dedi.

TAKİP ET
Sanayi Mahallesi Muharı Harun Fırat,Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada,'' Cuma günleri mahallenin yarısının  etkilendiği pazarın taşınması için yetkililerden bir an önce çözüm bulmasını bekliyoruz'dedi.

                                    

 

HAKİMİYET GAZETESİ SANAYİ MAHALLESİ'NDE

Hakimiyet Gazetesi olarak  her hafta bir mahallemizin sorunlarını dile getirmeye devam ediyoruz.

Bu  hafta gazete olarak  Sanayi Mahallesi Muhtarı Harun FIRAT'ın konuğu olduk. Mahallede yaşayan halkın en büyük şikayetlerinin Cuma pazarı olduğu söyleyerek  mahalleli olarak bir an önce  pazarın taşınmasını istediklerini belirtti.

20 YILDIR PAZAR YERİNİN KALKMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ

FIRAT, '20 yıldır pazar yerinin kalkması için uğraşıyoruz. Ben o zaman muhtar değildim ama; eski muhtarımızla beraber gidip taşınması için yetkililere  söyledik.  Pazarın bize en büyük zararı,  pazarcıların sadece kendi malını satmayı düşünmesi. Vatandaşın yürüyecek yolları kalmamış, fırının,  bakkalın önü kapanmış,  insanlar evlerine girememiş, bir hastayı 7-8 kişi  battaniyeden yola çıkarmış  pazarcının umrunda da değil, derdi de değil. Benim evimin önünde bir dut ağacı var.  Caddeye bakan ön yarı tarafı pazarcılar tarafından kesilmiş. Görüyorsunuz yani gidip o dut ağacı dalları için  tartışmak bana yakışmaz. Fakat; onların da bunu düşünmesi lazım. Ben bu ağacı niye kesiyorum diye' diye konuştu

PAZARCILAR İSTİYOR DİYE PAZAR KURULMAZ

Pazarın taşınması için  defalarca belediye başkanlarına talepte bulunduklarını ifade eden FIRAT 'Otogarın doğu kısmında yerde belirlendi. Salıbaba, Karşıyaka, Kızılay, Sanayi, Çatalçeşme, Kırklar Mahallesinin ortasında kalan bir yer. Bu yere bir an önce taşınmasını istiyoruz. Pazarın kurulduğu cuma günü sabah erkenden demir seslerini o pazarcı gençlerin şakalaşma küfürlerini, yerleri genişlesin diye kaldırımda kestikleri ağaçları  eğer yetkililer duysa bizim ne kadar mağdur olduğumuzu bu konuda görecekler.  Pazarın kuralları var. Esnafın dükkanın önüne kasa koyulmayacak, apartman önlerinde oturulmayacak ara ara  yerler açık olup vatandaşın gitmesi sağlanacak vb. İnanın vatandaşlarımıza bırakın bazı sokak girişlerinde yol vermeyi kasaların üzerinden atlayarak gitmek zorunda kalıyorlar.  Cuma günleri mahalle adeta kitleniyor. Geçmiş belediye döneminde  pazar yeri için analiz yapmışlar. Muhtar yok, mahalle sakini yok kiminle nasıl analiz yapılmış. O zamanki başkanımız SELMANOĞLU'na gidip söylemiştim 'Başkanım bu analizi kiminle yaptınız' diye?  Orada  iki kiracı bayana sormuşlar 'evet, pazarın yeri çok güzel demişler' bu analiz böyle mi yapılır? Sor bakalım cadde üzerindeki esnafa memnunlar mı, şikayetçiler mi o zaman belli olur. Özer çeşme mevkiinden, sanayi sitesine kadar bir esnaf, bir mahalle sakini pazarın burada olmasından dolayı memnun değil. Pazar bir günlük caddeyi işgal etmiyor ki, perşembeden itibaren caddeyi işgale başlıyor. Pazar böyle mi olur? Pazar 8'de kurulur, vatandaşa eziyet etmez.  Giriş çıkışları belli elli, üstü kapalı bir yer olması gerekir. Eğer bu şartları taşımıyorsa en uygun yer yapılıp taşınması gerekiyor.  5 Muhtar pazarın  otogarın doğusuna taşınmasını istiyor. Pazarcılar istiyor diye bu pazar burada kalamaz. Bu iş vatandaşın boyutuna inmesini istemiyoruz. Birçok zaman vatandaşımız bunun için toplanalım dese de biz hep önüne geçtik. Bu iş kavga gürültüyle değil, resmi kanallar aracılığıyla çözülmeli. ''dedi.

 

Sanayi Mahallesi sakinleri ve esnaflarda Muhtar Harun FIRAT'tan pek farklı düşünmüyor. Konuştuğumuz herkes pazarın taşınması yönünde görüş bildirdi.

MEHMET TANRIKULU (ESNAF): Esnaf olarak pazarın olmasından çok rahatsızız. Bizi bitirdi.  Kurulduğu gün müşteriler için yol kalmıyor ki dükkanımıza gelsinler. Bir hasta olsa, Allah korusun bir yangın çıksa caddede yer yok ki ambulans,  itfaiye  girsin.

HÜSAMETTİN YOLDANGEÇEN (ESNAF):  Pazarın buradan taşınmasını esnaflar olarak istiyoruz. Kaldırımlar işgal ediliyor. Tezgahların arasını birleştiriyorlar. Gelişi güzel mallarını bıraktıkları için  kaldırımda yürümek bile zorlaşıyor. Vatandaş evine bile gidemiyor, evine girip çıkması bile işkenceye dönüşüyor. Vatandaş mümkün olduğunca pazarın kurulduğu gün evinden çıkmak istemiyor. Bir zamanlar yasak etmişlerdi. Yine bağırmaya devam ediyorlar. Belirli bir denetim yok.

HÜSEYİN SÖNMEZ: Pazarın olduğu gün yollarımız kapanıyor. Evlerimize gidemiyoruz. Sabahın erken saatlerinden  akşam karanlık çökene kadar bağrışma sesleri eksik olmuyor. Gerçekten yıllardır mahalle sakini olarak mağduruz.

NURULLAH KABUKÇU: Pazarcıların yaptıklarını saymakla bitiremeyiz. Garajın oraya taşınacak diye söylendi. Ama şuan için bir gelişme yok. Valimizden, belediye başkanımızdan rica ediyoruz. Pamukçu caddesi olarak gerçekten çok mağduruz. Bu pazarı caddemizden taşısınlar.

Bakmadan Geçme