Çocukları Topluma Kazandırmak İçin Sanata ve Spora Yönlendirmeli
Buse ÇAKMAK/Yücel İlköğretim Okulu Rehberlik Öğretmeni Bekir Kaya son dönemde birçok çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan Momo ve Mavi Balina oyunu hakkında bilgi verdi.
Rehberlik Öğretmeni Bekir Kaya; ‘'Momo ve Mavi Balina bu iki oyun çok gündemde olduğu için artık ailelerde farkındalar. O oyunlara karşı ilginin azaldığını düşünüyorum. Tabi şuan da PUBG diye bir oyun var. 4. sınıfta ki erkek öğrencilerimizin PUBG oyununa karşı bir zaafı var. Yani işte kontrol mekanizması bir süre sonra kayboluyor. Önlem alınmadığı takdirde kötü sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Momo ve Mavi Balina adlı oyunlar aşama aşamadır. Levelleri geçip sonuca varılıyor. Oyun çocuğu öyle bir ele geçiriyor ki, kendini öyle bir kaptırıyor ki o oyunun en sonunda işte intihar et, bıçağı boğazına daya ya da mutfakta şöyle şöyle aletler var onu koluna daya kırmızı sıvı çıkana kadar bastır şeklinde bir takım görevler veriyor. Fakat bu görevleri ilk aşamada söylese çocuk bunu yapmaz. Son aşamalarda böyle görevler oluyor. Belli bölümleri geçtikçe çocuğun oyuna olan ilgisi ve bağımlılığı da artıyor. Tamda bağımlılığın ve ilginin arttığı dönemlerde tehlikeli görevleri veriyorlar. Çocuk yapmadığı takdirde tehdit ediliyor. Ailene zarar veririm gibisinden. Çocukta bir şekilde mecbur kalıyor. Ailelerde de bir sosyal medya bağımlılığı var. Çocuklar oyun aracılığıyla kendilerini ispat etmeye çalışıyorlar. İşte şu oyunda şu leveldeyim diyerek kendini kanıtlama, toplum içinde ki kabul edilebilirlik seviyesini bir noktaya getiriyor‘' dedi.
SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI NE KADAR TEHLİKELİ?
Bekir Kaya; Sosyal Medya bağımlılığının da her geçen gün arttığını ve ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda bilgi verdi: ‘'Tabi her şeyin yanında Sosyal Medya Bağımlılığı da çok gündemde. Anne elinden telefonu, tableti düşürmezse çocukta tabi ki ondan görecek ve gördüğünü yapacak. Öncelikle aileler bu konuda üstlerine düşen vazifeyi yapmaları gerek. Biz burada anlatıyoruz, uyarıyoruz ama evde yada diğer ortamlarda aile elinden geleni yapmazsa bizim burada anlattıklarımız hiçbir işe yaramaz. Bundan 5-6 sene öncesine kadar Facebook gündemdeyken, şuan da İnstagram gündemde. Bağımlılıkla birlikte oyunların fazla oynanmasıyla sosyal içe kapanma, öğrenme güçlüğü, ders başarısızlığı, şişmanlık, iskelet ve kas sisteminde bozulmalar, görme bozukluğu, epilepsi, anksiyete, depresyon, cinsel kimlik karmaşası, intihara kadar gidebilen psikiyatrik sorunlar gibi olumsuz etkilere neden olabilir.''
ÇOCUKLAR SPORA VEYA BİR SANAT DALINA YÖNLENDİRİLMELİ
Rehberlik Öğretmeni Bekir Kaya; ‘'Çocuklarımızı korumak istiyorsak çocuğun yatkınlığına göre seçilecek spor dalı onun gelişimini desteklediği gibi, özgüven, kendini gösterme, sosyalleşme açısından da çok yararlı. Yine çocuğun yönelimine göre, bir sanat dalı ile ilgilenmesi de iyi bir seçenek. Resim, müzik, seramik vb. sanat dalı seçenekleri de düşünülebilir. Bu şekilde çocuk, farklı bir ortamda, kendini geliştirirken, bilgi edinirken, bir yandan da teknolojik ortamdan uzak kalır'' dedi.
SEMİNER VE VELİ BİLGİLENDİRMESİ YAPIYORUZ
Yücel İlköğretim Okul Müdürü Mehmet Küçük şu açıklamayı yaptı; ‘'Günümüz Teknoloji Çağı ve çocuğu teknolojiden uzak tutamayız. Kodlama eğitimleri artık ilkokul çağına kadar inmeye başladı. Kodlama Eğitimi'ni alıp kendi oyununu kendisi kurabiliyor ve çocuğun diğer oyunlara karşı bir ilgisi kalmıyor. Çocukları korumak için elimizden geleni yapsak da bazı durumlarda yeterli olamayacağımızı anlıyoruz. Bizde ailelere yeterli bir şekilde bilgilendirme yaparak olumsuz sonuçlara karşı engel olmaya çalışıyoruz.''