Çimento fabrikasının taşınması için yeni fırsat

Suriye'de önceden muhalif adı verilen ancak şu anda Suriye Yeni Ordusu olarak adlandırılan askeri gücünün İdlib'ten başlayarak Şam'a kadar ulaşan özgür mücadelesi 61 yıllık Baas Diktatörlüğünün çökmesiyle sonuçlandı. 13 yılın ardından sona eren iç savaşın hem sosyal hem de ekonomik açıdan en ağır yükünü üstlenen Türkiye için bu durum yeni fırsatlara kapı aralayabilir.

Suriye'de yaklaşık 13 yıldır süren iç savaş rejim karşıtı grupların zaferiyle sonuçlandı. 61 yıllık Baas Rejiminin çökmesi ve kendi halkına yaptığı zulüm ve katliamlarla anılacak Beşar Esad'ın Rusya'ya kaçması sonucunda dünyanın birçok yanına dağılan Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı.

İç savaş sürecinde Suriyeli vatandaşlara kucak açan, yıllardır bu iç savaşın ekonomik ve sosyal en ağır yükünü yüklenen Türkiye, savaş sonrasında ülkenin yeniden inşa edilmesinde de kilit rol oynayacak. Aslında bu durumun Elazığ için de önemli bir fırsata kapı aralayacağı güncel tartışmaların odağında bir durum da var.

SURİYE'NİN YENİDEN İNŞASINDA TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Yaklaşık 13 yıllık Esad Rejiminin iktidarı elinde tutabilmek amacıyla gerçekleştirdiği kirli savaş Suriye'de büyük bir yıkıma neden oldu. Esad'ın kaçması ve yeni hükümetin kurulması için görüşmelerin başladığı bugünlerde ülkenin yeniden inşa edilmesi de gündemde. Daha şimdiden Esad'ın düşmesi çimento fiyatlarının ve borsadaki çimento hisselerinin artmasına neden olmuş durumda. Bu onarım ve yeniden inşa sürecinde elbette ki en büyük ihtiyaç çimento olacak.

KÖRFEZ'DEN DESTEK SİNYALİ

PKK/YPG'nin elinde tuttuğu bölgeler dışında Suriye'de şu anda ılımlı bir ortam hakim. HTŞ ve Colani tarafından ortaya koyulan yapıcı ve birleştirici söylemler sahaya da direkt yansıyor. Suriye'de Ermeni, Hristiyan, Alevi, Türkmen ve Kürt fark etmeksizin yeni ordu tarafından halka herkesin huzur içinde yaşayacağı bir ülke tasviri anlatılıyor.

Başta ABD ve Avrupa olmak üzere HTŞ'ye karşı henüz önyargılı olunsa da yeni ordunun kısa sürede uluslararası geçerliliğini kazanması bekleniyor. Bunun yanında Suudi Arabistan ve Katar'dan da ülkedeki yeni duruma ilişkin pozitif açıklamalar gelmeye başladı. Suriye'nin yeniden inşasında Körfez ülkelerinin sağlayacağı ekonomik desteğin bu sürece hız kazandırması da bekleniyor.

EN BÜYÜK İHTİYAÇ ÇİMENTO

Suriye'de yeniden kilit rolü Türkiye'nin oynaması kaçınılmaz bir gerçek. Bu durum hem ülkedeki mültecilerin geri dönüşünü hızlandıracak hem olası yeni sorunların ve küresel güçlerin yeni egemenlik savaşının önüne geçecek. Dolaysıyla Türkiye'deki çimento fabrikalarının kapasite artırması da gerekecek. Türkiye'nin Suriye sınırında bölgede Limak 5 fabrika, Oyak 2 fabrika, Çimsa 1 fabrika ile bölgeye hizmet verecek.

ELAZIĞ'IN LOJİSTİK KONUMU UYGUN

Elazığ da bünyesinde bulundurduğu 2 çimento fabrikasıyla tüm bölgeye hizmet veriyor. Aynı zamanda kritik bir lojistik konumda bulunan Elazığ'dan bölgeye üretilen çimentonun ulaştırılmasında hiçbir sorun bulunmuyor.

Ancak Seza Çimento tarafından bölgenin en modern ve büyük tesislerinden birinde üretim yapılırken diğer çimento fabrikası ise hem çevreye ve şehre verdiği zarar hem de ekonomik ömrünü doldurmuş durumda. Bölgede yeni çimento fabrikalarının inşa edilmesine de artacak talep nedeniyle kesin gözle bakılıyor. Elazığlı vatandaşlar ise bunun şehrimiz için bir fırsat olduğunu, Elazığ şehir merkezindeki fabrikanın şehrin dışına uygun bir yere taşınması talebinin yeni gelişmelerle uyumlu olduğunu, şehrimizin bu konudaki tecrübesi ve modern bir tesisle bu talebe uygun yeni bir fabrikanın devlet desteğiyle yapılabileceğini belirtiyorlar.

IŞIKVER: ELAZIĞ'DAKİ FABRİKA MİADINI DOLDURMUŞ

Elazığ'ın ve Elazığlıların sağlığını tehlikeye atan, artık işlemez hale gelen, önü alınamaz bir çevre sorunu haline gelen, çiftçiyi ve üreticiyi bıktıran şehir merkezindeki çimento fabrikasının taşınması için büyük bir mücadeleye girişen ve bu zamana kadar da pes etmeyen MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver'e bu yeni fırsatla ilgili düşüncelerini sorduk.

Milletvekili Işıkver, bunun Elazığ için bir fırsat olabileceğini, şehir merkezindeki çimento fabrikasının artık miadını doldurduğunu, şehre ve bölgeye katma değer sağlayarak aynı zamanda oluşacak yeni talebe karşılık verebilecek yeni bir fabrikanın Elazığ'ın uygun bir yerine inşa edilmesinin şehrin bu konudaki tecrübe ve birikimine uygun olabileceğini söyledi.

Milletvekili Işıkver aynı zamanda önümüzdeki günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile şehrin tüm milletvekillerinin katılımıyla bu konu ile ilgili bir görüşme yapacaklarını ifade etti.

Bakmadan Geçme