Çiftçinin Ürünü Yerde, Yetkililer Nerede?

Çiftçinin bin bir emekle üretip hasadını yaptığı arpa ve buğday TMO tarafından alınmayınca yere döküldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İl Başkanları Toplantısında da gündeme gelen ve çözüm için adım atılacağı ifade edilen bu konuda, TMO'nun bir adım dahi atmaması çiftçileri mağdur etmekle kalmıyor, önümüzdeki yıl ürün ekmeme yönünde karar almalarına sebep oluyor.

Pandemi döneminde önemi bir kez daha anlaşılan ve en stratejik sektör olan tarım ve hayvancılık, ilgili bakanlığın yeterli ve zamanında önlem almaması sonucu tükenme noktasına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekilmedik bir karış toprak kalmasın temennisine uygun tarımsal girdi fiyatlarının çok olmasına rağmen tarlalarını eken çiftçiler, mahsullerini değerinden satamamakla karşı karşıya kaldı.

TMO, ADIM ATMAMAKTA DİRENİYOR

Üreticilerin ürünlerini satın almak için devlet tarafından kurulan ve yönetilen Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl zamanında önlem alamadığı ya da bunu önemsemediği için çiftçileri mağdur etti.

Arpa ve buğday gibi tarım ve hayvancılığın en önemli hammaddeleri olan iki ürünü, çiftçiden alarak sektöre arz etme gibi önemli bir kamu görevi olan TMO; bu görevini, yeterince ve zamanında yapamadığı için üreticiler ürünlerini tarlaya dökmek zorunda kaldı.

TMO GENEL MÜDÜRÜ GÜLDAL, “SORUN YOK” DEMİŞTİ

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden randevu alamayan çiftçiler mahsullerini tüccara düşük fiyata satmamak için harmanda bekletiyor.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'ın “sorun yok”, Elazığ siyasilerinin "yeni alım yerleri açılacak” açıklamaları ve Elazığ STK platformu tarafından hala neden ve kime edildiği bilinmeyen TMO'ya teşekkür mesajı (!) gündemdeki yerini korurken, mahsullerini hala teslim edemeyen ve harmana döken çiftçiler kara kara düşünüyor.

ALIM NOKTASI NE ZAMAN AKTİF OLACAK?

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden günlerdir randevu almaya çalışan ancak TMO'nun randevu sisteminden “bölgeniz için aktif alım noktası bulunamadı” uyarısını alan çiftçiler, bunu başaramayınca mahsulünü harmana dökmek zorunda kaldı.

Yoğun yağışlar nedeniyle bereketli bir sezon geride kalırken hasat ettikleri ürünleri henüz satamayan çiftçiler TMO'ya satmak için mahsullerini evlerinin önünde ya da harmanda bekletmeye başladı. Yetkililerden bir an önce TMO'nun alım ve kota sorununa çözüm bulmasını isteyen çiftçiler “Bir yıl emeğimizi brandaların üzerine döktük bekliyoruz. Harmanda yerinde oluşabilecek olası yangın ve hırsızlık olaylarından dolayı içimiz rahat değil. Emeğimizin boşa gitmesinden korkuyoruz. Günlerdir TMO sisteminden randevu almaya çalışıyoruz. İlk önceleri alım yapan yerlerin kapasitesi dolu mesajı yazıyordu. Bugünlerde ise bölgeniz için aktif alım noktası bulunamadı mesajı sistem veriyor. Ürünlerinizin hepsini alacağız açıklamaları var. Alacaklar da ne zaman alacaklar? Harmandan gelecek paraya göre ödemelerimiz var” dedi.

ÇÖZÜM BULUNMALI

Mahsullerini tüccara vermek istemediklerini ifade eden bir diğer çiftçi ise “Yetkililer bir an önce bu alımlara çözüm bulsun. Bizi tüccarın insafına bırakmasın. Tüccar arpanın tonunu 5 bin ile 5 bin 500 lira arasında alıyor. Bu TMO'ya verilmeyen her ton arpada çiftçinin en az 2 bin lira zarar etmesi demek. Bu yıl saman para etmediğinden sadece tanelerini aldık. Önceki yıllarda saman satarak biçerdöver ücretlerine önemli katkısı oluyordu. Bu yıl maalesef böyle olmadı. Mahsulü bir de tüccara satarsak zarar üzerine zarar etmiş oluruz ” diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme