Çiftçi de Unutuldu…
Şehrimizde, yatırımcı, sanayici, esnaf ve üreticilerin bin bir türlü sorunu varken ve ilgili kurumlar bu sorunları çözmek yerine sadece izlerken çiftçimizin de sahipsiz olduğu ortaya çıktı.
Önce şu haberi bir okuyalım, ardından bir çift sözümüz olacak elbet.
“Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından imzalanan protokol kapsamında 24 - 29 Ekim tarihleri arasında Elazığ'da “Iğdır Meyveciliğinde Budama ve Aşılama Eğitimi” projesi gerçekleştirildi. Proje kapsamında Iğdır'da meyve yetiştiriciliği yapan 20 örnek çiftçi İl Müdürlüğü teknik personeller eşliğinde Elazığ'a getirilerek budama ve aşılama konularında teorik ve uygulamalı eğitim almaları sağlandı. Eğitim sonunda çiftçilere Iğdır'da düzenlenen törenle “Budama ve Aşılama Eğitimi” katılım belgeleri verildi.”
Haber bu kadar. Anladığımız şu bu haberden. Iğdır Tarım il Müdürlüğü, DAP destekli bir proje yapmış. Proje ile Iğdır ilinden 20 çiftçiye 6 gün süre ile Elazığ'da budama ve aşılama eğitimi verilmiş. Çok güzel bir uygulama ve örnek alınacak bir çalışma. Iğdır ekibini kutlamak gerek.
Ancak bu haber, bize geçmişte yine Hakimiyet'e göre köşemizde dikkat çektiğimiz ve bugüne kadar da herhangi bir adım atılmadığını gördüğümüz konuyu hatırlattı bizlere.
Yaklaşık bir yıl önce, çiftçilerimizin bilinçsiz budama ve aşılama sebebiyle verim düşüklüğü yaşandığını, bunun giderilmesi amacıyla Tarım İl Müdürlüğü uzmanları ya da konuyla ilgili uzmanlığı tescillenmiş ve ustalık belgesi almış isimler tarafından bizzat köylerimizde uygulamalı budama ve aşılama eğitimleri verilmesinin faydalı olacağıyla ilgili önerimiz olmuştu.
Bir defaya mahsus Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü budama ve aşılama eğitimi vermiş ve devamı gelmemişti.
Bizim Elazığ için yaptığımız bu öneri Iğdır'da karşılık bulmuş ve olaya bir de gezi programı eklenip DAP'ın maddi desteği eklenince böyle güzel bir eğitim programı çıkmış.
Iğdır Tarım İl Müdürlüğü böylesine anlamlı ve faydalı bir eğitim yaparken, Elazığ'da bazı çiftçilerimiz bilinçsiz budama yaptığı ve teknik yöntemlerle aşı bilmediği için yılda tonlarca ürün kaybı yaşıyor.
Bu kayıp da hem üreticiye hem de ülkemize olumsuz yansıyor. Böyle bir durum yaşanırken ilgili kurum yetkilileri harekete geçmiyor, böylesi bir gayreti sürdürülebilir bir şekilde hayata geçiremiyor.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen yetkililer rahatlıkla çıkıp, “Geleceğimiz tarımda ve üretimde” diyebiliyorlar. Bu söylemi eyleme geçirecek en basit bir adımı dahi atamayan kadrolara bu iş kaldıysa, yandı gülüm keten helva…
Bu iş laf ile olmaz, icraat gerekiyor…