Çiçek: Et Fiyatlarında Düşüş Beklenmesin

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamalarda, kırmızı etin fiyatlarında herhangi bir düşüşün şu an mümkün olmadığını ifade etti.

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Çiçek, et fiyatlarının yüksek olmasının nedenlerini açıklarken, önlem alınmazsa fiyatların daha da artacağını ifade etti.

FİYAT YÜKSELİŞİNİ İTHAL ET ENGELLİYOR

Pandemi döneminde fiyatların yükseldiğini ifade eden Başkan Çiçek; “Et fiyatlarının yüksek olmasının sebebi Türkiye'deki hayvan varlığının azalması. Özellikle Türkiye'de üretilen yerlerin yüzde altmışı yurt dışından ithal edilmekte. Mazot ve enerji giderlerinin yüksekliği maliyetleri yükseltmekte bu sebepten et fiyatı çok yüksek. Pandemide fiyatların çok yükselmesinden dolayı inekler kesime gitti. İnekler bittiği içinde doğuracak materyal kalmadı. Türkiye'deki hayvan sayısında azalma oldu. Et fiyatlarının yüksek olmasının sebebi şu an Bakanlık dışarıdan besicilik olsun, kasaplık olsun veya karkas et olsun ithal getiriyor. Bakanlık bu ithal etleri getirmezse fiyatlar daha da yüksek olacak” dedi.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN STOĞUMUZ YOK

Mehmet Çiçek; “Kurban bayramından bugüne kadar Elazığ'da 245 ile 255 arası karkas et fiyatları seyrederken bu 2 gün içerisinde küçükbaş hayvanın yüzde otuz yükselmesinin ve büyükbaş hayvanda besi sıkıntısından dolayı kiloda 30 TL fiyat iki gün içerisinde büyükbaşa 40-50 TL arası küçükbaşa bir zam geldi. Müdahale olmazsa bu fiyatlar çıkacak gibi görünüyor. Pandemi zamanında bir kilo süt beş TL' idi yem pahalı olduğu için süt zarar ettiği için bütün inekler kesildi. İnekler kesildiği için doğuracak hayvan yok. Hayvan sayımız az. Neden biz dışarıdan her yıl bir milyar dolar verip besicilik hayvan, kasaplık hayvan getiriyoruz. Besi çiftliklerimizde hayvanımız yok. En büyük sıkıntımız budur. Bu sebeplerden dolayı et pahalı. Avrupa et ihtiyacının yüzde yetmişini domuz hayvanı ile karşılıyor. Türkiye İslam ülkesi olduğu için bizim domuz eti ile beslenme şansımız yok” ifadelerini kullandı.

KÖYLÜLER BÜYÜKBAŞ HAYVANLARINI KESMEK ZORUNDA KALDI

Doğru bir politika izlenilirse en az beş- altı yıl sonra belki düzene gireceğini ifade eden Çiçek; “Dünyada en pahalı et yiyen ülkelerin ilk 5-6 sırasında Türkiye gelmektedir. Türkiye bir tarım ülkesi değil. Türkiye su zengini değil. Türkiye petrol ülkesi değil. Türkiye ürettiği kendi yemlerin ham maddesinin yüzde elli veya yüzde altmışını yurt dışından ithal etmekte. Bu da döviz ile gelmekte. Et fiyatlarında düşüş olması konusu mümkün değil. Üç dört yıl önce kuraklık ve pandemide biz süt inekçilerini ayakta tutabilseydik onları yem desteği yapabilseydik sütü paraya çevirebilseydik köylüler ineklerini kestirmezdi. Hayvan çokluğu olurdu. Et fiyatlarında bu kadar yükseliş olmazdı. Bizlerin toparlanabilmesi için doğru bir politika izlenilirse en az beş- altı yıl sonra belki düzene bineriz diye düşünüyorum” dedi.

“UCUZ ET YEME İMKANIMIZ YOK”

Şuan ki ortamda vatandaşın ucuz et yeme imkanının olmadığını belirten Başkan Mehmet Çiçek; “Ucuz et yeme imkanımız çok zor. 2023 yılında 800 bin büyükbaş hayvan ithal edildi. 500 bini Güney Amerika'dan 300 bini ise Avrupa'dan besilik dana ithal edildi. Bunların et alımı Ocak-Şubat aylarında başlar bu da yeterli olmaz. Et ve Süt kurumunun kendi ihtiyacı ve Tarım Kredi kooperatiflerinin kendi marketlerinde satmak için kasaplık getirdiği etleri de hiç saymıyorum. Bunların sayılarını hiç kimse bilmiyor. Et ve süt kurumu söylemiyor. Bugünden itibaren bütün kasapları gezdiğinizde 370 TL'den aşağı et bulamazsınız. Besicilik artık zengin insan işi oldu. Bir köylünün bir besicinin 50 tane büyükbaş hayvan beslemesi için beş milyon para lazım. Böyle bir paraya artık ulaşmak çok zor oldu” dedi.

ELAZIĞ, BESİCİLİK KONUSUNDA SIRADAN BİR ŞEHİR OLDU

Çiçek; “Elazığ bundan 20-30 yıl önce Türkiye'de ilk 6 arasındaydı besicilikte. Her yıl onlarca kesilmiş mal batı illerine gönderildi. Elazığ'da tüketilen etin yarısı komşu illerden gelmekte. Besicilerimiz artık genç nüfus meslekten uzaklaşıyor kimse artık bu işe girmiyor. Enflasyon sisteminde besici hiçbir şekilde para kazanamaz. Elazığ'da şu an 200-300 hayvan besleyen besici sayısı üç beş tane kaldı. Elazığ önceden besicilikte söz sahibiydi. Bunların hepsini kaybetti. Sıradan bir şehir oldu Elazığ besicilik konusunda, sütçülük konusunda” diye konuştu.

HER ŞEY BAKANLIĞA BAĞLI

Döviz çıkarsa et fiyatlarının da yükseleceğini ifade eden Başkan Mehmet Çiçek; “2024 yılı için her şey ekonomiye bağlı. Dışardan döviz ile et ve süt kurumu Tarım Bakanlığı kontrolünde dana getiriyor. Döviz çıkarsa et fiyatları da çıkacaktır. Ekonomi Bakanlığı Tarım Bakanlığına izin verir mi? Bu kadar hayvan neden ithal ediyorsun? Cari açığımız fazla olur. Her şey bakanlığa bağlı dışarıdan ithal et takviyesi olursa et fiyatlarında fazla bir yükseliş olmaz. Ette düşüş beklemeyin ucuz et yeme imkânı üç beş sene hiç kimse beklemesin. Bu yıl benim tahminime göre bir milyon baş hayvan geldi. 2024 yılı içinde yedi yüz bin Et ve Süt Kurumu besicilik dana getirme duyumları da var. Yaklaşık 300-500 binde kasaplık mal gelecek. Bunlar gelirse bile et enflasyon oranında artar. Enflasyon demek hız demek. Şu an enflasyon yüzde elli sekiz ayda 4.8 eder” dedi.

2024 YILI İÇİN ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Son olarak Başkan Çiçek; “Bu gün etin kilosu 300 TL ise önümüzde ki ay 315 TL olur. Küçük fiyatlarla artışlar olur. Son bir hafta içerisinde kırmızı ette yüzde yirmi beş fiyat artışı oldu. Küçükbaşta da yüzde otuz artış oldu. Her şey devletin ithal politikasına bağlı. Gelen hayvan sayısına bağlı. Geçen yıl bir milyon hayvan Türkiye'ye geldi. Et fiyatları düşmemiş. Önümüzdeki yılda bu rakam gelecek. Önümüzdeki yıl vatandaşın alım gücü nasıl bilmiyoruz. Emekliye ve asgari ücretliye ne zam verilecek çalışana yine öyle, ülkenin durumu nedir bilmiyoruz. Önümüzü göremiyoruz “dedi.

Özel Haber
Yorumlar 1
Alparslan 14 Aralık 2023 00:01

Kısmen doğru diyor başkan, yanlış siyasi politikalar çiftçimizi bu hale getirdi zaten. 2007 ya da 2008 senesi kurban bayramında kurbanlık hayvan bulunmayacak diye guney amerikadan getirilen sığırlar vardı. Hiç bişey değişmedi demektir 2023 e kadar, düşünün bikez daha tam 15 senedir aynı.

Bakmadan Geçme