CHP Milletvekili Erol: 'TÜİK Nüfus Verileri Elazığ'ı Harekete Geçirmeli'

TÜİK'in 30 Temmuz 2024 tarihinde yayımladığı nüfus projeksiyonlarında 2023 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 604.411 olan Elazığ'ın nüfusunun 2030 yılında binde -0,1 düşüşle 604. 068 olarak gerçekleşmesinin tahmin edildiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürsel Erol, şehrin göç veren değil göç alan bir konuma yükseltilmesi için il yöneticileri ve siyasilerin bugünden harekete geçmeleri gerektiğini ifade etti.

Elazığ CHP Milletvekili Gürsel Erol, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Türkiye'nin nüfus yapısında son yıllarda meydana gelen değişimler sonucunda ortaya çıkan yeni duruma göre güncellenen ve illerin nüfus projeksiyonlarına göre Elazığ'ın nüfusunda önümüzdeki yıllarda düşüş göstermesi öngörüsüne dikkat çekerek bu konuda önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

2030 YILINDA 2024'ÜN ALTINA İNECEĞİZ

TÜİK'in 30 Temmuz 2024 tarihinde yayımladığı nüfus projeksiyonlarında 2023 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 604.411 olan Elazığ'ın nüfusunun 2030 yılında binde -0,1 düşüşle 604. 068 olarak gerçekleşmesi tahmin edildiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürsel Erol, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “TÜİK verilerine göre Elazığ'ın nüfusunda 2030 projeksiyonlarına göre bir düşüş öngörülmesine rağmen komşu illerimiz olan Malatya, Bingöl, Tunceli, Adıyaman ve Erzincan'ın nüfusunda artış olacağı öngörülmektedir. Komşu illerimiz arasında nüfusunun azalmasının öngörüldüğü tek il Elazığ'dır. Elazığ ile benzer bir nüfusa sahip olan Adıyaman'ın nüfusu 2023 yılında 604.978 iken 2030 yılında 611 738'e yükselmesi tahmin edilmektedir. Elazığ'ın geleceği açısından temel bir sorun olan nüfusumuzun azalış eğiliminde olması şehrin; kentsel, ekonomik, ticari ve sosyal gelişimini de olumsuz olarak etkileyecek ciddi bir tehdittir. Bu nedenle şehrimizin nüfusunun artışını sağlayacak politikaları kentin tüm paydaşları ile birlikte üretmek ve hayata geçirmek şehrin geleceği açısından bugünkü yöneticilerin ve siyasilerin sorumluluğu altındadır.”

1985'DE BÜYÜKŞEHİR OLACAKTIK

1973 yılında hazırlanan Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda 1985 yılına kadar Büyükşehir Statüsüne kavuşması öngörülen Elazığ'ın bugün içinde bulunduğu durumun geçen sürede uygulanan hatalı kalkınma planları ve öngörüsüzlüğün bir sonucu olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Gürsel Erol, “İl yöneticilerimiz ve siyasiler olarak şehrin geleceği adına bir araya gelerek bu olumsuz gidişatı tersine çevirebiliriz.” dedi.

KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK

Kentin yerel yöneticileri, siyasal aktörleri, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarıyla birlikte yeniden büyüyen, gelişen ve kalkınan Elazığ'ı hayata geçirecek adımları gecikmeden atılması gerektiğine dikkat çeken Milletvekili Erol, “Bunun için öncelikle ilimizden farklı illere olan nitelikli göçün önüne geçebilecek tedbirleri almak daha sonra ise Elazığ'ı göç veren değil göç alan bir şehir konumuna yükseltmek için hep birlikte çalışmalıyız.” dedi.

“NÜFUS DEĞİŞİMLERİ DEMOGRAFİK YAPIYI DA ETKİLİYOR”

“Nüfus değişimlerinin, demografik değişimlerle birlikte sosyo-ekonomik gelişmelere de etki ettiği gerçeğinden hareketle Elazığ'da sürdürülebilir bir kalkınma planı oluşturarak işe başlamanın artık yok sayamayacağımız ve sırtımızı dönemeyeceğimiz bir gerçeklik haline geldiğini ifade eden Milletvekili Erol, “Kentin mülki amiri olarak Elazığ Valiliği'nin koordinasyonunda şehrimizin yeniden büyüyen ve gelişen bir şehir hüviyetine kavuşması için gerekli çalışmaların başlatılmasının yararlı olacağını düşünmekteyiz. Elazığ milletvekili ve bu şehre vefa borcu olan biri olarak bu konuda yapılacak her türlü çalışmaya katkı vermeye hazırız. Bilinmelidir ki şehirler, günübirlik yapılan işler ve rutindeki faaliyetlerle değil, yıllara sari yapılan yakın-orta ve uzun vadeli projelerle kalkınır. Bu önemli konuda tüm il yöneticilerimizin ve siyasilerimiz aksiyon alacağına inanıyorum” dedi.

Yorumlar 1
Rado 09 Ağustos 2024 18:04

Allahan kurban Gürsel Bey, boşver. O ki tuik sölise inanma, vallah orakamlarda yalandır.

Bakmadan Geçme