CHP Heyeti, Eylem Yapan İşçilerimiz İçin Elazığ'da!
CHP Heyeti, Eti Krom Maden İletmesi işçilerinin sosyal haklarını iyileştirmek için başlattıkları iş yavaşlatma eylemine destek olmak ve bölgede incelemeler yapmak adına Elazığ'a geldi.
1 Temmuz'da başlayan ve ülke gündemine düşen Eti Krom işçilerinin yanında olduklarını göstermek ve haklarının temini konusunda yapılabilecekleri görmek, araştırmak adına Elazığ'a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ve CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, CHP Elazığ İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.
Düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Vekiller, her zaman işçilerin ve emekçilerin yanında olduklarının altını çizdi.
MİLLETVEKİLİ EROL: “ELAZIĞ SAHİPSİZ DEĞİL!”
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Son 10 gündür Elazığ'da yaşanan, Elazığ kamuoyunun gündemini belirleyen Eti Krom'da çalışan işçilerimizin sosyal haklarıyla ilgili, daha iyi koşullarda çalışma taleplerinin gündeme getirilmesiyle ilgilenen partimizin, bu konuda en yetkili kişi olan Genel Başkan Yardımcımız ve sayın vekillerimiz aramızdalar.
Elazığ sahipsiz değil! Herkes konuşur ama biz sonuca odaklı hareket ederiz. Bunun sonuçlarını şimdiden gördük. CHP'nin bu konuyla ilgilenmek üzere heyet oluşturduğu duyulduktan sonra mevzu bahis firmanın ortaklarından biri özür dilercesine bir ifade kullanarak mektup yazması bizler için anlamlı. Yarın oraya gittiğimizde işçilerle konuşup, görüşüp gerekli girişimlerde bulunacağız. Temennimiz ve isteğimiz oradaki işçilerin talepleriyle ilgili sorunları çözmüş olmak” şeklinde onuştu.
MİLLETVEKİLİ YILMAZ: “KEF BÖLGESİ'NDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİ YOK SAYMAK DEMEK TÜM ELAZIĞ'I YOK SAYMAK DEMEKTİR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz yaptığı konuşmada, “Bugün Elazığ'a gelme nedenimiz Elazığlı vatandaşlarımızın ve işçilerimizin yaşadığı sorunların kamuoyunda gündeme gelmesi ve kamuoyunda gündeme gelmesine sebep olan Elazığ'ın Vekili Gürsel Erol'dur.
Ben kendisine Eti Krom'da yaşanan sorunları Türkiye çapında gündeme getirdiği için ve bizleri hiç zaman kaybetmeden hızlı bir şekilde hiç zaman kaybetmeden Elazığ'a davet ettiği için teşekkür ediyorum.
Madenler Türkiye için önemli. Yer altı zenginliğimiz milli servetimizdir. Bu milli serveti çıkarmak için yine bizler, tüm ülkenin vatandaşları işçi kıyafetini giyerek yerin altına giriyor ve burada bin bir zorluk içinde bu madeni çıkararak ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Öyle ki her bir işçi ancak geçinebilecek kadar kadar bir para kazanabilirken bu maden ocaklarının sahipleri servet üstüne servet kazanıyor ve maalesef ardından “altta kalanın canı çıksın” diyerek o servete sahip olmalarını sağlayan çok kıymetli emekçilere hiç hak etmedikleri şekilde kötü bir üslupla taleplerini geri çeviriyor ve onları yok saymaya çalışıyor. KEF Bölgesi'nde çalışan işçileri yok saymak demek tüm Elazığ'ı yok saymak demektir! Hatta Türkiye'deki tüm işçileri yok saymak demektir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu anlayışın karşısındayız.
“taleplerinizi karşılamayacağız, gerekirse madeni kapatırız” deniyor. Kapatamazsın!
“Yüzde 50 işçi sayısını buldun da mı geldin karşıma? O yüzde 50 işçi sayısını bulamazsan canın da yansa, gırtlağına da bassam benden bu yüksek enflasyon altında zırnık alamazsın” diyor. Vermek zorundasın!
KEF Bölgesindeki Krom maden işletmesi çalışacak. Çünkü bu maden devlete ait. Hiç kimse devlete ait madenin işletme hakkını aldı diye kapatma hakkına sahip değil.
“Eti Krom'daki işçiler sigortalı olmayacakmış” hayır olacaklar! Bizim buraya gelme nedenimiz işçilerimizin bugün Ak Parti'nin yarattığı ekonomik krizin altında ezilmesini engellemek, iyileştirmeler almalarını sağlamak, bu haklı taleplerini hayata geçirmeleri için destek vermek, aynı zamanda sendikal haklarını elde etmelerini sağlamak. Bunlarla birlikte uzun vadede burada belirli bir standartla yaşamlarını sağlayabilecekleri şekilde örgütlü mücadele verebilmelerinin imkanını yaratmaktır.
Şirketle ilgli konuşabileceğimiz çok şeyy var. Türkiye'deki yatırımları var, yurt dışı yatırımları var. Çeşitli adalardaki şirketleri üzerinden yapılan yatırımlar var. Bu kadar söylüyorum, altını çiziyorum.
Yarın sahaya birlikte gideceğiz. İşçilerimizle bir araya geleceğiz. İşçi temsilcilerinin de bulunduğu bir ortamda şirket yöneticileriyle de bir araya gelmemiz mümkün olabilir. Bu noktada hem maden ocaklarıyla ilgili Eti Krom'a ait işletmeler; yerinde inceleme ve denetim bizlerin eliyle de gerçekleşmiş olacak, hem de Elazığ halkı şunu bilecek: Elazığ'ın yiğit bir Milletvekili TBMM'yi ayağa kaldırıyor. Elazığ'ın sorunlarını dile getiriyor, bir gidiyor beş geliyor. Beş gidersek, buraya yüz geliriz, tüm Elazığ halkıyla birlikte gerekli cevabı bu şirketin yöneticilerine hep birlikte vermesini biliriz! İşçilerimizin haklarının verilmesi koşuluyla tüm tarafları sağ duyuya çağırabiliriz. Ama önce taleplerimizin kayıtsız şartsız, ortak bir paydada çözülmesini şart koşuyoruz.
İşçi kardeşlerimize söylenen, kamuoyuna da yansıyan bir ifade vardı “siz işçi sayısı olarak yüzde 50'yi buldunuz da mı karşımıza geldiniz?” demişlerdi. Bugün şirket ortaklarından biri bir düzeltme açıklaması yapıldı. Ben de şirket yetkililerine sesleniyorum, şirketin yarısı öyle diyor yarısı böyle diyor. Hangi yüzde 50'ye itibar etmemiz gerektiğini şirket yetkilileri işçiler lehine atacakları adımlarla birlikte bize göstermek zorundadır. Bunu da Elazığ'da bulunduğumuz süre içinde görmek istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.
MİLLETVEKİLİ AKAY: “NİÇİN ELAZIĞ'A GEREKLİ YATIRIMLARI YAPMIYORSUNUZ? BU İŞÇİLERDEN Mİ TASARRUF SAĞLAYACAKSINIZ?”
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, “ülkemize madencilik kanayan bir yara. Yeraltı zenginliklerimiz 3,5 trilyon dolar civarında. Ama bu kaynakların nasıl işletildiği ve elde edilen gelirlerin nereye aktarıldığı çok çok önemli. Hepimiz yakın zamanda İliç'te meydana gelen maden faciasını biliyoruz. Oradan kaçırılan paraları, kar transferlerini biliyoruz. Vergi indirimlerinden yararlanıp vergi ödemediklerini biliyoruz. Aynı yatırımı başka bir ülkede yapsa yüksek tutarda vergi ödeyecekken burada çok düşük miktarda vergiler veriyorlar.
Bu madeni işleten bu grup varlığının kaynağını buradan sağlamış, özelleştirmeyle beraber tek hamlede buradaki krom rezervini Çin'e ihraç ederek oralarda biriktirerek sermayesine sermaye katmış. 10 tane ülkede 22 tane limanı var. Fransa dahil çok önemli lojistik firmalarında yatırımları var. Dünyanın en büyük gruplarından biri. Gizli zenginlikleri var ama bir taraftan bakıyorsunuz kazandıkları paralarla ilgili olarak bunlar da çok düşük vergi ödüyorlar. Yurt dışına transfer ediyorlar vs. ama ne yazık ki Elazığ'da yapacakları tek şey olan ailelerini geçindirmeye çalışan çalışanlara ücret ödemekken ondan vazgeçiyorlar. İşçilerimizin, madencilerimizin haklı taleplerini yerine getirmiyorlar. Onları çok düşük ücretlerle çalıştırmaya gayret ediyorlar. Ayrıca bu grubun gizli ortaklıkları da var. Buradan soruyorum, niçin Elazığ'a gerekli yatırımları yapmıyorsunuz? Bu işçilerden mi tasarruf sağlayacaksınız?
İşçilerin haklı taleplerini yerine getirin, bu olayı daha fazla büyütmeyin, bu olayı sükunet içerisinde çözelim. İşçilerimiz de rahat etsin, Elazığlı da rahat etsin.
Buradan elde ettiğiniz kazançlarla, gelirle Elazığ'a da yatırım yapın” şeklinde konuştu.
MİLLETVEKİLİ AYGÜN: “ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALAMAYAN İŞÇİLERİN HAKLARINI SAVUNMAYA GELDİK”
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün ise, “Ben Genel Başkanımız Özgür Özel ile beraber Saraybosna'daydım. Genel Başkanımızın heyet kurulması yönündeki talimatını gördükten sonra ben de direkt buraya gelmek istedim. Alın terinin karşılığını alamayan işçilerin haklarını savunmaya geldik. Onunla beraber yarın Maden ilçesine gideceğiz. Yeni bir İliç faciası yaşanmaması açısından oradaki sorunları da mecliste hep beraber daha gür bir şekilde ifade edebilmek için buraya geldik. En azından icra kurulu başkanı yüksel yıldırım'ın bizim buraya geleceğimizi duyduktan sonra geri adım atmasını olumlu değerlendiriyorum. En kısa zamanda işçilerimiz sendikal haklarına kavuşacaklar. Onlar haklarına kavuşana kadar, alın terlerinin karşılığını alana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.” Dedi.