CHP'DEN HABERSİZ İL BAŞKANI

EROL KARA/Son günlerde asılsız bir haber üzerine bazı siyasi parti ve çevrelerden Harput'un kamulaştırılacağı, mevcut binaların yıkılacağı hatta bazı etnik u

TAKİP ET
EROL KARA/Son günlerde asılsız bir haber üzerine bazı siyasi parti ve çevrelerden Harput'un kamulaştırılacağı, mevcut binaların yıkılacağı hatta bazı etnik unsurların buraya getirilmeye çalışıldığı gibi saçma sapan ve hayal ürünü açıklamalar yapılmakta.

HARPUT BİZİM MARKAMIZDIR

Öncelikle Harput,  Elazığ'ın markasıdır ve bunu daha da ötelere taşımak her Elazığlı için bir vecibedir. Harput'un ihyası ve sivil mimari örnekleriyle yeniden canlı hale getirilmesi için yapılan çalışmaların hangi akla ve zihniyete taşeronluk yaptığı aşikr olan ve art niyet taşıyan bazı şahıslar tarafından farklı lanse edilmesi Harput'a ihanettir, şehrimize ihanettir.

TEHLİKELİ OYUN VE BUNA ALET OLAN CHP

Söyleyecek sözü ve projesi olmayanların Harput üzerinden siyaset yapmalarını görmüştük ama bunu etnik ayrımcılık ve kamplaşmaya malzeme yapacak kadar basiretsiz siyasileri görmemiştik.

Bir basın yayın organında çıkan ve kaynağı, geçerliliği ve gerçekliği olmayan masa başı bir haberi kaynak kabul edip bunun üzerinden siyaset, daha doğrusu Harput üzerinden siyaseti yapan CHP İl Başkanı Ünsal Karatepe, söz konusu bu haberi herhangi bir araştırmaya, yetkililerden bilgi dahi alma gereği duymadan gündemine taşıdı.

İL BAŞKANI KARATEPE DAHA DUYARLI DAVRANMALIYDI

Bu konuda hangi akla ve hangi karanlık emellere hizmet ettiği ve etnik bir ayrışmaya çanak tutmak gibi tehlikeli bir oyunun parçası olduğunun farkında bile olamayan ve bu tavırlarıyla şehrimizin huzur ve güven ortamını bozup etnik bir tartışmaya kapı aralamaya çalışan zavdigerıların haberlerini sorgulamadan açıklamalarda bulunması bir il başkanı duyarlılığına gölge düşürdü.

Sayın CHP il başkanı Ünsal Karatepe'den bir şehrin il başkanı olarak, böylesine pervasızca yapılan iftira ve sayıklama nöbeti hezeyanları ürünü bu beyanlar ve haberler sonrasında açıklama yapma yerine bir il başkanı sıfatıyla ilgili birimlerden resmi olarak bilgi isteseydi.

HAKİMİYET GAZETESİ ARAŞTIRDI

CHP İl Başkanının es geçtiğini,  bizler araştırdık ve resmi yolla öğrenerek bu konu hakkında bilgiler aldık.

SİT ALANDA KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAZ

Yaptığımız araştırmada gördük ki Harput'ta kentsel dönüşüm, arsa satışı ve hisselerin belediye bünyesinde toplanması diye herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Kaldı ki böylesine tarihi meknlarda kentsel dönüşüm diye bir çalışma asla mümkün olmuyor.  Harput'ta, Tabiat Varlıkları Kurulu izni ve kararı, izni ve bilgisi dışında bir çivi çakmak bile mümkün değil.

ÇALIŞMALAR HARPUT'UN VE SİVİL MİMARİNİN CANLANMASI İÇİN

Öncelikle Harput konusunda, Valilik, Belediye, İl Kültür Müdürlüğü ve STK'ların Sayın CHP il başkanımızdan daha çok duyarlı olduğunu herkes biliyor. Harput'a ağıtlar yakıp hiçbir şey yapmadan Harput'u kaderine terk etmek eğer Harput'a sahip çıkmaksa bu görüş sadece CHP'yi ve il başkanını bağlar.

ŞEFİK GÜL KÜLTÜREVİ ÖRNEĞİ

Elazığ halkı,   Harput'un ihyası ve önemli bir tarihi ve turistik bir merkez olarak ciddi bir şekilde ele alınıp şehrimize kazandırılmasını bekliyor.

Bunu sağlanması için de Harput'un sivil mimari örneğini yansıtan Şefik Gül Kültür evi misali yapıların artmasını bekleniyor.  Bu amaçla yapılacak çalışmalara halkımız da destek oluyor. Harput'ta vatandaşımızın malını kendi rızası dışında alınması ve istimlakı söz konusu değildir.  Çünkü bu çalışma Harput'a rant kapısı gözüyle bakan değil Harput'a şehrin markası gözüyle bakan ilimizin üst düzey yönetici ile sivil mimarların denetiminde yapılıyor.

TARİHİ MİRAS KONUSUNDA EN SON KONUŞACAK CHP'DİR

Harput'ta yapılan bu iyi niyetli ve tamamen tarihi mirasımızın gün yüzüne çıkartılmasına yönelik çalışmalarını eleştirecek, tarihi ve kültürel eserlerin korunması konusunda en son konuşacak parti CHP ve onun zihniyetini savunarak il başkanlığını yapan Sayın Karatepe'dir. Sayın il başkanı CHP'nin tek partili dönemde camilerin ahıra çevrildiğini, ecdattan kalan tarihi eserleri nasıl çürümeğe terk etiğini unutmuş gözüküyor.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin tek başına iktidar olduğu 1940-1950'li yıllarda çeşitli bahanelerle 1000'e yakın cami ve mescidin kapatıldığını, birçok caminin ise minareleri yıkılarak samanlık ya da hayvan barınağına dönüştürüldüğü, baskının şiddetlendiği dönemlerde camilerin iş hanına dönüştürüldüğünden Sayın CHP İl başkanın haberi yokmuş gibi görünüyor.

CHP İl Başkanına Sayın Karatepe'ye  soruyoruz?

 Sayın Başkan; CHP'li tek parti döneminde Harput Ulu Cami'nin  asker kışlası, Kurşunlu cami askeri depo yapıldığını  biliyor musun?  1940-1950'li yıllarda CHP iktidarında çok sayıda cami çeşitli gerekçelerle kapatıldığını, birçok cami, minareleri yıkılarak samanlık veya hayvan barınağına dönüştürüldüğünü, buna tahammül edemeyen vatandaşların tepkilerine karşılık alamayınca ilginç çözümler geliştirdiğini ve bir araya gelen hayırseverlerin, camilerin mülkiyetini ya satın alarak ya da kiralayarak yıkılmaktan kurtardığını biliyor musunuz.

 İsmet İnönü'nün başında bulunduğu CHP'nin; insanların ibadetlerini rahatça yapmalarını engellemek için çeşitli baskılar uyguladığını, Kur'an, Elifba ve Risale-i Nur'ların toplatılarak yakıldığını, yine İsmet İnönü'nün emriyle Türkiye'nin değişik illerinde yaklaşık 900 cami ve mescit ibadete kapatılırken bazıları yıkıldığını, ibadete kapatılan camilerin, yıllarca samanlık, depo ve askerî sevkiyatlarda kullanılan atların barınağı haline getirildiğini biliyor musunuz?

Eğer bunları biliyor da bugün Harput'a sahip çıkma adına, manevi mirasımızın temel taşları olan camilerimizin, türbelerimizin, burada metfun olan büyük zatların yürüdüğü sokakların, yaşadığı evlerin restore edilerek o dönemin ruhunu yaşatmak adına çalışmaları eleştiriyorsanız sizin bunun takdirini halkımıza bırakıyoruz.

Yok, eğer CHP'nin geçmişinde tarihe ve onun bakiyesi manevi alanlara yaptığı zulümden haberiniz yoksa siz partisini tanımayan, partisinin geçmişini bilmeyen bir il başkanısınız ki bu durum daha vahim bir durumdur. CHP Genel Merkezi bunu seçim sonrası kesinlikle değerlendirecektir.

Bakmadan Geçme