Cengiz Aytmatov Millet Bahçesi ve Anıtı Görkemli Bir Törenle Açıldı

Türk Dünyasının dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un adının verildiği millet bahçesi ve  anıtı yapılan görkemli bir törenle açıldı. 

Elazığ Sürsürü Mahallesinde bulunan millet bahçesinin adı Elazığ'ın fahri hemşerisi Türk Dünyasının dünyaca ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov'un ismi verilerek ölümsüzleştirildi. Ünlü yazara ithafen yapılan anıtında açılışının da yapıldığı açılış törenine Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türksoy Genel Sekreteri Sultan Raev, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kırgız Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Arslan Kapayoğlu Koyçiyev, Kırgız Cumhuriyeti Oş Şehri Özgön İlçesi Milletvekili Ulugbek Ormanov, Kırgız Cumhuriyeti Anayasa Konseyi Başkan Vekil Kırgız El Birliği Başkanı Amanbay Ömürzakov, Kırgız Cumhuriyeti Cengiz Aytmatov Dil Ve Edebiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdıldacan Akmataliyev, Kırgız Cumhuriyeti Yazarlar Birliği Başkanı Nurlan Kalibekov, Heykeltıraş Prof. Dr. Zakir Azizov, Kırgız Cengiz Aytmatov Dil Ve Edebiyat Enstitüsü Üyesi Doç. Dr. Iysayeva Nurzina, Kırgız Cengiz Aytmatov Dil Ve Edebiyat Enstitüsü Üyesi Doç. Dr. Ömürov Baktıyar, Şair Marsgül Abılova ve birçok davetli katıldı.

Cengiz Aymatov'un Kominist Rusya'sı zamanında yaşadığını hatırlatan Kırgız Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Arslan Kapayoğlu Koyçiyev “ Buna rağmen eserlerinde Türklük ve Turancılık şuurunu yansıtmıştır. 1980'li yıllarda söylediği bir sözde bizler Türk atanın evlatlarıyız demiştir. O dönemdeki şartları göz önüne alırsak o dönmede böyle bir cümle kurmak çok büyük bir cesarettir. Aytmatov'un eserlerinin Orhun kitabelerinin devamı niteliğinde olmasını isterim. Bundan dolayı bir Cengiz Aytmatov'u 21. Yüzyılın destanını yazan büyük bir yazar olarak ve 21. Yüzyılın Shakespeare olarak kabul edildiğini belirtmek isterim” diye konuştu.


Heykelin oluşumunda desteklerini esirgemedikleri için Elazığ Valiliğine teşekkür eden Heykeltıraş Prof. Dr. Zakir Azizov “ Büyük bir irade göstererek bu parkı Cengiz Aytmatov parkına çeviren onun ikinci yaşamına katkı sağlayan belki de dünyada ilk olabilecek böyle bir parkı açan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'na teşekkür ediyorum. Böyle güçlü iradeli yöneticilerimizin daha çok olmasını isterim” diye kaydetti.


Elazığ'da olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu vurgulayan Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev “ Bolluk ve bereketin şehri Elazığ ve medeniyetin beşiği Harput'tayız. Bugün burada Türk Dünyasının ortak değeri Cengiz Aytmatov'u anmak ve bu güzel parkı açmak için toplandık. Cengiz Aytmatov milli bir yazar ve Türk adaylarının temsilcisidir. Onun edebiyat dünyası her geçen gün küresel olmaktadır. Onun eserleri tüm dünyada okunan kainatın manevi bir kodu olarak haline gelmiştir. Edebiyat yolunda ilk safında yer almayı başarmıştır” diye ifade etti.

Tanrı dağlarından doğup ışığıyla tüm dünyayı aydınlatan Kırgızistan'ın yetiştirdiği 20. yüzyıl edebiyat dünyasının büyük yazarı fahri hemşerimiz Cengiz Aytmatov'un doğumunun 95 yıldönümüne ithafen gerçekleştirilen törenin hayırlı olması temennisinde bulunan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları “Eserleri hemen hemen her dile çevrilen yazdığı birbirinden değerli eserleri ile kıymetli bir hazine olan Aytmatov sadece Türk dünyasını değil bütün insanlığın kabul ettiği kıymetli bir değerdir. Tüm dünyada en çok okunan daha hayattayken bile eserleri 20 yüzyıl klasik eserleri arasında kabul edilen Aytmatov kültür adamı ve aydın vasıflarıyla evrensel bir zenginliktir.
Aytmatov dünyaca tanınmış bir yazar olmasının yanı sıra siyasetçi ve devlet adamlığı gibi pek çok sıfatıyla da zamanın ruhunu okuyan örnek bir şahsiyettir. Eserlerinde insanı merkeze alan ve “bir insan için en zor şey her gün insan kalabilmektir” sözüyle düşünce dünyamızda önemli bir yer edinen Aytmatov eserlerinde ön plana çıkardığı değerlerle gelecek nesiller için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
2008 yılında ebediyete uğurladığımız Aytmatov'u o tarihten sonra şehrimizde ağırlayamasak da aziz hatırasıyla her daim bizlerle birlikte olmaya devam edecektir. Sahip olduğumuz binlerce yıllık kadım kültür ve medeniyet hazinemizi kalemiyle ve kelamıyla işleyen ulu bir çınar olan Aytmatov'un gölgesinde kardeş Kırgız halkıyla kurduğumuz güçlü gönül köprüleri ilelebet payidar olacaktır” diye kaydetti.

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman ise yaptığı konuşmada “ Bizleri bugün bir araya getiren doğumun 95. Yılını kutladığımız Türk milletinin iftiharı ulu yazarı Cengiz Aytmatov'u rahmet ve minnetle yad ederek sözlerime başlamak istiyorum. Cengiz Aytmatov'un Elazığ ziyareti Elazığların hatırasında unutulmaz bir yer bırakmış yalnızca Elazığlıların değil bütün Türklerin Türk milletlerinin büyük bir içtenlikle okuduğu benimsediği sahiplendiği Cengiz Aytmatov buradaki etkinliklerde bizlere önemli mesajlar vermiş Türk dünyasının önemli kültür sanat etkinliklerinden biri olan Hazar Şiir Akşamları vesilesiyle Türk dünyasından gelen şairler Türklerin kültür edebiyat alanındaki bu önemli buluşmasında cengiz Aytmatov gibi önemli bir yazarın misafir etmenin gururunu yaşadılar. Cengiz Aytmatov Elazığ Türk halkının manevi azığı olarak görüyorum diyerek bizlere şu vasiyetini emanet etmiştir; “Türk dünyasında bilimi uygarlığı kültürü geliştirmek için birlik olmamız gerekir” onun bu rehberliği üzerine bugün mutluyuz ki Türk devlet teşkilatları gibi önemli bir müesseseye kavuşmuş bulunuyoruz. Bugün biz 2023 yılında cumhuriyetimizin 100.yılını kutlamanın coşkusunu yasıyoruz sayın cumhurbaşkanımızın ifadesiyle “önümüzdeki yüzyıla” Türkiye yüzyılı olarak adlandırmak için çok çalışacak ve çok gayret ediyoruz. Ben inanıyorum ki önümüzde ki yüzyıl Türkiye yüzyılı değil Türk yüzyılı olarak tarihe kayıt geçecektir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmaların ardından plaket takdimi ve Cengiz Aytmatov Anıtının açılış kurdelesinin kesimiyle düzenlenen tören sona erdi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme