Çalışan Tüm Kadınlar Yararlanacak! 7 Alanda Kadına Devlet Desteği
Çalışan ve çalışmayan tüm kadınlara yönelik devlet destekleri sıralandı. 17 alanda kadınlara destek veriliyor. İşte kadınlara yönelik devlet desteklerinin ayrıntıları…
Türkiye'de çalışan ve çalışmayan kadınlar için devletten çeşitli destekler sağlanıyor. Her geçen gün kadınlara yönelik destekler artıyor. Çalışan kadınlara birçok destek sağlanıyor. Kadınlara hem devletten destekler hem de emeklilik hakkı sağlanmasına yönelik adımlar atılıyor. Maaş desteği, izin hakkı, emeklilik prim desteği, doğum destekler gibi pek çok alanda çalışan kadınlara ayrıcalıklar sunuluyor. 7 alanda kadınlara sağlanan destekler açıklandı. Peki, çalışan kadılara yönelik devlet destekleri neler? İşte kadınlara devlet desteklerinin detayları…
ÇALIŞAN KADINLARA MESAİ AYARLAMASI
Çalışan kadınların hamilelik döneminde gerekli tedbirleri alabilmesi için mesai saatleri düzenleniyor. Hamile çalışanların 20.00 ile 06.00 saatleri arasında, yani gece vardiyalarında çalıştırılmasına izin verilmiyor. Buna ek olarak doğum yapmış anneler için süre 1 yıl uzatılıyor. Hamile olan ve emziren annelerin 7,5 saat mesaiden fazla mesai yapmasına da devlet izin vermiyor. Ayrıca işyerlerinde 100 – 150 kadın çalışan bulunuyorsa emzirme odasının açılması zorunlu tutuluyor.
ÇALIŞAN ANNELERE İZİN HAKKI
Çalışan anneler için doğum öncesinde ve sonrasında olmak üzere toplamda 16 hafta izin hakkı bulunuyor. Bu hakka ek olarak ayrıca 1,5 saat süt izni de veriliyor. Çocuk sayısına bağlı olarak bu süreye 6 aya kadar ücretsiz izin hakkı da eklenebiliyor.
İZİNLİ ANNELER 49.784 TL ALIYOR
16 haftalık analık izninde her gün için annelere iş göremezlik ödeneği olarak ödeme yatıyor. Bu ödeme 112 gün süreyle en az 49 bin 784 TL'ye ulaşıyor. Maaşa bağlı olarak değişen ödeme miktarı maaş yüksekse artıyor.
ANNELERE YARI ZAMANLI ÇALIŞMADA 19.850 TL YATIYOR
Çalışan annelerin doğum yapması ve evlat edinmesi halinde ilk çocukta 60, ikincide 120, 2'den fazla çocukta ise 180 gün yarı zamanlı çalışma imkanı sağlanıyor. Bu çalışma sürelerinde brüt asgari ücret üzerinden çalışmayan zamanları İŞKUR ödüyor. Böylelikle yarım gün çalışan anneler her ay İŞKUR'dan da 9 bin 925 TL ödeme alıyor ve ilk çocukta 2 ay yarım çalışma süresi İŞKUR tarafından 19 bin 850 TL olarak ödenmiş oluyor.
EMZİRME ÖDENEĞİ YATIYOR
Emzirme ödeneği doğum yapan anneler için süt parası olarak devlet tarafından yatırılıyor. Tek seferlik yatırılan emzirme ödeneği doğum yapan anneler için 857 TL olarak hesaplara aktarılıyor.
ÇOCUKLU ANNELERE PRİM KAZANCI
Çocuğu olan çalışan anneler için en a 2 yıl prim kazancı mümkün oluyor. 1 çocuk için 2 yıl verilen hak, 2 çocuk için 4, 3 çocuk içinse 6 yıl veriliyor. Böylelikle doğum borçlanmasından faydalanarak 6 yıl daha erken emeklilik hakkı 2160 gün primle öne çekilebiliyor.
ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELER
Engelli çocuğu olan anneler için prim desteği sağlanıyor. Bakıma muhtaç çocuğu olan çalışan anneler 1 Ekim 2008'den sonra ödedikleri tüm primlerin 4'te 1'ini primlerine ek olarak alabiliyor. Böylelikle emeklilik yaşı erkene çekilmiş oluyor.