ÇAĞIMIZIN VEBASI DEPRESYON!

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/ Özel Doğu Anadolu Hastanesi Doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr.Emrah ÖZDEN yüzyılımız da adı en çok bilinen Depresyon hastalığının ,nedenlerini,türlerini ve tedavi yöntemlerini bizlerle paylaştı.

TAKİP ET
DEPRESYON NEDİR?

Bireyleri ya da toplumun bir kısmını doğrudan etkileyen, haftalarca hatta aylarca süren ruhsal bir bozukluktur. Genel olarak kişilerin ve grupların kendilerini yoğun stres, kaygı ve baskı altında hissederek negatif duygulara yönelme durumudur.

O kadar ki artık günlük dilde çokça kullanılır oldu. Depresyon salgınından söz ediliyor. Gerekli tedbirler alınmadığında 2020 yılında nelerin olacağı konusunda Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarıları var. Dolayısıyla durum ciddi…

İnsanımız giderek lükse alıştı, konforu sevdi. Zorlanmak istemiyor hiçbir konuda. Zorlandığında da hemen depresif davranışlar gösteriyor. Ağız tadımız hemen kaçıveriyor. 'Hayattan zevk alamıyorum' ya da 'Yaşamanın ne anlamı var?' sözünü giderek daha küçük kişiler tarafından söylenir oldu. Suni zevklerle arzular bastırılmak isteniyor. Alkol maddenin pençesine düşünler ise kısır bir döngünün içinde debeleniyor.Depresyon, temel belirtileri isteksizlik ve hayattan eskisi kadar zevk almama olan bir hastalıktır. Uyku bozuklukları olur. Genelde uykusuzluk, bazen fazla uyuma şeklinde görülür. İştah bozuklukları olur. Bu da genelde iştahsızlık, bazen aşırı iştah şeklinde görülür. Unutkanlık, dikkat kusuru, konsantre olamama, kararsızlık, yorgunluk, cinsel isteksizlik, değersizlik duyguları, suçluluk duyguları, kendine güven azalması yaşanır.

DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR? DEPRESYON NEDENLERİ NEDİR?

Olumsuz düşüncelerin 2 hafta ve hemen hemen her gün gün boyu sürmesinin ise depresyonun habercisi olmakta. Depresyon belirtilerini şöyle açıklayalım,'Depresyon, anhedonia dediğimiz ilgi kaybı, zevk alamama, enerji kaybı, suçluluk duyguları, yetersizlik düşüncesi, karar vermekte zorlanma, dikkat ve konsantrasyonda azalma, unutkanlık, düşüncelerin ve hareketlerin yavaşlaması, uyku ve iştah bozuklukları gibi belirtilerle giden bir tablodur. Bu belirtilerin en az 2 hafta ve hemen hemen her gün gün boyu sürmesi gerekir. 

DEPRESYON NASIL GEÇER? DEPRESYON TEDAVİ YÖNTEMLERİ NEDİR?

 Depresyonun nasıl geçeceği depresyonun tedavi yöntemlerinin neler olduğu ve çaresini yazalım..Depresyon tedavisinin ilk planda antidepresanlar denilen ilaçlarla yapılıyor'Bu ilaçlar başta seratonin olmak üzere beynin hormonlarının tekrar normal düzeyine gelmesini sağlar. Bu ilaçlar beyin üzerinden etkili olduklarından yan etkileri de fazladır. Özellikle kilo alma en sık karşılaşılan yan etkilerden biridir. Bazı hastalarda ilaç tedavileri başarısız olabilir. Bazı vakalarda yan etkileri nedeniyle ilaçlar kullanılamayabilir.

DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

İştahınız belirgin oranda artıyor veya azalıyorsa,

Kilonuzda belirli artış ve azalma varsa,

Odaklanmakta problem yaşıyor, dikkatsiz davranışlar da bulunuyorsanız,

Ümitsiz, değersiz ve çaresiz hissediyorsanız, 

Uyku düzeniniz yoksa

Günlük aktivitelerinize ilginiz azalmış ve belirgin bir enerji kaybı yaşıyorsanız.

Nedensiz fiziksel ağrılar çekiyor, çok öfkeleniyorsanız depresyona girmiş olabilirsiniz.

DEPRESYON NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

 Problemlerin ne olduğunu bulmalı ve o problemlerin üzerine gidilmelidir. Depresyon tedavisi kararlılık ve zaman gerektiren bir süreçtir.

Düzenli egzersiz, ilaçlar kadar etkili bir yöntem olabilir. Sağlıklı beslenerek hem fiziksel hem de ruhsal fazlalıkları atmış olursunuz. 

Düzenli spor ve beslenme uyku kalitenizi arttırarak depresyondan çıkmanıza yardımcı olabilir. Hayatınız da depresyonu yenmeye yardımcı olacak birkaç küçük değişiklik yapabilirsiniz. 

Çalışma hayatınızdaki stres ve kaygıyı en aza düşürmeye çalışın. Yeni insanlar tanıyın ve arkadaşlık kurmaya çalışın. Aşk hayatınızda kötü giden şeyleri mutlaka eşinizle çözün. 

Kimler depresyona adaydır?

 

 İlk depresyon atağı genellikle yirmili veya otuzlu yaşlarda görülür. Ancak çocuklarda görülen depresyon vakaları da ender değildir. Bunlara ek olarak, yaşlılık döneminde de depresyon yaygındır.

 



 

Depresyon Teşhisi Nasıl Konuluyor?



 


  1. Teşhiste hastanın öyküsü çok önemlidir.

  2. Hastanın aile yakınlarında hastalığın olup olmadığı, eğer hasta yakınları depresyon geçirdiyse onların ilaç kullanıp kullanmadığı, ilaç kullandıysa hangi ilacı kullandığı önem kazanır. Yanlış teşhis çoğunlukla hastanın hikayesini alırken gerçekleşiyor. 

  3. Ailesiyle size geldiyse semptomları aynı zamanda ailesinden öğrenebilirsiniz; hastanın vermediği cevapları ailesi verebilir,



 

Yanlış Teşhisi Azaltmalıyız:



 

Yıllardır tedaviye cevap vermeyen Depresyon tedavisi görmüş birçok vaka son umut olarak Merkezimize gelmişlerdir. Bu hastaların bir kısmı ilaç kullanmak istememektedir.

 

Bu hastaların önemli bir kısmı,



 


  • Depresyon olmadığını, ancak 

  • Manik Depresif olduklarını veya 

  • Geçirilmiş Kafa Darbesine bağlı sekonder depresyon olduklarını öğrendiler.  



 

Bazı hastalar kafalarına aldıkları darbeden bir süre sonra Depresyon veya Manik Depresyon benzeri şikayetleri sekonder olarak ortaya çıkıyor. 

  

 

Majör depresyon; sık görülen yüksek kabiliyet kaybına sebep olan yineleyici bir hastalıktır.

İntihara kadar götürülebilen ruhsal çöküntü halini, içinde potansiyel olarak barındırmaktadır. Bu hastalığı karakterize eden belirti kişinin herhangi bir şeyden tat alma kabiliyetinin neredeyse tamamen kaybolmasına sebep olmasıdır. Sıklıkla uyku ve iştah zorlukları ortaya çıkar. Bir işe odaklanmaya çalışırken konsantrasyon problemi yaşar.


Majör Depresyon Nedir?


Birçok insan hayatlarının bir döneminde üzgün ve çaresiz hissedebilir. Ama majör depresyonda bu hislerin, depresif ruh hlinin ve ilgi kaybının günün büyük kısmında (özellikle sabahları) görülmesi ve bunların da en az iki hafta boyunca devam etmesi gerekir.


Majör Depresyon Belirtileri



  • Neredeyse her gün bitkin hissetme ya da enerji kaybı.

  • Neredeyse her gün değersiz ya da suçlu hissetme

  • Konsantrasyonun bozulması ve kararsızlık

  • İnsomniya (uyuyamama) ya da hipersomniya (aşırı uyuma)

  • Neredeyse bütün aktivitelere ilginin kaybolması ya da bunlardan hiç zevk almama (anhedoni de denilen bu belirti diğer belirtilere göre majör depresyonu işaret etmede daha belirleyicidir)

  • Dinlenememe ya da yavaş hareket etme, yavaş düşünme

  • Ölüm ve intihar düşüncelerinin sürekli gelmesi

  • Ciddi oranda kilo kaybı veya kilo alma (toplam vücut kitlesinin %5'i kadar)



 

Kadınlar Majör Depresyona Daha mı Yatkındır?



Kadınların majör depresyona yakalanma riski erkeklerin neredeyse iki katıdır. Ergenlik çağında, regl döneminde, hamilelikte, düşük yapmada ve menapozdaki hormonal değişiklikler majör depresyon riskini artırabilir.

olarak gözlemlemiş.

Klinik depresyon riskini artıran diğer faktörler evde veya işteki stres, aile hayatı ile kariyeri dengelemeye çalışma ve yaşlanan ebeveylerin bakımını yapma olabilir. Tak başına çocuk yetiştirmek de riski artırabilir.

Erkeklerde Major Depresyon İşaretleri Nelerdir?



Erkeklerdeki depresyon önemli ölçüde az kayıtlara geçmektedir. Majör depresyondan muzdarip erkekler çok daha az yardım aramaktadırlar. Hatta bu durumdan etraflarındaki insanlara bahsetmeyebilirler.

Erkeklerdeki depresyon işaretleri çabuk öfkelenme, genel sinirlilik, uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı (bu maddelerin kullanımı depresyonun sonucu olabileceği gibi, depresyona da sebebiyet verebilirler) olabilir. Duygularını bastırma kendilerine veya başkalarına yönelik şiddetli davranışlara neden olabilir. Ayrıca hastalık, intihar ve hatta adam öldürmeyle sonuçlanabilir.


Majör Depresyon Tetikleyicileri


Bazı yaygın majör depresyon nedenleri ya da tetikleyiciler şunlardır:


  • Sevilen birisinin ölümünden duyulan yas

  • Sevilen birinden ayrılmak

  • Sosyal izolasyon veya muhtaç hissetmek

  • Büyük yaşamsal değişiklikler: taşınma, mezun olma, iş değiştirme, emeklilik

  • İlişkilerdeki kişisel anlaşmazlıklar

  • Fiziksel, cinsel veya duygusal taciz



 

Bakmadan Geçme