BYD İle Batıya Uyarı Atışı
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'de bir üretim tesisi kurmasına yönelik şirket ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma batı piyasasında şok etkisi oluşturdu.
Yılda 150 bin elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretilecek. Bir AR-GE merkezi kurulacak. 2026 sonunda açılacak tesislerde doğrudan 5 bin kişi istihdam edilecek.
Pazartesi atılan imzalar, dünya medyasında manşetleri süsledi. Küresel medya, BYD'nin dünyaya açılmasına dikkat çekerken, ekonomi basını haberi gümrük vergilerinden gördü:
Avrupa Birliği (AB), Çin'de üretilen otomobiller için üye ülkelere ithalatında yüzde 38.1'e varan oranlarda ilave vergi uygulayacakken BYD, Türkiye yatırımıyla bundan muaf olacak ve bu araçlar yüzde 40 daha ucuz olacak.
Türkiye'nin BYD hamlesi küresel sermayeyi epey ürkütmekle kalmadı ülkemizin ekonomik anlamda Çin''e yaklaşması batıyı tedirgin etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi kartlar yanında ekonomik kartları da iyi oynayarak dünya satrancını en güzel şekilde yönetip kendilerini vazgeçilmez sanan ülkelere şah-mat çekmesi birçok ülkeyi tedirgin ederken Türkiye'nin yeni bir üretim üssü olmasına da kapı aralandı.
BYD'nin Manisa'da inşa edip 5 bin kişiyi istihdam edeceği fabrikasında üreteceği otomobillerin bazı parçalarının Elazığ'da üretilmesine yönelik Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan'ın çağrısı ve bu konuyu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ilgili bakanlara taşıyacak olması da önemli ve anlamlı bir davet oldu.
Elazığ'ın teşvikte 6. Bölge kapsamında yer alması imkân ve imtiyazı, üretilen parçaların maliyetine yansıyacağı gibi ilimiz istihdamına da önemli katkı sağlayacak.
Dileriz Elazığ TSO Başkanı İdris Alan'ın bu çağrısına milletvekillerimiz de destek verir ve bu alanda adımlar atılır.