Bulut: 'Şartnamede Önemli Değişiklikler Yapıldı'
AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Maden ilçesindeki rezervlerle ilgili yapılacak ihalenin şartnamesinde önemli değişiklikler yapıldığını ve talep ettiklerini aldıklarını Hakimiyet Gazetesi'ne açıkladı.
AK Parti Elazığ Milletvekili, MKYK Üyesi ve Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Bulut, Elazığ'daki ziyaretlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Hakimiyet Gazetesi'ne de bir ziyarette bulunan Milletvekili Bulut, İmtiyaz Sahibi Ahmet Toprak ile bir araya gelerek gündeme ilişkin fikir alışverişinde bulundu.
Ziyaret kapsamında Hakimiyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Enes Yılar'ın gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Milletvekili Metin Bulut, Maden'deki rezervlerin ihale süreciyle ilgili yeni bir şartname yayımlandığını ve bu şartnamede önemli değişiklikler yapıldığını belirtti.
VATANDAŞ EKONOMİDEN DERTLİ
Son günlerde yaşanan fiyat artışlarından vatandaşın büyük oranda etkilendiğini açıklayan Milletvekili Bulut, Aralık ayında bir rahatlama yaşanacağını belirterek şunları söyledi: “Son günlerde yaşanan fiyat artışlarından kaynaklı olarak vatandaş yaşadığı sıkıntıları, zorlukları bize iletiyor. Çok uzun zamandır vatandaşın konforlu yaşaması için elimizden gelen her şeyi yapıyorduk. Bundan sonra ki süreçte de yapacağız. Öyle tahmin ediyorum ki yılsonuna doğru normalleşecektir.”
“ESAS, DETAYA BOĞDURULUYOR”
Milletvekili Bulut, Maden'deki ihale süreciyle ilgili geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurulan yeni şartname ile ilgili detayları da açıkladı. Süreçle ilgili vatandaşın bilmediği konularda olaya dahil edilmeye çalışıldığını belirten Bulut: “Madenlerle alakalı şunu söyleyeyim, burada yapılmak istenen esas, detaya boğdurtmak. Esas şu: Burada Türkiye'nin en büyük madenlerinden birini bulduk. Bunun sevincini neredeyse gölgede bırakabilecek şekilde söylemlerde bulunuldu ve vatandaş bunun içerisine çekildi. Bunu çok doğru bulmuyorum. Çünkü vatandaşın bilmediği bir konuyla ilgili vatandaş tamamen konunun içerisine çekiliyor” şeklinde konuştu.
“İZABE TESİSLERİ, İSTİHDAMIN EN FAZLA OLDUĞU KISIM DEĞİL”
Vatandaşların en fazla istihdam sağlanan alanın izabe tesisleri olduğunu düşündüğünü belirten Milletvekili Bulut, şunları söyledi: “Vatandaşa İzabe tesisi nedir, neden önemli diye sorarsanız bilmez. Vatandaş izabe tesisin en fazla istihdam sağlanan yer olduğunu düşünüyor. Bu durum böyle değil. İzabe tesisi bu tür tesislerde teknolojik tesis olarak kullanılıyor. Çıkan maddenin ham hale geldiği tesislerdir buralar. Bunun için 2 şey lazım. Birincisi yüksek teknoloji ve bunu insanlar yapamıyor, makinalar yapıyor. İkincisi eritmedir, maddeyi yüksek ısılı fırınlarda eritme işlemi yapılıyor. İzabe tesisinin ülkeye katkısı var.”
“TESİSİN KURULMASI 5 YIL SÜRER”
Böylesine büyük bir rezerv alanında kurulacak izabe tesisinin 5 yılda tamamlanabileceğini aktaran Milletvekili Bulut, şu bilgileri verdi: “Elazığ'ın Maden ilçesinde çıkardığınız madeni ham şekliyle dışarıya satmıyorsunuz. Külçe ve bakır halinde dünyaya satıyorsunuz. İzabe tesis olmalı mı, olmalı. Yarın madenden çıkan ham maddenin bakır haline dönüşüp ülkeden ihraç edilmesi bizim en büyük taleplerimizden bir tanesi. İhaleyi alacak firmanın izabe tesisi olması şartı konulmuş ama Elazığ'da yapılması şartı konulmamış. Buraya izabe tesisi şartı dayatılırsa, bunun kurulması 5 yılı bulur. 5 yıl bekleyecek miyiz bunun işlenmesi için?”
“TALEPLERİMİZ ANINDA KARŞILANDI”
Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve Bakan Yardımcıları ile Maden konusunu defalarca konuştuğunu ve bu görüşmelerde iletilen taleplerin olumlu karşılandığını belirten Milletvekili Bulut, talepleri şu şekilde sıraladı:
-“İlk ihale açıklandığında Elazığ kamuoyunda bir hassasiyet oluştu, dediler ki; “ihale süresi çok kısıtlı, bu farklı şeyleri çağrıştırabilir, biz Elazığ'da bir oluşum yapmak istiyoruz.” Bu durumların ardından biz ihalenin ertelenmesini talep ettik ve ihale ertelendi.”
-“Biz Elazığ'da çıkan madenin kamyonlara yüklenip başka yere götürülmesine karşıyız, dediler. Flotasyon Tesisi Elazığ'da olsun, dediler. İlk ihale şartnamesinde bunlar yoktu. Sayın Fatih Bakanımız ile üç defa görüştük. ‘Bu rezervlerin kamyonlara yüklenip götürülmesini istemiyoruz, burada zenginleşsin' dedim, onu da kabul etti. Zenginleştirme işlemi yani flotasyon tesisi, en fazla istihdamın olduğu yerdir.”
-“Son olarak ‘bir isteğimiz daha var' dedim, çalışan insanların yüzde 90'ının Elazığlı olmasını istedim ama Sayın Bakanımız Fatih Dönmez, ‘bu teknik olarak mümkün değil' dedi. Buraya teknik elemanlar ve uzmanlar gelecek, yüzde 60'ı Elazığlı olsun dediler. Bunu da şartnameye koydurduk. Orada çalışan kişilerin yüzde 60'ı Elazığlı olacak.”
“SİYASET, İHALEYİ KİMİN ALACAĞINA KARIŞMAZ”
İhalenin adrese teslim yapılacağı konusuyla ilgili eleştirileri de yanıtlayan Milletvekili Bulut, son olarak şunları söyledi: “Benim şehrim ve ülkem buradan ne kazanacak bunun hesabını yapmak zorundayız, kimin alacağı konusu siyasetin meselesi değil. Bizim siyaset anlayışımız bu. Vatandaşı bu sürece dahil ederek adrese teslim ihaleyi çok anlamlı bulmuyorum.”