Bugün İftarda Ne Pişirsem?
Bugün iftarda sofraya Elazığ'ımızın müthiş lezzeti çorbalarından Mukaşerli Erişte Çorbası ve yanına içli köfte konuk oluyor, meze olarak Patlıcan Söğürtmeyi ekliyoruz. Tatlı olarak yapması son derece pratik ve lezzetli bir tatlı olan Taş Ekmeği tatlısını yapıyoruz.
Mukaşerli Erişte Çorbası
Malzemeler:
½ su bardağı Mukaşer
1 kase erişte
1 çorba kaşığı nane
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 orta boy kuru soğan
2 servis kaşığı kavurma
1 çay kaşığı pulbiber
8 su bardağı su (daha fazla ihtiyaç duyulursa eklenebilir.)
Tuz
İsteğe göre tereyağı
Yapılışı:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Kavurma ile beraber bir tencerede kavrulur. Domates ve biber salçası soğanlara ilave edilir. Kaynatılmış su ilave edilir. Mukaşerler iyice yıkanır süzgeçte beklemeye bırakılır. Hazırlanan Mukaşer kaynamakta olan tenceredeki suya eklenir. 10 dakika pişirilir. Erişte, Nane ve Pul biberi eklenir. Ağır ateşte 15 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alınır ve tuzu eklenir. Eğer suyu azaldıysa göz kararı biraz daha sıcak su ilave edilir. Çorba servise hazırdır.
Elazığ İçli Köftesi
Malzemeler:
İçli köftenin dışı için;
1 kilo yağsız içli köftelik kıyma
2,5 kase bulgur (3 su bardağı kadar)
1 yumurta
1 çay bardağı irmik
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
Su
İçi için;
1 kilo normal yağlı kıyma
10-12 adet kuru soğan (yaklaşık 2 Kilo )
1 paket margarin
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tuz
Biraz maydanoz
1 su bardağı kadar doğranmış ceviz
Pişirmek için;
3 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tepeli margarin
1,5 litre su
Tuz
Yapılışı:
Önce soğanlarımızı robotta yemeklik çekelim. Tencereye alalım, soğanı ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur. Soğanları koyduktan sonra ocağı yakalım. Eğer soğan sulanırsa suyunu çekene kadar bekleyelim. Sulanmazsa direk yağı ekleyelim. Yağ fazla ve kesinlikle margarin olmalı ve asla teremyağ marka kullanmayın, bazı margarinler yumuşak türde oluyor ben bizim marka kullanıyorum. Teremyağın hüsranını yaşadım bir keresinde yumuşak olursa soğuduktan sonra yuvarlak şeklini veremeyiz. Neyse yağını ekleyelim ve soğanları kavuralım. Ve kıymayı ekleyip kavurmaya devam edelim. Kıyma iyice pişene kadar bekliyoruz, arada karıştıralım dibi tutmasın. Kıyma pişince salça ve baharatları ekleyelim, karıştırıp en son maydanoz ekleyelim. Ilık olunca doğranan cevizi de ekleyelim. Cevizi neden ılık olunca ekliyoruz söyleyeyim ceviz sıcakken yağı çeker ve harçta yağ kalmaz. Ve tencereyi 1 gece dolapta bekletelim, iyice soğuyacak harç ve bir gece sonra soğuyan harcı istenilen büyüklükte alıp yuvarlayalım, boyutu resimlerde var. Yuvarlanıp kaba alınan iç harcı bu sefer de buzlukta bekletiyoruz bir gece yada istediğiniz kadar kalabilir. İçli köfte yapacağınız gün o an çıkarılır asla buzu çözülmemeli. Gelelim dış kabuğuna. Kıyma ve diğer malzemeler kaba alınır, azar azar su eklenerek iyice yoğurulur. Kıyma sakız gibi olacak biz öyle deriz. Ve yuvarlak harçlar alınır parmakla oyularak ince açılır. İçine donan iç harç koyulur ve kapatılarak yuvarlanır. Sıra geldi pişmeye. Suyu için yağ ve salça tencereye alınır, kavrulur ve suyu dökülür. Tuz eklenir ve su kaynayınca içli köfteler içine atılır, haşlanır. Haşlandığı sudan anlaşılır resimde de gösterdiğim gibi içli köfteler üste çıkarsa pişmeye çok az kalmıştır. Üste çıksın 5 dk daha kaynasın, sudan çıkarın servis yaparken isteyene sulu isteyene su koymadan servis yapabilirsiniz.
Patlıcan Söğürtme
Malzemeler:
3 adet közlenmiş patlıcan
2 adet kapya biber
1 adet kuru soğan
3 4 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım çay kaşığı karabiber
Bir tutam maydanoz
Yapılışı:
Patlıcanları közleyip soyup doğrayalım bir kenara alalım.
Ardından yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı sıvı yağ ile tavaya alalım 2 – 3 dakika orta ateşte kavuralım.
Ardından doğranmış kapya biberleri de ekleyelim 2 – 3 dakika daha kavuralım.
Patlıcanları , tuzu , karabiberi de ekleyip karıştırıp ocaktan alalım.
Servis tabağına aldığımız da üstüne maydanozu ekleyelim. Afiyet olsun
Taş Ekmeği (Elazığ)
Malzemeler:
2 su bardağı süt
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
2 su bardağı kadar un
Şerbeti için;
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Küçük parça limon
1,5 yemek kaşığı tereyağı
Araları için;
Ceviz
Yapılışı:
Öncelikle hamur malzemesini bir kaba alalım ve çırpalım.
Krep hamurundan biraz daha sıvı olacak şekilde ununu ekleyelim ve tavaya ince olacak şekilde harcımızı döküp krep gibi pişirelim. Yaklaşık 20 tane çıkıyor, ince döktüğüm için.
Piştikten sonra şerbeti hazırlayalım. Tencereye malzemeyi alıp kaynamaya bırakalım. Kaynadığı an küçük limon parçası atalım içine ve 10 dk kaynatalım, altını kapatalım.
Başka bir kaba tereyağı alıp eritelim, köpürene kadar bekleyelim. Köpürdükten sonra kapatalım ve erimiş tereyağını şerbetimize ekleyelim.
Ve cevizleri robottan geçirelim, borcama taş ekmeklerimizi sırasıyla koyalım. Bir taş ekmeği bir şerbet dökelim kaşıkla.
İki katta bir de ceviz serpelim, aralarına en üst kata gelene kadar bu işlemi gerçekleştirelim. Ben 10-10 olacak şekilde yaptım.
10 kat bir borcamda 10 kat ayrı borcamda üst üste dizdim ve en üste de ceviz serpip üçgen olacak şekilde keselim. Resimlerde de gösterdim aşamaları ve servise hazır. Afiyet olsun. Elazığımızın en güzel ve en meşhur tatlısıdır :)
Not: Şerbet ılık, taş ekmeği soğumuş olacak.