Bu sorular Türkiye'de son günlerin en çok konuşulan konularının başında geliyor
Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de en uzun bir aradan sonra Batı Nil Virüsü görüldü. Batı Nil virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Gibi sorular en çok arananlar arasına girdi.
Batı Nil Virüsünden korunma yolları ve tedavisini merak eden birçok kişinin paylaşımları sosyal medyada günün en çok konuşulan konusu oldu. Batı Nil Virüsüne dair bütün bilgiler haberimizde. İşte detaylar…
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Batı Nil Ateşi ya da Batı Nil Virüsü, sivrisinek ısırması yoluyla bulaşan RNA virüsüdür. Zoonoz zoonoz yani hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olan batı Nil virüsü, virüsle enfekte olmuş bir sivrisineğin ısırmasıyla yayılır. Batı Nil Virüsünde yaygın olarak görülen belirtiler baş ağrısı, ateş, kas güçsüzlüğü, vücut ağrıları ve döküntüdür.
Herhangi bir aşısı veya tedavisi bulunmayan Batı Nil Virüsü’nden korunmanın en temel yolu sivrisinek ısırıklarına karşı dikkatli olmaktır. Bununla birlikte hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat eden kişiler de sağlık talimatlarına uygun hareket etmelidir.
BATI NİL VİRÜSÜ NEDEN OLUR?
İnsandan insana geçen bir hastalık olmayan Batı Nil Virüsü, enfekte sivrisineklerin insanları ısırması sonucu meydana gelir. Hastalığın temel nedeni budur. Sivrisinekler, besin ihtiyacını enfekte kuşlarla karşıladığında ve bu şekilde beslendiklerinde enfekte olurlar. Enfekte sivrisinekler daha sonra virüsü insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırır.
BATI NİL VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Sivrisineklerin insanları ısırması sonucu
Nadir olarak kan transfüzyonu ve organ nakli
Doğum sırasında anneden bebeğe geçiş
BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ateş
Vücut ağrıları, halsizlik, kas güçsüzlüğü
Baş ağrısı
Kusma
Ciltte döküntüler
Lenf bezlerinde şişme (lenfadenopati)
İshal
Titreme
Hastalık kişiyi şiddetli etkilediyse boyun tutulması, titreme, nöbetler ve nadiren felç ile koma da görülebilir.
BATI NİL VİRÜSÜ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Batı Nil Virüsü’nün teşhisi için klinik belirti ve bulguların durumuna göre kan testi ve omurilik sıvısı ile test yapılır. Batı Nil enfeksiyonuna karşı vücudun bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar laboratuvar ortamında saptandıktan sonra kesin tanı konulur.
BATI NİL VİRÜSÜ’NÜN TEDAVİSİ VAR MI?
Viral bir enfeksiyon olan Batı Nil Virüsü için henüz geliştirilmiş bir aşı ya da ilaçlı tedavi uygulaması yoktur. Hastanın yaşam kalitesini yükseltmek ve belirtilerin etkisini azaltmak için farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak nörolojik hastalık nedeniyle hayati kayıplar ileri yaştaki kişilerde daha fazla olmaktadır.
Batı Nil Virüsü’nde amaç sivrisinek ısırmalarına karşı tedbir almaktır. Bunun için kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle yaz mevsiminde ilaçlama yapılması çok önemlidir.
BATI NİL VİRÜSÜ’NDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Batı Nil Virüsü’nde korunma yolları aynı zamanda sivrisineklerden korunma anlamını taşır. Batı Nil Virüsü vakaları genellikle yaz aylarında çoğalan ve sonbaharda da yaşamaya devam eden sivrisineklerin çok olduğu mevsimlerde ortaya çıkar. Sivrisinek ısırıklarından korunmak ve ilaçlama son derece önemlidir.
BATI NİL VİRÜSÜ’NDEN KORUNMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER ŞU ŞEKİLDEDİR:
Riskli bölgelerde uzun kollu kıyafetler giyilmelidir
Hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat ederken talimatlara uyulmalıdır
Kapı ve pencereler sineklik olmadan uzun süre açılmamalıdır. Bunun yerine ortam ısısını ayarlamak için klima kullanılabilir.
Olası sivrisinek ısırıklarını önlemek için sulak alanlardan uzak durmak gerekir.