Bu haber On Binlerce Elazığlıyı İlgilendiriyor! Top Artık Vatandaşta…
Geçtiğimiz günlerde Elazığ'da deprem sonrası yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere şehrin tüm siyasi ve bürokratları bir araya gelmiş, toplantının detaylarına ilişkin bilgileri ise Hakimiyet kamuoyuna açıklamıştı. Toplantıda konuşulan en önemli konulardan biri olan yıkımlarla ilgili Elazığ Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü somut adımları atmaya başladı.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Merkezli meydana gelen şiddetli depremler nedeniyle Elazığ'da da binlerce bina hasar gördü. Binaların hasar tespiti için uzun bir süre ayrılırken geçtiğimiz haftalarda itiraz süreçleri de tamamlanarak kesin sonuçlar listeye çıktı.
Hasar tespitinin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından diğer bir zor süreç olan yıkım aşamasına geçiliyor.
ŞEHİR MASASINDA KONUŞULDU
Geçtiğimiz günlerde Elazığ Valisi Ömer Toraman, Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Mahmut Rıdvan Nazırlı, Semih Işıkver ve Gürsel Erol ile Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve birçok kurum müdürünün katılımıyla bir istişare toplantısı düzenlenmiş, toplantıda yıkım konusu da ele alınmıştı. Toplantıdaki detaylara ulaşan Hakimiyet ekibi, Vali Toraman'ın yıkımlar konusunda vatandaşın kendi yapısını yıktırması için 10 gün anlaşma ve 30 gün yıkım süresi tanındığını, yıkılmayan binaların ise Elazığ İl Özel İdaresi tarafından yıkılacağını vurguladığını kamuoyuna duyurmuştu.
ELAZIĞLI VATADANŞLAR DİKKAT!
Yıkım konusunda Elazığ Valiliği ve Elazığ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü il somut adımı attı. Geçtiğimiz günlerde Malatya'da olduğu gibi Elazığ'da da yıkımı yapılacak hasarlı binalara kırmızı etiketler muhtarlar tarafından asılmaya başlandı. Kırmızı etiketle birlikte binalara yıkım tebliğini içeren yazılar da yapıştırılıyor. Söz konusu tebliğ ile vatandaşların 10 gün içerisinde yıkım ruhsatı alması ve 30 gün içerisinde de yapılarını yıktırması gerektiği bildirildi.
HAK KAYBI YAŞANMASIN
Eğer vatandaşlar bu süre içerisinde yapısının yıkımını yaptırırsa yıkım firması tarafından ödenen ücretleri alabilecek. Aksi halde binanın başka bir kurum tarafından yıkılması halinde ise bu ücreti almak zorlaşacak. Bu konuya dikkat çeken uzmanlar; vatandaşların hem bir hak kaybı yaşamaması hem de yıkımların daha hızlı yapılabilmesi için yapı sahiplerinin duyarlı olması gerektiğini belirtiyor.