BU ÇARŞIYI GEZMELİSİNİZ !!!

Gülşah ALTAŞ / Elazığ Belediyesi tarafından tarihi belde Harput Sarahatun Cami karşısında açılan El Emeği Göz Nuru Çarşısı'nda, Elazığlı bayanlar bugünlerde oldukça yoğun misafir ağırlıyor

TAKİP ET
Gülşah ALTAŞ / Elazığ Belediyesi tarafından tarihi belde Harput Sarahatun Cami karşısında açılan El Emeği Göz Nuru Çarşısı'nda, Elazığlı bayanlar bugünlerde oldukça yoğun misafir ağırlıyor.

İlmek imek dokudukları malzemeleri kendilerine tahsis edilen ücretsiz stantlarda satışa sunan hanımlar, ürettikleri el emeği göz nuru ürünlerle hem kültürlerini yaşatıyor, hem de aile bütçesine katkı sağlıyorlar.

Elazığlı hanımlar, oyadan ahşap oymacılığına, kök boyayla yapılmış örtülerden oyuncaklara, örgüden takıya ürettikleri birbirinden kıymetli el emeği göz nuru ürünleri gelen misafirlerin beğenisine sunuyor. Özellikle yaz mevsiminde gurbette bulunan Elazığlıların uğrak meknlarının başında gelen çarşıyı gezerek sizler de hediyelik eşya bakabilir ve sevdiklerinizi mutlu kılabilirsiniz.

Bizler de Hakimiyet Gazetesi olarak tarihi belde Harput'ta bulunan Elazığ Belediyesi El Emeği Göz Nuru Çarşısı'nı gezerek sizler için en güzel hediyeleri resmetmeye çalıştık. Stantların ücretsiz verildiğini ifade eden hanımlar, akşam saatlerinde ciddi bir kalabalığın söz konusu olduğunu belirterek burada emeği olanlara teşekkür ettiler.





İĞNE OYASI REVAÇTA

İpeği çekilip boyanan, Gül, Hercai Menekşe, Aluç Yaprağı, Çarkı Felek, Leylak, İğde Çiçeği, Berber Aynası, Limon Çiçeği, Pamuk Çiçeği, Nikh Sepeti, Elazığ Yıldızı, İki Gelin Bir Kaynana gibi daha nice adlarla yıllardır kadınların haydigererini ve duygularını yansıttığı iğne oyası, Elazığ kültüründe son derece önemli bir yere sahip. Hanımlar ilk önce ipeği çekip boyuyorlar, ardından da ortalama 10 gün göz nuru dökerek, yöreye özgü iğne oyasını işliyorlar. Geçmişten bugüne yapılagelen ve yazma adı verilen başörtüsünün çift taraflı işlenmesine ek olarak, büyük boy yazmalara, oda takımlarına, havlu kenarlarına işlenen iğne oyaları, genç kızların çeyizliklerinin vazgeçilmezi olarak kabul görüyor.



UNUTULAN DEĞERLER YENİDEN CANLANIYOR

Elazığ Belediyesi tarafından üç yıl önce açılan Harput El Emeği Göz Nuru Çarşısı'nda bulunan stantlarda hanımlar aile bütçelerine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşarken, bir taraftan da istihdam amaçlı çalışmalara imza atıyorlar. Tarihi beldenin yaz aylarındaki kalabalıklığı düşünüldüğünde stantlarda yardımcı personelde görevlendiriliyor. Çarşıda sergilenen ürünlerin tamamının el emeği göz nuru malzemelerden oluştuğunu vurgulayan bayanlar, özellikle çeyiz ürünleri ile iğne oyalı yazmaların en çok satılan ürünler olduğunu belirtiyorlar.



BEZ VE ÖRGÜ BEBEKLER İLGİ GÖRÜYOR

El Emeği Göz Nuru Çarşısı'nda, yüzyıllar boyu annelerin kız çocukları için diktiği bez bebekler de hayli ilgi çekiyor. Kimine oyalı yazması örtülmüş, kimine Elazığ'ın meşhur sekiz köşe şapkası. Bez bebekler üreten hanımlar anneleri uyararak, birçok zararlı kimyasalı barındıran bebekler yerine kültürümüzde hep var olan bez ve örgü oyuncaklarla, miniklerin daha mutlu olacağını vurguluyorlar.



EMEĞE SAHİP ÇIKILMALI

Hakimiyet Gazetesi olarak ziyaret ettiğimiz çarşıda bulunan bayanlar, el emeği ürünlerin sergilendiği bu çarşıya Elazığlıların daha çok ilgi göstermesini beklediklerini ifade ederek, emek sarf edilen ürünlerin oldukça değerli olduğunu belirttiler.

Çarşıda ürünlerini sergileyen stant sahibi Hülya Nalçakıcı, özellikle şehir dışından gelen insanların çarşıyı büyük bir beğeniyle gezdiklerini kaydetti.



BAŞKAN YANILMAZ'A TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Çarşı sayesinde hem sosyal hayata karıştıklarını hem de ev ekonomisine katkıda bulunduklarını ifade eden Nalçakıcı, kendilerine bu imkanı sağladığı için Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'a teşekkür etti. Nalçakıcı, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'dan gelen misafirlerin çarşıya hayran kaldığını kaydederek, aynı çalışmanın Diyarbakır'da da yapılmasını arzu ettiklerini söyledi.

El Emeği Göz Nuru Çarşısı Görevlisi Emine Karakaya da, Harput'un gerek yurt içi gerekse yurt dışından gelen misafirler için ziyaret edilen yerlerin başında geldiğini belirterek, çarşının Elazığ'ın tanıtımı açısından çok önemli olduğunu kaydetti.



AHŞAP ÜRÜNLER BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Ahşap Oymacılığı Standı Sorumlusu Hacer Atilla da, Elazığ Belediyesi tarafından açılan Ahşap Oymacılığı Kursu'nda eğitim aldığını belirterek, 'Kurs sonrasında Belediye Başkanımız bu çarşıda bize yer vererek yaptığımız ürünleri sergileme imkanı sundu. 3 arkadaşımızla bu ürünleri hazırlayıp satıyoruz ve geliri kendi aramızda bölüyoruz. Standımızda tablo, sandık, çıralık, Kur'an-ı Kerim muhafazası, rahle gibi ürünler bulunuyor. Özellikle şehir dışından gelen misafirler ürünlerimize büyük ilgi gösteriyor' diye konuştu.



HARPUT HER ZAMAN EN GÖZDE MEKAN

Çarşıda stant sahibi olan Fatime Karataş ise, çarşıya her geçen gün rağbetin arttığını belirterek şöyle konuştu: 'Belediye Başkanımıza ne kadar teşekkür etsek az. 81 ilden gelen misafirlerin dışında yurt dışından gelen turistler de çarşıyı çok beğeniyor. Elazığ'ın merkezinde yapılan alanların Harput'a olan ilgiyi azalttığı söylentileri var ama buna kesinlikle katılmıyoruz. Evliyalar diyarı olan Harput her zaman en gözde mekanlardandır. Şehir dışından gelen insanlar Harput'un gelişip güzelleştiğini ifade ediyorlar' dedi.



ATÖLYE KURULACAK

Karataş ayrıca yakın zamanda çarşının bir kısmının atölyeye dönüştürüleceğini ve ürünlerin bu atölyelerde hazırlanarak seri üretime geçeceklerinin müjdesini verdi. İŞKUR desteğiyle kurulacak olan atölye için Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ve Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'a da verdiği destekten dolayı teşekkür eden Karataş, 'Şu an EBEGEM bünyesinde projemiz hazırlanıyor. Makineleri aldıktan sonra yaklaşık 2 ay içerisinde bu atölyeyi kurmuş olacağız' dedi.

Karataş, atölye faaliyete geçtikten sonra merkezi yerde de satış noktası taleplerinin olduğunu belirterek bu konuda da Belediye Başkanı Yanılmaz'dan destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme