BİRLİKLERE BİR DOKUNDUK BİN AH İŞİTTİK!

Detaylar şöyle
 
Kısaca Kendinizi Tanıtırmısınız?
 

1966 Bahçekapı doğumluyum

TAKİP ET
Detaylar şöyle;
 
Kısaca Kendinizi Tanıtırmısınız?
 

1966 Bahçekapı doğumluyum..Evliyim 3 çocuğum var..İmam Hatip Lisesi mezunuyum.Bu iş benim baba mesleğim.Tecrübeliyim bu konuda 3O yıl oldu bu meslekle uğraşalı.Babadan gelen bir altyapımız var çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyoruz.2011 yılından beri bu işle meşgulüm.İlk göreve başladığımızda 95 kayıt vardı.Şu anda 700 üyemiz var.170 aday üyemiz mevcut.Üye sayımız daha fazla olacaktı ama yönetmelik te değişiklik yapıldı.Mevcut yönetmelikte aday üye alımları durduruldu.

 ÜYE OLABİLME ŞARTLARI NELERDİR?

 Asgari 5  baş ineğe sahip, düzenli verim kontrolü yapacak imkan ve altyapıya sahip, soy kütüğü sistemine dahil ve giriş aidatını ödeyen (yükümlülüklerini yerine getiren) gerçek veya tüzel kişiliğe haiz işletmelerdir.Asıl üyeler, birlik genel kurula katılma ve oy kullanma hakkına sahiptir. Birliği tüm hizmetlerinden ayrıcalıklı ve öncelikli olarak yararlanırlar. Ödentileri hizmet bedeli (ıslah, suni tohumlama, girdi temini, danışmanlık vb.), üyelik aidatlarıdır.

Aday Üye:Beş (5) başın altında ineğe sahip işletmeler ile soy kütüğüne girmek istemeyen ancak ön soy kütüğü sistemine kayıtlı gerçek veya tüzel kişiliğe haiz işletmelerdir.Aday üyeler, birlik genel kuruluna katılma ve oy kullanma hakkı yoktur. Aday üyeler, yalnızca birikten almış oldukları hizmetlerin bedelini ödemekle yükümlü olup, asıl üyeler için belirlenen ücretlerden az olmamak kaydıyla bu hizmetlerden yararlanabilirler.Aday üyelerin, asıl üyelik şartlarına haiz olması halinde Yönetim Kurulu bunları asıl üye olarak kabul etmekten kaçınamaz.Şu anda mevcut yönetmelikte aday üye statüsü olmadığı için alım durdu kayıt yapılmıyor.Asil üyelik şartı 5 baş sağman ineğin olmasıdır üye olabilmek için kesinlikle gereklidir.

 HERHANGİ BİR ÜCRET ALINIYORMU?

Giriş aidatı bir defaya mahsus 100 tl'dir.Yıllık aidatlar da var.50 lt süt bedelidir.Ayrıca bakanlık tarafından damızlık birliği üyelerine soykütüğü verileri girildiği için 70 lira ödenir.Birlik personelinin giderini karşılamak için sağman hayvan başına süt kesintisi yapılır.Süt kesintisi bedeli 50 lira verilir birliğin gideri karşılanır.2015 yılı ana sığır desteği mondofon ve simental ırk 350 tl hoştayn ve jersey grupta 225 tl olarak ödenecektir.Bunlardan doğan buzağılara 150 tl buzağıya  75 tl buzağı desteği verilir.birliğe üye olan sütünü herhangi bir kayıtlı bir mandıra yada fabrikaya veren üyelerimiz birliğimiz tarafından çiğ süt desteği alırlar.Birliğimiz 2001 yılında kurulmuş olup 2003 yılında faaliyete geçmiştir.2008 yılına kadar herhangi bir varlık gösteremedi.2008 yılında anaç sığır desteği verilmeye başladığında kayıt tutarak desteklerin üreticilere aktarılması yönünde basamak olmaya başladı.

YAPILAN DESTEKLER HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Birliğe üye olarak kayıtlarını suni tohumlamayı düzgün şekilde yaparak bakanlığın sağladığı desteklerden azami ölçüde yararlanmalarını sağlıyoruz.2016 yılında bakanlığın yayınlamış olduğu tebliğe uygun hareket ederek suni tohumlamalarını yaptırmalarını ve güncellemeleri zamanında yaparak yapılacak olan değişikliğe uyumlu şekilde desteklerden faydalanmaları için birliğimizle sürekli irtibat halinde olmalarını istiyoruz.Anaç sığır desteği artık yok sadece ilave destek var.Üretici işlerini damızlık birliği ile takip ederdi ilgilenirdi düzeltirdi.Yeni sistemde Tarım Bakanlığı personeli buzağıyı görecek kayıt altına alacak .Sığırı görecek küpeleme yapacak 4 ay orada kalacak.Yapılan tohumlamaya üretici 150 destek alacak.350 alan üreticiler buzağı desteğinden  yeterince fayda görmüyor.Brusella aşısı dişi buzağılarda zorunludur üç yada dördüncü aylarda aşı olması gerekiyor.12.aylara uzuyor artık..Sisteme kayıt yapılmıyor.Destek alamayan üreticilerimiz var sorun yaşanıyor.Hiç kimse buzağısının kaydını yaptırıp aşısını yaptırıp takip edemeyecek destek alamayacak.

 YENİ ÇALIŞMA SİSTEMİNİ ANLATIR MISINIZ?

 Yeni çalışma sistemi var. Her köye Ziraat mühendisi ve Veteriner verilecek.Birlik olmadığı sürece üretici destek alamaz.üretici birliğe üye olup destek olacak.Elazığ hayvancılıkta geri kalmamalı 30 yıl önce devletin destek vermediği halde 200.000 dana beslenirdi.Tarım hayvancılık ürünlerini yurt dışına gönderirdi.Ama insanlarımız kaçar oldu.Neden?Çünkü sulama sorunu var üretici para kazanamamakta,hatta kaçmaktadırlar.Sütünü yumurtasını dışardan alıyorlar hazıra kaçıyorlar.Sektörden büyük firmalar bu işe girdi ama bu sektörden gelmedikleri için tarım arazileri olmadıkları için, paranın zoruyla yapılamadığı için çiftlikler kapanmaya başladı.Toprağa insana bağımlı kişiler değiller sonuçta işten çekildiler.Ticari amaç için girmişlerdi bu işe sonu gelmedi.Tarım Bakanlığı 2016 yılında birlikleri pasif duruma getirmek için büyük çaba harcıyor.Çalışmaların neticesinde 2016 yılında bir defaya mahsus olmak üzere birliklerin hesabına destekleri yatıracaklar.Böyle olursa birlik üyelerden alacaklarını alamaz faaliyetlerini yapamaz duruma gelecektir. İstifalar gelecektir.Direk bakanlıktan destek alacakları için üyeler burayı istemez olacaklardır.Birlikler şu anda Tarım Bakanlığının taşeronluğunu yapmaktadır kayıtlarını tutmaktadır.Günden güne birlikler yok olup gidecektir.Sebebi ise;1 yıl önce koyun keçi birliklerinde üreticinin desteklerini alıp kaçtılar.Birkaç damızlık birliğindede oldu bu durum birliğin kendi parasını şahsi işlerinde kullandılar.Yapıldımı yapıldı.Ama bu işi yapanlara Bakanlığın  müfettişleri göndermeleri gerekmekteydi.Birliklerin tamamını fesh ettiler bu şekilde kapanıp gideceğiz.İşlerlik halimiz sona erecek.Şimdi Avrupa Birliği uyum yasalarına göre kapatamıyorlar orada üreticilerin tüm işini birlikler hdigerediyor.Şu anda kapanamıyor ama önümüz kapandı.Bu şekilde kendi kendisini kapatır.Şu an destekler bankada ama alamıyoruz.Bekleme süresi var tüm desteklemeler beklemede kalıyor.Üretici hesaplarına aktaramıyoruz burada damızlık birliğinde çalışan insanlar sigortalarını  kiralarını yatıramıyor.Doğudaki birlikler gelişmedi ama zamanla gelişecektir buna inanıyorum.Batıdaki birlikler süt alımından veterinerlik hesaplarına kadar herşeyi alıyorlar.

 BU İŞLE İLGİLİ PROBLEMLERİ ANLATIRMISINIZ?

Bu şekilde politikalar devam ederse yarın ekilecek tarlamız kalmayacak para kazamaz hale geleceğiz.Sütü yoğurdu dışardan alacaz.Bizim üreticimize uygulanan en büyük darbedir bu inanın buna.10 yıllık Uluovanın susuz kalması kimsenin umurunda değil  belirsizlik var.Beyhan barajından suyun geleceği belli değil sonumuz belli değil...Siyasetçilerimiz bize sahip çıksın sorunlarımızla ilgilensinler..Tarım ve hayvancılık konusunda destek bekliyoruz.Erzurumda geçenlerde toplantı yapıldı 14 il toplandı.Umutlu gitmiştim ama umudum kalmadı.Sektörün sorunlarını anlatamadık çünkü soran olmadı derdimizi anlatamadık.Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri'nin ve diğer birliklerin veya üretici için çalışan kooperatiflerin olmadığını düşünün. Kayıtları kim tutacak? Hayvan ıslahını kim yapacak? Yem ve diğer girdileri daha uygun fiyata kim sağlayacak? Veterinerlik hizmetlerini kim verecek? Üreticinin sütüne, damızlık hayvanına kim sahip çıkacak?Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için birliklerin, kooperatiflerin varlığı çok önemli. Büyük işletmelerin bu örgütlere yok. Kendi veteriner hekimini çalıştırır. Çok miktarda yem ve ilaç aldığı için uygun fiyata temin edebilir. Sütünü daha iyi fiyata satabilir. Fakat, küçük ve orta ölçekli işletmeler için kooperatifler ve hizmet veren birlikler vazgeçilmez örgütlerdir.Hiçbir hizmet vermeden çiftçiden para kesen örgütlerin varlığı da bir gerçektir. Hizmet verenle vermeyenin mutlaka ayırt edilmeli. Çiftçinin sırtından para kazanan ve çiftçiye hiç bir hizmeti olmayan örgütler mutlaka ayıklanmalı. Fakat, çiftçiye her türlü hizmeti sağlayan, yem tedarik eden,kaliteli süt üretilmesine katkı sağlayan, verimliliği artıran, veterinerlik hizmetini piyasa koşullarından daha uygun fiyata veren hizmet birlikleri ve kooperatifler daha da güçlendirilmeli. Üreticiler de bu örgütlerde yer alarak gücünü birleştirmeli.Hayvancılık sektörü her geçen gün daha büyük krizlerle karşı karşıya kalıyor. İthalat lobisi yerli üretimi bitirmek için elinden geleni yapıyor. Bugün arz fazlası çiğ süte pazar bulunamazsa fiyatlar daha da düşecek ve bir çok üretici piyasadan çekilmek zorunda kalacak.Kaldı ki, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hayvancılık desteklerinin ödenmesi konusunda bir değişiklik yapmadan önce üretici örgütleriyle,üreticilerle konuşarak öncelikle bir durum tespiti yapması gerekirdi. Birliklerin üreticiye verdiği hizmetler, bu hizmetler karşılığında alınan ücretler, üreticinin biriken borçları, aidatlar, ıslah çalışmaları ve diğer konular masaya yatırılarak tek tek ele alındıktan sonra belli bir süre vererek uygulanacak yöntem belirlenebilirdi. Yıllardır devam eden sistemi bir talimatla değiştirince içinden çıkılmaz bir kriz yaratılmış oldu.

 SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Karar alınmadan önce bir etki analizi yapılmalıydı. Ayrıca, karar alınırken iyi ile kötüyü, olumlu ile olumsuzu, hizmet verenle vermeyeni ayırmak gerekir. Yanlış yapan bir kaç birlik için ülke genelindeki tüm birlikleri,örgütleri gözden çıkarmak, hayvancılığı gözden çıkarmak demektir.Tarım Bakanlığı'nın yapmış olduğu hatalar eksikler her ne olursa olsun bizler işlerimizi yapmaya devam edeceğiz sonuna kadar...Teşekkürler...

Bakmadan Geçme