Bir Elazığlının Projesini Dünya Konuşacak!
Elazığ'da bir girişimci tarafından geliştirilen sistem ile tarım araçları artık bataryaya ihtiyaç duymadan çalışabilecek.
Elazığ'da İbrahim Karatekin adlı girişimci 6 ay önce elektrikle çalışan traktör prototipi yapmış ve traktör testleri başarıyla geçmişti. Projeyi bir adım öteye taşıyan Karatekin patenti kendine ait olan rijit kataner sistemi geliştirerek artık elektrikle çalışan traktörler bataryalara ihtiyaç duymadan güneş enerjisi sistemi ile çalışabilecek. Ayrıca robotik sistemle traktörler yüklenecek kodlama ile verilecek komutlarla insana ihtiyaç duymadan tarımsal faaliyetleri yerine getirecek. Türk tarımında devrim yaratacak projesi için Karatekin, projeyi üst sevilere taşımak ve seri üretime geçmek devlet büyüklerinden yardım beklerken traktörlerini güneş enerjisiyle çalıştırmak isteyen çiftçileri projelerini destek vermeye çağırdı. Geliştirdiği yöntem hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Karatekin “Aracımız güneş enerjili sistemli olup rijit kataner sistem ile batarya olmadan da çalışmaktadır. Robotik olarak hizmet verecektir. Aracımızı 6 ay önce gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında yaptık. Projemizde Fırat Üniversitesi'ndeki hocalarımız ve Elazığ sanayisindeki ustalarımızın desteğini aldık. Araç batarya ile çalıştığı gibi patenti bana ait olan rijit kataner sistem ile çalışmaktadır.
BATARYA TARİH OLACAK
Karatekin “Bu sistem batarya sistemini yok etmektedir. Tarımsal araçlarımız arazide batarya olmadan bir şekilde faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Projemizi bitirdik. Aracımız 37 KW gücünde torkunu 500'e kadar çıkabiliyoruz. İstersek 500 KW'ye kadar çıkartabiliriz. Sistemiz gayet basit ve faydalı bir sistemdir. Çiftçilerimizin traktörlerini güneş enerjisiyle çalıştıracağız aynı zamanda robotik olacaktır. Çiftçilerimiz hiçbir zahmete girmeyecek her türlü tarımsal faaliyet gerçekleştirilecektir. İlerleyen seviyede biçerdöverlerimizi de aynı sistemle çalışacaktır. Buradan çiftçilerimize seslenmek istiyorum. Anlaşma yapacağımız ilk çiftçimizle harcamalarımız karşılığında aldığımız faturalar tutarında bir ücret alacağız. Bu şekilde ilk çiftçimizle çalışmak istiyoruz. Proje kapsamında çiftçimiz için çok kârlı olacaktır. Hem biz projemizi gerçekleştireceğiz hem de çiftçimiz ilk aracımıza projemizde sahip olacaktır. İnşallah devletimize ve milletimize hayırlı olur. Amacımız bu aracımızın ihracatını yapmaktır. Buradan devlet büyüklerimize, iş insanlarımıza sesleniyoruz. Aracımızın tarlada sürümünü yaptık. Testlerimiz de başarılı geçti. Rijit kataner sistemde istediğimiz seviyede ve güçte çalışıyor. Bu şekilde çiftçilerimiz tarlalarını yüzyıllarca güneş enerjisiyle sürebilecekler. Biçerdöverler çalışabilecek, her türlü ilaçlama ve sulama tarımsal faaliyetler bu şekilde gerçekleşecektir” ifadelerini kullandı.