Bir bölgede sık sık deprem olması, büyük deprem habercisi midir?
Türkiye, son günlerde Ege Denizi'nde meydana gelen sık depremler nedeniyle tedirgin olmuş durumda. Peki uzmanlar ne diyor? Bir bölgede sık sık deprem olması, büyük bir depremi tetikler mi? Sizler için derledik.
Türkiye’de Ege Denizinde son günlerde meydana gelen yüzlerce deprem tedirginlik oluşturmuş durumda. Peki bu depremler ne anlatıyor? Uzmanların özellikle denizlerde meydana gelen depremlerle ilgili görüşleri neler? Deprem uzmanlarının açıklamalarıyla konuyu sizler için derledik.
NACİ GÖRÜR: “SIK SIK DEPREM OLABİLİR”
Geçmişte özellikle Marmara Denizinde bir dönem sık sık depremler meydana gelmesi konusunu değerlendiren Deprem Uzmanı Elazığlı Hemşehrimiz Naci Görür, şu bilgileri vermişti:
“Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde sık sık meydana gelen 3 ve 4 büyüklüğündeki depremlere ilişkin "Marmara Denizi'nde deprem çok sık oluyor. Özellikle Orta Marmara Çukurluğundan yani Silivri açıklarından itibaren batıya doğru Tekirdağ'da o arada denizde çok sık depremler oluyor.
Bu depremler çoğunlukla 3'lü ve 4'lü olur. Bu depremlerin önemli bir kısmı da tektonik depremler değildir. Daha ziyade denizin dibinden çıkan doğalgaz çıkışlarına bağlıdır. Dolayısıyla doğalgaz çıkışları ve o yöredeki hareketlilik böyle depremler oluşturabilir. Bu 4.1 büyüklüğündeki depreme herhangi bir önem vermek doğru değildir. Çok sık olabilir."
YOSHİNORİ MORİWAKİ: “İZMİR’İN FAY HATTI KISA VE İNCE”
Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu vurgulayan Japon Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ise bu konuyu geçmişte şu ifadelerle değerlendirmişti:
“Türkiye'nin depremi domino taşı gibi sıra sıra gidiyor. Bazen de geriye dönüyor. Bingöl-Karlıova, Muş, Bitlis ve İzmir dahil Ege Bölgesi. İzmir'in fay hattı kısa ve ince ama bölgede sık sık deprem yaratabilir. Fay hattının kısalığı nedeniyle İzmir için büyük bir deprem söz konusu değil.”
ERCAN: “DEPREMLER YERİ SÜREKLİ BİÇİMLEYEN GÜÇ BİRİKİMLERİDİR”
Bursa’da sık sık deprem meydana geldiği bir dönem bu konuyu değerlendiren Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise şunları söylemişti:
“Depremler yeri sürekli biçimleyen güç birikimleridir. Balıkesir-Bursa’da depremlerin nedeni, Karasu-Sakarya-Pamukova,Bursa-Nilüfer Ovası-Ulubat- Manyas-Yenice-Gönen üzerinden açılmakta olan Karadeniz’i Ege Denizi’ne bağlayan yeni boğazdır. Bu avkulanma, milyonlarca yıl sürecektir. Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu olan, Bandırma-Gönen-Yenice-Altınoluk kolu bugüne kadar 7-8 km, Yenişehir-Bursa- Ulubat-Manyas kolunda 10 km genişlerken, 11 km yürümüştür. Yerkabuğu, sürekli olarak biçim değiştirirken depremler olur. Yeryuvarı canlıdır, tıpkı kişi gibi.”